Icon-Blue

Palić i Palićko jezero: biser severne Bačke

Leto u Srbiji nije otkazano, ponovićemo još jednom. Znam da vam svima nedostaje more, plaža, koktel, miris krema za sunčanje, a po najviše euforija i pakovanje pred put. Međutim, ove godine će nešto od toga morati da izostane.

U prethodnom tekstu sam vam pisao o tri destinacije idealne za jednodnevne izlete, a danas ćemo pričati o jednom mestu gde se možete odmoriti za produženi vikend.

Palićko jezero i njegova lekovita svojstva

Smešteno je istočno od Subotice, na nekih 10 minuta vožnje automobilom (oko 8km od grada). Palić je naselje sa oko 7.500 stanovnika. Okružuje ga mnogo zelenila iz kog se naziru jako zanimljive građevine. Prvi podaci o naselju potiču iz 1780. godine, a samo jezero je smešteno na nadmorskoj visini od 102 m. Kada pogledate mapu, jasno možete videti da jezero ima oblik srpa.

Lekovita svojstva mulja sa dna jezera su poznata od davnina. Osim toga, i druge blagodeti jezera će doprineti lepom odmoru (topla jezerska voda,smeštajni i ugostiteljski kapaciteti, stilski građene vile, prostrani park…). Palić ima status banjskog mesta, ali i pored toga banjski turizam mu danas nije najjača strana.

Veći deo naselja je izgrađen u stilu secesije (krajem XIX počekom XX veka), a za to su, naravno, bili zaduženi Marsel Kamor i Deže Jakob.

Kako doći do Palića?

Palić je udaljen od Beograda oko 185 km. Putujete autoputem prema Novom Sadu, zatim prema Subotici. Na ovom delu se plaća putarina, ako se dobro sećam oko 630,00 dinara je u jednom pravcu. Što se goriva tiče, mene košta oko 3.000,00 u oba pravca.

Kada se približite Subotici, imate dve varijante: da se isključite na Subotica – istok i da prvo obiđete grad, a potom da odete na Palić; ili da se isključite na Subotica – sever posle par kilometara dolazite do skretanja za Palić. Nakon što pređete prugu, nastavite pravo i uskoro ćete sa desne strane videti veliki parking gde možete ostaviti vozilo. Parking se ne naplaćuje.

Šta videti na Paliću?

Osim jezera, zbog koga naravno i dolazite na Palić, ovde se nalazi mnoštvo lokaliteta koje možete posetiti. Ženski štrand je mesto gde možete popiti piće po jako povoljnim cenama (čini mi se da su dosta niže nego u Beogradu).

Zoo Palić

Krenućemo od ZOO VRTA, drugi po veličini nakon Beogradskog u Srbiji. Prostire se na oko 10 hektara, Osim brojnih životinja koje možete videti u parku, zoo vrt je svojevrsna botanička bašta, jer u njemu raste oko 270 biljnih vrsta, od kojih su mnoge retke i endemične.

Radno vreme zoo vrta je od 09h do 20h svakog dana. Cena ulaznice za odrasle je 300,00 dinara, za decu do 15 godina je 200,00 dinara, a porodična ulaznica je 800,00 dinara (majka i otac sa decom do 15 godina).

Mapa zoo vrta na Paliću (izvor: zoopalic.com)

Vinarija Zvonko Bogdan

Vinarija, kao i veći deo Subotice i Paliča, je izgrađena u stilu secesije. Zdanje Vinarije jasno upućuje na spoj vina i umetnosti. Vinarija je utočište za sve ljubitelje vina i dobar domaćin za sve koji žele da vide proces dobijanja vina. Kako kažu u vinariji, ona nosi naziv subotičkog pevača starogradskih pesama Zvonka Bogdana, a njegova umetnost i ime su sinonimi za vrhunski doživljaj kao što su i vina Vinarije Zvonko Bogdan.

Vinarija Zvonko Bogdan (izvor: www.vinarijazvonkobogdan.com)

Vinarija je otvorena za sve turiste koji žele da se upoznaju sa procesom dobijanja vina, a u ponudi su tri ture za turiste:

  • standard – obilazak i degustacija 3 vrste vina (800,00 dinara)
  • premium – obilazak i degustacija 4 vrste vina (1.200,00 dinara)
  • lux – obilazak i degustacija 6 vrsta vina (1.700,00 dinara)

Radno vreme je od 10h do 16h (nedelja-sreda), odnosno od 10h do 20h (četvrtak-subota). Za sve informacije možete nazvati vinariju ili posetiti njihovu zvaničnu web stranicu.

