Parnu – letnja prestonica Estonije

Parnu je poznat kao letnja prestonica Estonije, i to sa dobrim razlogom. Njegove duge, peščane plaže savršene su za razne vodene sportove, a kažu da je obala idealna i za sunčanje i plivanje, ali ja vam to ne mogu potvrditi. Optimistično sam krenuo, obukao majicu sa palmama. Majicu sa palmama ne vidite (niti je bilo ko video juče), toliko je hladno da ni ova jaknica nije bila dovoljna. Sreća da smo na stadionu kupili šalove u sred jula meseca, pa se malo ugrejasmo. Ne znam kako se ovaj narod kupa, znam da nisam ni poželeo da odem do vode da vidim kakva je temperatura. Dalje od ovoga što vidite na slici nisam išao. Valjda su ovo lokaci i navikli na tu temperaturu vode i vazduha, šta znam.

Elem, Parnu je jedan presladak gradić! Baš nam se dopao. Kao i svuda u Estoniji, i ovde ima mnogo parkova i zelenila, a lepoti doprinose i široke plaže sa dosta beach barova i restorana (o uređenosti neću ni pričati, to je ovde prosto normalno).

Parnu se nalazi na oko 130 km od glavnog grada – Talina. Cena karte u jednom pravcu je 9€, pa ako vas ide više, bolja opcija je rent-a-car. Kada saberete parking (14.99€ za 24h ili ako ostajete kraće 2€ za svakih 30 minuta) i rent-a-car, nećete uštedeti ništa i neće vam biti povoljnije, ali će vam putovanje biti udobnije. Rent-a-car u Talinu možete naći već za 35€ plus depozit od 300€ koji se vraća pri vraćanju automobila.

Parnu znamenitosti

Tallinn Gate – Talinska kapija

Jedna od najpoznatijih znamenitosti Parnua je Tallinn Gate (Talinska Kapija). Ova monumentalna gradska kapija iz 17. veka deo je nekadašnjeg sistema utvrđenja koji je štitio grad. Tallinn Gate je jedini preostali deo ovih utvrđenja i pruža fascinantan uvid u vojnu istoriju Parnua. Šetnja kroz ovu kapiju vodi vas pravo u srce starog grada, gde možete nastaviti istraživanje uskih ulica i šarmantnih zgrada iz prošlih vremena.

Ekaterinine kirik – Jekaterinina crkva

Crkva Jekaterine (Ekaterinine kirik) je barokna crkva iz 18. veka koja je jedan od najvažnijih verskih objekata u Parnu. Izgrađena u periodu od 1764. do 1768. godine, ova crkva je posvećena carici Katarini Velikoj. Njena impresivna fasada i bogato ukrašena unutrašnjost čine je pravim remek-delom barokne arhitekture. Crkva Jekaterine nije samo religijski objekat, već i kulturni spomenik koji svedoči o bogatoj istoriji i tradiciji ovog grada.

Slonovi kao zaštitni znak

Svuda po gradu videćete slonove! To je danas jedan od najzanimljivijih simbola Parnua. Pronašao sam više zanimljivih stvari o slonovima, a jedna priča datira iz 1950. godine, kada je cirkus sa slonovima posetio grad. Slonovi su se kupali u reci Parnu, što je postao nezaboravan prizor za mnoge građane. Svojim udaranjem o morsko tlo, podizali su mulj koji se koristio u balneološke svrhe. Kasnije su postavljeni i tobogani za decu i odrasle, počelo se sa oslikavanjem slonova po hotelima i restoranima.

Umetnik Eino Tamberg kreirao je skulpturu slona za tržni centar Pärnu Keskus 2002. godine. Skulptura brzo je postala popularna među lokalnim stanovnicima i posetiocima, što je podstaklo širu upotrebu slonova kao simbola grada. Slonovi su ostavili ogroman utisak na lokalno stanovništvo, zbog čega su postali simbol snage, mudrosti i sreće. Danas se slonovi mogu videti na različitim mestima širom grada, uključujući statue, murale i suvenire. Ovaj neobični simbol daje gradu jedinstveni identitet i dodatno privlači turiste.

Gastronomija

Za Parnu kažu da je poznat i po svojoj gastronomskoj ponudi. Mnoštvo restorana nalazi se duž glavne ulice i ovde se može pronaći za svakog po nešto: od grčkog, preko italijanskog, pa sve do tradicionalnog estonskog restorana. U gradu se nalaze restorani koji poslužuju sveže morske plodove, tradicionalna estonska jela i međunarodne specijalitete. Cene? Visoke. Prosečna porcija u restoranu je 18€ i ne mogu da kažem da smo posle nje bili siti. Ali zato su kugle sladoleda ogromne! Jedna kugla je 2€ i više nego dovoljna za jednu osobu. Mi to nismo znali, vodili smo se veličinom porcija iz restorana, pa smo uzeli dve. Nemoguće je bilo pojesti.

Paide – naš glavni motiv za odlazak

Naš glavni razlog odlaska je bila druga utakmica Paide – Bala Town, čime je Paide obezbedio sebi mesto u narednoj fazi UEFA konferencijske lige. Utisci sa stadiona se ne smiruju ni posle 24h od utakmice. Nema nereda ni na tribini, ni na terenu; sport je u Estoniji porodična stvar. Roditelji sa decom, pa čak i čitave porodice, dolazile su da gledaju utakmicu. Ne mogu vam opisati tu euforiju nakon što je Paide dao odlučujući gol u 120. minutu. Da nije bilo te utakmice, verovatno ne bismo ni otišli u Parnu. Sada, nakon što smo posetili, shvatam da bi bila prava šteta ne videti ovaj gradić.

Avantura za sve

Za ljubitelje prirode i aktivnosti na otvorenom, Parnu ima mnogo toga da ponudi. Grad je okružen prelepim parkovima i šumama koje su savršene za šetnje, biciklizam i piknike. Parnu nudi mogućnosti za kajak i ribolov, dok obližnji prirodni rezervati pružaju utočište za mnoge retke vrste ptica. Parnu je grad koji nudi nešto za svakoga – od opuštanja na plaži i uživanja u spa tretmanima, preko istraživanja bogate istorije i kulture, do uživanja u lokalnoj gastronomiji i aktivnostima na otvorenom. Bilo da tražite mirno mesto za odmor ili avanturu, Parnu je destinacija koju ne smete propustiti. Totalno drugačije od Talina, tako da mi je baš drago što smo i to posetili, iako vremenske prilike nisu bile baš idealne.

O autoru

Grk-Korcula-Dalmacija-Lumbarda-Vino4-scaled.webp

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, večiti zaljubljenih u Dalmaciju i kofeinski zavisnik.

Najnovije objave

Follow me

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je prazna. Da li želiš da pogledaš nešto od proizvoda?Vrati se u SHOP