fbpx

Gastronomski kutak

Nivo:

Lako

Vreme za pripremu:

35-40 min

Broj porcija:

2

Prolećni ražnjići

Ražnjići, ako mene pitate, važe za neko lagano jelo kada se spremaju sa piletinom. Početkom meseca sam nekako imao utisak da nam je došlo proleće. Prelepo vreme je pozitivno uticalo i na moje đakonije, zato vam danas u okviru rubrike #gastronomskipetak donosim recept za prolećne ražnjiće. Prolećni ražnjići u inat ovoj zimi! Ovo jelo jako volim, između ostalog, što se svaki put mogu pripremati uz neko drugo povrće.

Potrebni sastojci za ražnjiće

• 1 pileći file
• 100g pršute
• 1 tikvica srednje veličine
• 1 glavica crnog luka
• 1 zelena paprika
• 2-3 krompira
• čeri paradajz
• po ukusu soli i bibera

Priprema

Jelo je kranje jednostavno za pripremu, a najpre je potrebno da isečete piletinu, tikvice, papriku i crni luk na krupnije komade, kako biste mogli da ih ređate na štapiće. Ove sastojke začinite po ukusu, a pršutu ostavite celu, za kraj. Ukoliko je pršuta već slana, budite pažljivi sa dodavanjem soli.

Kada ste pripremili sve sastojke, počnite sa ređanjem. Čeri paradajz presecite na pola i sa njim ćete počinjati i završavati ražnjić. Iskren da budem, nisam imao neki određeni red za namirnice, kombinovao sam ih da vizuelno ražnjići izgledaju lepo. I bitno je da dva ista sastojka ne dođu jedan do drugog. Kada ste na ražnjić naneli sve sastojke, oko ražnjiča umotajte pršutu.

Od ove količite mesa ćete dobiti 4-6 ražnjića (zavisi kakav vam je odnos mesa i povrća), a povrće će vam sigurno ostati. Ražnjiće poređajte u pleh, ostatak povrća rasporedite oko ražnjića i dodajte krompir koji ste, takođe, isekli na komade. Preko povrća i ražnjića dodajte malo ulja (suncokretovo ili maslinovo) i pecite oko 30-40 minuta na 180°C. I ovo jelo sam servirao sa salatom od rukole, ali ovog puta bez rotkvica.

Prijatno! ????

Svakog petka se na mom instagram profilu družimo u rubrici gastronomski petak, a sve recepte iz rubrike možete pogledati na mom blogu.

 

O autoru

Grk-Korcula-Dalmacija-Lumbarda-Vino4-scaled.webp

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najnovije objave

Follow me