Vodotoranj

Nalazi se pored glavnog puta, i sigurno ćete ga videti kada dolazite na Palić (ako se isključujete sa autoputa Subotica-sever). Jedan je od simbola Palića i čest motiv na razglednicama.

Palić nudi brojne specijalitete

Što se hrane tiče, imate više varijanti. Ukoliko želite da ručate kod samog jezera, odite do Male Gostione, koja se nalazi na minut,dva hoda od samog jezera.

Međutim, ukoliko želite da probate pravi specijalitet, onda obavezno idite Kod Abrahama. Svi koji probaju perkelt od junetine, obavezno se vraćaju pri sledećoj poseti Palića. Čak šta više, mnogi turisti dolaze na Palić ponovo samo kako bi opet otišli do Abrahama i jeli perkelt. Za više informacija posetite web sajt abraham.rs. Porcija ovog jela (500g) košta 800,00 dinara, a pola porcije košta 450,00 dinara. Osim perkelta, u ponudi su jela sa roštilja, čorbe, salate, jela od ribe itd. Ko šta voli, izbor je šarenolik, ali pri prvoj poseti probajte obavezno perkelt. Nemojte ni razmišljati! 🙂 Za desert preporučujem šomloi galuška (250,00 dinara porcija).

Palić ima bogatu materijalnu bazu

Daću vam samo nekoliko predloga za smeštaj na Paliću, budući da ima mnooogo kuća koje nude smeštaj turistima. Znam da na sajtu turističke organizacije Palića možete pogledati spisak hotela, apartmana i vila koje pružaju smeštaj. Moram napomenuti da su cene, koje ću navesti, okvirne i mogu se razlikovati od stvarnih. Cene su takve u trenutku pisanja ovog teksta i preuzete su sa sajta booking.com.

Vila Lujza je, reklo bi se, omiljeno mesto brojnih turista. Nalazi se na samom jezeru, a iz soba se pruža prelep pogled! Besplatan Wi-Fi, klimatizovane sobe, aparat za kafu, sopstveno kupatilo… samo su neke od ugodnosti koje vas ovde čekaju. Ja sam proveravao cenu za sredinu avgusta, dva noćenja za dve osobe 100€ plus boravišna taksa (oko 6€).

Palić

Hotel Prezident je jako dobar hotel, podseća na dvorac, a posetiocima nudi fitnes i spa centar. U restoranu hotela se služe lokalna i internacionalna jela, doručak je na bazi švedskog stola. Neću vam mnogo pisati o ovom hotelu, samo ću reći da je za avgust gotovo skoro sve rasprodato. To dovoljno govori o kvalitetu samog hotela. Možete naći po neki termin u hotelu, noćenje za dve osobe se kreće od 65€ pa naviše.

I kao predlog daću vam i jedan salaš pod nazivom Jelen Salaš. Nalazi se na oko 1 km od Palićkog jezera. Nudi klimatizovan smeštaj, restoran sa tradicionalnim srpskim jelima, TV u svakoj sobi… Vrlo je lepo i funkcionalno za porodicu sa decom, jer ima dvorište sa dečijim igralitem i terenom za košarku. Cena za dva noćenja za dve osobe je oko 90€. Doručak je uključen u tu cenu.

Dešava se i da nešto zaboravim…

Ako sam nešto propustio, slobodno mi pišite mail ili preko instagram-a. Još jednom da napomenem, cene su preuzete u trenutku pisanja teksta i mogu se razlikovati od stvarnih. Turizmoblog.com ne snosi nikakvu odgovornost za promenu cena. Takođe, ovo su samo moji predlozi, putovanje ćete ipak organizovati sami! 🙂

Ukoliko boravite više dana, a obišli ste i Suboticu, odmor možete upotpuniti obilaskom Ludoškog, Krvavog ili Slanog jezera, koji se nalaze u blizini!

Osim naznačenih web stranica, korišćena literatura dr Stevan Stanković (Pravci turističkih kretanja).