Korčula: Oduzimaš mi dah, ostajem bez riječi

Korčula zaista oduzima dah i uvek me ostavlja bez reči. Čini mi se da je ovo jedno od onih mesta (ostrva) na svetu, koje će vas uvek iznenaditi nečim novim. Ma koliko puta da ste bili i mislili da ste sve videli, Korčula će pronaći nešto novo. Čak je i za mnoge stanovnike Hrvatske ovo je jedno od najlepših ostrva ovog dela Jadrana, a mnogi kažu da je i najlepše ostrvo. A kako ne bi i bilo, kada se nalazi u najlepšem delu Jadrana. Možda mnogi Hrvati to tako ne bi rekli, jer bi zvučalo malo pretenciozno, ali ja ću se usuditi i iskoristiti upravo taj opis. Lepota ostrva se ogleda u skrivenim uvalama i plažama, netaknutoj prirodi i divljini, odsustvu prekomerne komercijalizacije i neverovatnom ljubaznoću domaćina. Ako vide da niste lokalac sve će učiniti da vam pomognu. Verujte mi – sve što je u njihovoj moći.

I upravo vam sa jednog takvog mesta pišem ovaj blog – sa plaže Bačva, daleko od puta i urbanizacije. Daleko od svih tragova moderne civilizacije. Sakrivena iza borova i maslina, sa jedva vidljivim putokazima (ako se malo farbe na dasci može nazvati putokazom), a pravac kretanja ka moru određujete po mirisu. Pratite trag koji samo Jadran može imati.

Istina, Korčula jeste drugo po veličini ostrvo u Hrvatskoj sa oko 17.000 stanovnika i površinom od oko 279 kilometara kvadratnih. Ali i pored toga sačuvala je ono najlepše – za sebe i za nas koji to znamo ceniti.

Mali Dubrovnik

Na prostoru ostrva se nalazi pregršt zanimljivih sadržaja za turiste, tako da ćete 15 dana bez problema popuniti. Čak će biti i malo. Ukoliko se odlučite, pak, da organizujete izlete i do susednih ostrva – i to ćete moći, zahvaljujući dobroj vezi Korčule i ostalih ostrva, ali i gradova na kopnu.

Često nazvana “Malim Dubrovnikom” zbog svoje impozantne arhitekture i bogate istorije. Privlači posetioce iz celog sveta, što se može videti u samom starom gradu po grupama koje vodiči vode na nekoliko svetskih jezika. Kombinacija prirodnih lepota, kulturnog nasleđa i autentičnog mediteranskog načina života čini ovo ostrvo neodoljivim za sve one koji ga posete. Ja sam ostrvo posetio dva puta (za sada) i uvek ću mu se rado vraćati. Ako ne pre, sigurno sledećeg 29.07. kada će se održati još jedan “Trag u beskraju”. Ove godine sam bio vrlo vredan na Korčuli, spremam vam neke novitete koje ću objaviti tokom sledećeg meseca. #StayTuned

Peh za pehom za bolje uspomene

Ko me prati na instagramu zna za silne pehove koji me pratile tokom ovih 16 dana boravka na ostrvu. Što bi naš narod rekao: “Kad hoće – ono hoće”. Svakakve stvari se dešavaju i dalje, ali ja na to gledam kao dobru stvar – sve su to detalji po kojima ću pamtiti ovo letovanje. Verujte mi, tanka je linija između ocene najgoreg letovanja ikada i fantastičnog odmora, ali valjda je u tome i draž, ne znam.

Najveći problem ovog letovanja (ali to svakako nema veze sa Dalmacijom), je neverovatno hladno more. Iskreno, za svojih 30 godina sam dosta letovao na Jadaranu i ne pamtim da je nekada bilo ovako hladno. Od kako smo došli temperatura jeste bila nešto niža, ali podnošljiva za kupanje. Međutim, prethodnih dana sam jedva ulazio u vodu. Kao da jurim olimpijsku normu ili obaram svetski rekord – boravak u moru je sve kraći i meri se u sekundama. Utešilo me je što su se javljali prijatelji, poznanici i kolege iz različitog dela Jadrana – svi dele isti problem. Da stvar bude jos gora, tri puta me je nevreme uhvatilo na sred ulice. Lokalci kažu da je to bio poslednji trenutak padavina za lozu. Tako da, hajde i na to da gledamo kao dobru stranu – imaćemo dobrog Grka za sledeću godinu.

Korčula je raj za ljubitelje vina

Korčula je poznata po svojoj vinskoj tradiciji koja datira vekovima unazad, prošle godine sam vam pisao o fantastičnom vinu Grk koje obavezno morate probati. Pravi se u istočnim delovima ostrva, baš u Lumbardi. Vinske ture su savršen način da otkrijete ovaj važan aspekt života na ostrvu. Jedna od najboljih opcija za uživanje u vinskim turama na Korčuli je GoAdria wine tour, koja nudi bogat i zanimljiv paket. Tokom ove ture, posetioci imaju priliku da obilaze različite lokacije u panoramskom vozilu, pružajući spektakularne poglede na vinograde i polja koja krase ostrvo.

Ruta vodi do Pupnatske Luke, često opisivane kao najlepši zaliv na ostrvu, gde prirodne lepote Korčule dolaze do svog vrhunca. Jedan od najlepših trenutaka ove ture je poseta porodičnim vinarijama i vinskom baru u samom srcu starog grada Korčule, gde možete degustirati neke od najboljih lokalnih vina. Za završetak ovog vinskog putovanja, predlaže se poseta restoranu Chakula, gde ćete imati priliku uživati u tradicionalnim korčulanskim jelima, savršeno uparenim s vinima koja ste probali tokom dana.

Korčula: kako stići?

Neću vas lagati – nije baš najjednostavnije doći do Korčule, ali kada dođete i kročite na tlo rajskog ostrva, automatski zaboravljate “slatke muke” i putovanje do ostrva. Do Korčule se može stići trajektom iz Splita, Dubrovnika i Orebića, kao i katamaranima (Split i Dubrovnik). Ostrvo nudi raznovrsne opcije smeštaja, od luksuznih hotela i vila, do apartmana i kampova.

Grad Korčula, Vela Luka i Lumbarda su najpopularnija mesta za boravak, nudeći širok izbor smeštaja, restorana i zabavnih sadržaja. Svakako, najskuplja opcija je grad Korčula, zatim Vela Luka, a Lumbarda je možda i najbolja opcija zbog blizine Korčule.

Postoji više načina za dolazak:

Avionom

Mnogima je ovo prvi izbor (i meni je bio jedan od, dok nisam shvatio neke stvari). U sezoni povratna karta preko Air Serbia iznosi minimun 32.000,00 dinara (datume koje sam ja gledao). Direktna je linija Beograd – Split, a zatim od aerodroma je potrebno taksijem doći do Rive gde je početna stanica katamarana. Zatim katamaranom idete Split – Korčula, a cena u jednom pravcu iznosi od 25€ pa naviše, zavisno od kompanije koja plovi. Postoji više kompanija, a red vožnje je prilično dobar. Od Splita do Korčule će vam biti potrebno 2h i 35 minuta.

Dakle, kada se saberu troškovi (avio karta, katamaran, taksi od/do aerodroma) cifra nije mala, jer je to bilo više od iznosa koji sam platio za čak 15 noćenja u Lumbardi. Kada stignete na Korčulu, dalje možete lako do vašeg konačnog odredišta. U proseku će vam oko 6h trebati od Beograda do Korčule (računajući i 2h dolaska na aerodrom pre leta).

Autobusom

Verovali ili ne, ovo je lakša varijanta. Svakog petka, prevoznik Lasta vozi direktno Beograd – Korčula. Povratna karta (u koju je uračunat i trajekt) iznosi oko 13.000,00 RSD. Putovanje traje oko 12h i dobra stvar je što nema gužve, pa svako dobije duplo sedište 🙂

Druga varijanta autobusom je od Beograda do Splita, pa potom katamaranom. Mislim da je ovo najgora opcija, ali je dobra stvar što je polazak iz Beograda 4 ili 5 puta nedeljno.

Automobilom

Najveći komfor imate, naravno, automobilom. Možete ići do Splita, a zatim trajektom do Vela Luke. Druga opcija je preko Bosne i Hercegovine, do Orebića, a zatim trajektom do mesta Dominče (par minuta vožnje od grada Korčula). Cena trajekta od Orebića do Korčule je 12€, a karta po osobi je oko 6,5€. Vožnja traje oko 20 minuta, taman dovoljno da napravite lepe fotografije. 😀

Pogled sa trajekta na Orebić

Cene

Cene na ostrvu variraju od mesta do mesta, a prvo mesto po jačini cena drži, naravno, grad Korčula. Poređenja radi, Pizza Margarita u Lumbardi je oko 8€, a u pojedinim restoranima u Korčuli je čak 16€. Naravno, nisu svi restorani skupi u Korčuli. Ono što sam ja video, sa cenama ne odstupa mnogo od klasičnog, turističkog mesta. Desi se da na par metara razlike, cene budu dosta niže. To je dobro, jer je Korčula mesto gde će se pronaći restoran za svačiji ukus i džep. Šetalište Petra Kanavelića je glavno mesto što se tiče restorana, jer se nalazi uz samo more! Ima dobrih restorana, a pogled je u svakom SAVRŠEN!

Zbirno gledano, Korčula je sa cenama u rangu Beograda, tako da nekih većih iznenađenja ovde nije bilo. Morski plodovi i riba su, kao i svuda, najskuplja opcija za obrok. Rižoto, pasta i pizza su sa cenama iste kao i kod nas. Kafa espresso je od 1.50€ do 2.30€ (govorim za Korčulu, Lumbardu i Vela Luku).

Zaključak

Korčula nije samo destinacija – to je doživljaj koji menja vaš svet. Naslov savršeno opisuje osećaj koji imate dok hodate njenim ulicama, kupate se na skrivenim uvalama i plažama ili uživate u pogledu iz nekog restorana dok jedete morske plodove.

Ako još niste posetili ovo čarobno ostrvo, vreme je da to učinite.

Korčula vas čeka.

O autoru

Grk-Korcula-Dalmacija-Lumbarda-Vino4-scaled.webp

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, večiti zaljubljenih u Dalmaciju i kofeinski zavisnik.

Najnovije objave

Follow me

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je prazna. Da li želiš da pogledaš nešto od proizvoda?Vrati se u SHOP