fbpx

Gastronomski kutak

Ražnjiči: proleće u mojoj kuhinji

Prolećni ražnjići

Nivo:

Lako

Vreme za pripremu:

35-40 min

Broj porcija:

2

Ražnjići, ako mene pitate, važe za neko lagano jelo kada se spremaju sa piletinom. Početkom meseca sam nekako imao utisak da nam je došlo proleće. Prelepo vreme je pozitivno uticalo i na moje đakonije, zato vam danas u okviru rubrike #gastronomskipetak donosim recept za prolećne ražnjiće. Prolećni ražnjići u inat ovoj zimi! Ovo jelo jako volim, između ostalog, što se svaki put mogu pripremati uz neko drugo povrće.

Potrebni sastojci za ražnjiće

• 1 pileći file
• 100g pršute
• 1 tikvica srednje veličine
• 1 glavica crnog luka
• 1 zelena paprika
• 2-3 krompira
• čeri paradajz
• po ukusu soli i bibera

Priprema

Jelo je kranje jednostavno za pripremu, a najpre je potrebno da isečete piletinu, tikvice, papriku i crni luk na krupnije komade, kako biste mogli da ih ređate na štapiće. Ove sastojke začinite po ukusu, a pršutu ostavite celu, za kraj. Ukoliko je pršuta već slana, budite pažljivi sa dodavanjem soli.

Kada ste pripremili sve sastojke, počnite sa ređanjem. Čeri paradajz presecite na pola i sa njim ćete počinjati i završavati ražnjić. Iskren da budem, nisam imao neki određeni red za namirnice, kombinovao sam ih da vizuelno ražnjići izgledaju lepo. I bitno je da dva ista sastojka ne dođu jedan do drugog. Kada ste na ražnjić naneli sve sastojke, oko ražnjiča umotajte pršutu.

Od ove količite mesa ćete dobiti 4-6 ražnjića (zavisi kakav vam je odnos mesa i povrća), a povrće će vam sigurno ostati. Ražnjiće poređajte u pleh, ostatak povrća rasporedite oko ražnjića i dodajte krompir koji ste, takođe, isekli na komade. Preko povrća i ražnjića dodajte malo ulja (suncokretovo ili maslinovo) i pecite oko 30-40 minuta na 180°C. I ovo jelo sam servirao sa salatom od rukole, ali ovog puta bez rotkvica.

Prijatno! ????

Svakog petka se na mom instagram profilu družimo u rubrici gastronomski petak, a sve recepte iz rubrike možete pogledati na mom blogu.

 

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop