Icon-Blue

Tiramisu: italijansko kremasto zadovoljstvo

Tiramisu je italijanski specijalitet, krajnje jednostavan za pripremu. Nema kora koje morate da pečete i jako osvežava u toplim letnjim mesecima. Tražili ste neko kremasto i slatko zadovoljstvo posle ukusnog ručka. Ja sam malo istraživao i razmišljao i na kraju odlučio da vam pripremim tiramisu, jer ovaj kolač obožavam!

Tiramisu – potrebni sastojci:

Tiramisu

Tiramisu

  • 1 pakovanje štark piškota
  • 500g maskarpone sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 250-300 ml nes kafe
  • 100 g šećera u prahu
  • 4 jaja
  • malo ruma
  • malo kakaa u prahu
  • Po izboru, možete dodati neko voće za serviranje. Maline ili višnje idu savršeno uz kakao.

Tiramisu – priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Polovinu šećera u prahu dodati u žumanca i kuvati na pari 15 do 20 minuta uz obavezno mešanje. Vodite računa da se žumanca dobro temički obrade. Kada postanu gusta i posvetle, tada su spremna. Skloniti žumanca sa strane da se dobro ohlade.

Dok se žumanca hlade, umutiti belanca u čvrst sneg sa preostalih 50g šećera. Trik: dodajte prstohvat soli na samom početku, pre nego što počnete da mutite, jer će so pomoći da se belanca bolje umute.

Dodajte slatku pavlaku. Potrebno je umutiti slatku pavlaku odvojeno, a potom dodati u belanca. Prvo umutite slatku pavlaku i ostavite je u frižideru na par minuta dok pripremate belanca. Sjediniti smese.

Izvadite maskarpone sir iz frižidera. Ukoliko imate problem da pronađete ovaj sir, možete uzeti sirko (mlekara Šabac), jako je ukusan za ovaj kolač. Provereno radi! Maskarpone je po teksturi možda malo drugačiji, pa možete dodati kašiku pavlake. Maskarpone je i skuplji, tako da vam je ovo možda jeftinija varijanta.

Dodati žumanca u sir i dobro sjedinite.

Zatim ovu smesu dodati u belanca i slatku pavlaku. Promešajte!

Pripremite nes kafu (ja je pripremim hladnu). U kafu dodajte malo ruma, a zatim svaku piškotu umočiti u kafu i ređati u pleh. Piškote bukvalno samo treba da dodirnu kafu, nemojte ih ni sekund ostavljati, jer će omekšati i nećete uspeti da izvadite celu.

Preko reda piškota, dodajte polovinu smese koju ste napravili od sira, slatke pavlake, belanaca i žumanaca.

Dodajte još jedan red piškota po istom postupku. Dodajte preostalu smesu i preko nje pospite kakao. Ostavite da se dobro ohladi.

Tiramisu

Serviranje

Svakog petka na mom instagram profilu pratite rubriku gastronomski petak, a sve recepte pronađute na blogu u rubrici gastronomija!