fbpx

Gastronomski kutak

Šnenokle: Milena, hvala Vam na svemu!

Šnenokle

Nivo:

Srednje

Vreme za pripremu:

45-60 min

Broj porcija:

4

Šnenokle – jedna od prvih asocijacija na bezbrižno detinjstvo. Svaki put kada se spomenu setim se komšinice Dušice koju je u Seriji Metla bez drške tumačila maestralna Milena Dravić! Šnenokle su, inače, specijalitet austrijske kuhinje (Schneenockerln), ali su se toliko odomaćile da smo ih mi praktično prisvojili.

U mojoj kući, tata je najveći ljubitelj ovog specijaliteta! I dok on stalno govori kako su mu šnenokle „upropastile život“ (kaže da je zbog toga oženio mamu, jer ona sprema fantastične šnenokle), mama svakog 08. jula, pored ostalog, priprema ovaj desert!

Šnenokle: potrebne namirnice

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 150 g keksa
  • 2 kašike brašna
  • 6 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera (Dr Oetker)

Priprema

U litar mleka sipati 3 kašike šećera i dodati 1 vanilin šećer. Ostaviti da se kuva na laganoj vatri.

Za to vreme odvojiti žumanac od belanca. U belanca dodati prstohvat soli (ovo je čuveni trik kako bi se belanca lakše umutila). Belanca umutiti u čvrst sneg i povremeno dodavati ostatak šećera (3 kašike) i jedan vanilik šećer.

Kada je belanac gotov, po kašiku spuštati u vrelo mleko. Bariti sa obe strane po 10ak sekundi. Vaditi cediljkom u veći sud i obavzeno voditi računa da se belanac je raspadne. Ukoliko ste sve dobro odradili (umutili u čvrst sneg i barili po 10ak sekundi sa obe strane), ne bi smelo da se raspada. Ovaj postupak ponavljati sve dok imate materijala.

U žumanca dodati malo hladnog mleka i kašiku-dve brašna (umesto brašna možete dodati kašiku pudinga od vanile Dr Oetker). Smesu dodavati u vrelmo mleko polako uz obazveno neprestano mešanje. Fil mešati dok ne postane malo ređi od pudinga. Sklonite sa ringle.

Ostaviti fil da se prohladi.

Sada imamo sve što je potrebno: oblačiće, žuti fil i keks. Kada se fil ohladi polako dodavati u oblačiće, a potom ubaciti i keks.

Serviranje

Šnenokle ohladiti, prvo ih ostavite van frižidera, a potom ih ohladite u frižideru.

Desert servirati hladan!

Prijatno!

Družimo se petkom na mom instagram profilu u rubrici gastronomski petak! Sve recepte pronađite na mom blogu.

 

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop