fbpx

moj nalog

Minhen: grad piva i fudbala

Minhen je jedan od najvećih gradova Nemačke (treći po veličini, nakon Berlina i Hamburga). U istom trenutku je u top 17 gradova Evrope. Ovo je grad sa vrlo visokim životnim standardom i kvalitetom života. Šta više, Minhen je želja i mnogim nemcima. Često ćete po drugim gradovima čuti kako bi, da su mogli birati, izabrali Minhen kao grad rođenja. Od ovog grada sam imao ogromna očekivanja i on ih je, u većoj meri, ispunio. Međutim, tokom nedelju dana boravka u Nemačkoj doživeo sam blagi kulturološki šok. Sve sam mogao da očekujem, ali onoliko prljave trgove i ulice nisam mogao da zamislim da će se Nemačkoj ikada dogoditi! Moja prva poseta Nemačkoj je bila, sada već davne, 2013. godine i sećam se koliko sam fasciniran bio higijenom na svakom koraku. Danas deluje da se Nemačka predala određenim dešavanjima i tokovima i kao da ni sami Nemci ne mogu više iskontrolisati neke stvari.

No, i pored toga ja iz Minhena donosim lepe uspomene. Jedino je nezgodno što niko iz naše zemlje (ispravite me ako grešim) ne radi više dana Minhen, već se on koristi isključivo za tehničke pauze i odmor vozača. U svakom slučaju, tih par sati je sasvim dovoljno za Minhen. Ili bar veći deo.

Minhen – kako stići?

Minehn je od Beograda udaljen oko 1.000 km (preko Ljubljane oko 940 km, preko Beča oko 1.020 km). To je dobrih 15h autobusom sa pauzama i graničnim formalnostima. Avio prevoz je, ipak, mnogo bolja varijanta za ove destinacije. Preko WizzAir-a možete pronaći karte za 20-30€ po pravcu (oktobar mesec sam pretraživao).

Bavarska – kulturna prestonica Nemačke

Ne znam da li je ovaj naziv prikladan, ali posle podatka koji sam pronašao verujem da jeste. Pročitao sam da je 2003. godine Bavarska iz budžeta, za kulturu odvojila čak 500 miliona evra! Ovo, čini mi se, nije uradila ni jedna evropska zemlja. Kada tome dodamo i činjenicu da Bavarska ima oko 1.500 muzeja (kao ni jedna druga savezna država Nemačke), onda ovaj naslov nalazi svoju opravdanost.

Ne znam da li ste znali da je Bavarska najveća savezna država Nemačke sa oko 12.5 miliona stanovnika. Minhen, Nirnberg i Augzburg su najveći gradovi Bavarske i zajedno imaju oko 2 miliona stanovnika.

Bavarska ima istoriju dugu preko 1.000 godina u kontinuitetu! Prva bavarska plemena su dokumentovana oko 555. godine nove ere, a kasnije su Bavarskom upravljali Karlinzi, da bi 1180. godine na vlast došla dinastija Vitelsbah koja tu ostaje sve do 1918. godine.

Minhen – šta videti?

Brojne su turističke atrakcije koje morate videti u gradu. Na svu sreću, najznačajnije građevine se nalaze u samom centru grada, što značajno olakšava upoznavanje Minhena. Jako je teško izdvojiti nekoliko znamenitosti i napisati koliko-toliko smislen tekst, koji će držati pažnju do kraja (a da ne bude previše informacija).

Trijumfalna kapija

Trijumfalna kapija je jedna od najlepših građevina u gradu (po mom ukusu). U čast hrabrih bavarskih vojnika, ovu kapiju podiže Ludvig I koji je ratovao protiv Austrije, na strani Napoleona. Ovu je kapiju, kažu, podigao po uzoru na starorimsku Konstantinovu kapiju. Kapija se prepoznaje po Bavariji – ženskoj figuri, personifikaciji Bavarske. Levo i desno od nje nalaze se četiri lava u zapruzi.

Bogorodičina crkva

Dosta zvonika ćete videti kako prilazite glavu, ali čini mi se da je najinteresantniji zvonik Bogorodičine crkve – Frauenkirche. Crkva je podignuta tokom XV veka na temeljima kasnoromaničke građevine iz XII veka. Turiste oduševljava svojom graciožnošću i dimenzijama – duga 109 m, široka 40m, a visoka je skoro 100m. Kupole crkve podsećaju na dve glavice crnog luka. 🙂

Interesantna je priča za stopalo koje se nalazi u samoj crkvi i za koje se veruje da pripada samom đavolu. Legenda kaže da je đavo sklopio dogovor sa arhitektom da će mu pomoći u izgradnji crkve, pod uslovom da crkva nema nijedan prozor. Arhitekta pristaje, ali je prozore postavio visoko, tako da se ne mogu videti lako. Kada je đavo shvatio da je prevaren, crkva je već bila osveštana i nije mogao da uđe u nju, nego je samo ostavio svoj trag na ulazu. I dan danas se nalazi na tom mestu, pa ćete često videti turiste da se slikaju kod tog stopala.

Crkva je otvorena od subote do četvrtka (od 07h do 19h), a ulaz je besplatan.

Marienplatz – epicentar svih dešavanja

Glavni trg u Minhenu nekada je nosio naziv Schrannenmarkt, da bi tokom XVIII veka dobio današnje ime, i to u čast Device Marije, čiji je stub podignut na trgu 1638. godine. Trg je epicentar svih dešavanja u gradu – sve glavne manifestacije dešavaju se upravo ovde. Videli ste sigurno prelepe fotografije Adventa u Minhenu, gde se prepliće šarenilo božićnih marketa, a u pozadini dominira veličanstveni toranj gradske kuće. Reč je o Novoj gradskoj kući s kraja XIX veka u neogotskom stilu. Fantastičan detalj Rathausa čine 32 figure koje predstavljaju venčanje bavarskog vojvode Vilhema V. Toranj gradske kuće visok je 85 m, odakle se pruža fantastičan pogled na Minhen. Na gradskoj kući se nalazi 43 zvona, od kojih je jedno od najvećih u zapadnoj Evropi. Takođe, prepoznaje se i po satu – drugom najpoznatijem časovniku u Evropi, odmah posle Orloja. Lepoti trga doprinosi i Riblja fontana – najstarija na području Minhena.

Čuvena pivnica „Hofbrauhaus“

Da li ste znali da se jedna od najpoznatijih pivnica na celom svetu nalazi u Minhenu? U pitanju je Hofbrauhaus, pivnica osnovana davne 1589. godine i nalazi se blizu glavnog trga. Vrlo brzo nakon osnivanja, počinje sa proizvodnjom čuvenog Hoftbräu piva (HB).

Razlog zbog čega je pivnica omiljena među savremenim turistima možda možemo potražiti u istorijskom kontekstu, jer je upravo ovo mesto nekada bilo epicentar predratnih političkih delovanja Adolfa Hitlera. Srećom, ovo je prošlost, a u pivnici ćete danas pronaći konobare u tradicionalnim bavarskim nošnjama i mnoštvo specijaliteta karakterističnih za ovaj deo Nemačke. Dok ste u pivnici, atmosferu će „podgrevati“ bavarski bendovi. Teme njihovih pesama su pivo i ispijanje piva.

Korisno je da znate da je 0.5l piva 5.20€, dok ćete za litar izdvojiti 10.40€. Specijaliteti se, u proseku, kreću od 10 do 15€.

Oktobar fest

Čuveni oktobar fest se održava u Minhenu od 1810. godine! Te godine, 17. oktobra, Ludvig II ženi princezu Teodoru i u tu čast organizuju se prve konjičke trke. Zbog fantastičnog uspeha, manifestacija se ponavlja i narednih godina (sa povremenim pauzama). Već 1835. godine, ovu manifestaciju posećuje oko 50.000 ljudi iz čitave Bavarske! Manifestacija je iz godine u godinu rasla, da bi danas dostigla cifru od 6 miliona posetilaca i festival je vrlo značajan za bavarsku kulturu. Oktobar fest počinje prve subote nakon 15. septembra i traje do početka oktobra. Konjske zaprege donose pivo, koje će se služiti, a gradonačelnik Minhena manifestaciju otvara rečima: „Česma je stavljena“. Konobari imaju važan zadatak na festivalu i mogu vas izbaciti iz šatora, ako procene da ne pijete dovoljne količine piva.

Minhen je i grad fudbala

Dobro znate da ovo nije samo grad piva i kulturnih znamenitosti, već i grad fudbala. Nadaleko poznati klub Bajern Minhen osnovan je 1900. godine, da bi titulu nacionalnog prvaka poneo 1932. godine. Trener Zlatko Čajkovski je bio zadužen za ogromne uspehe ovog kluba. On je tri godine za redom poneo titulu evropskog prvaka u fudbalu – 1974, 1975. i 1976. godina. Ovaj klub je treći na FIFA listi najboljih klubova prošlog veka. Stadion na kojem igra Bajern Minhen se nalazi u severnim delovima grada (Alijanc Arena), jedan od najmodernijih stadiona u državi na kome može boraviti oko 70.000 navijača i ljubitelja ovog vatrenog sporta.

Na ovom stadionu igra i drugi mihenski klub – Minhen 1860. Fasada na areni je urađena na zanimljiv način, zahvaljujući posebnim folijama boja fasade se menja u zavisnosti od toga koji klub u tom trenutku igra na stadionu – crvena za Bajern, plava za 1860 Minhen. Ukoliko je fasada bela, reč je o utakmici reprezentacije.

Engleske bašte – oaza u centru grada

I za kraj nam ostaje uživanje u prelepim engleskim baštama. Nalaze se na 10-15 minuta hoda od centra grada. Ovo nije samo najveći park u Nemačkoj, već je i jedno od najomiljenijih mesta svih turista u gradu. Ima više od 100 mostova i veštačih jezera, a tu su i veštački kanali gde je moguće i surfovati. Samo ću vam reći da je površina ovog parka 3,6 kilometara kvadratnih (veći čak i od Central Parka u Njujorku). U bašti se nalazi i pivnica gde možete kupiti pivo i kriglu. Budući da je park ogroman, kriglu možete nositi sa sobom i tako uživati u šetnji. Za kriglu dajete kauciju od 1.5€, pa ukoliko je vratite vraća vam se novac. U suprotnom, imate jedan lep suvenir iz Minhena.

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop