fbpx

Gastronomski kutak

Makaronsi: noćna mora ili slatko zadovoljstvo?

Makaronsi

Nivo:

Teško

Vreme za pripremu:

~

Broj porcija:

6-7

Makaronsi sunajpopularniji slatkiši širom sveta, ali i nisu sasvim jednostavni za pripremu. Da li će smesa biti “taman“? Da li će se pojaviti čuveni prstenčići oko kolačića? Ova i druga pitanja muče i profesionalne poslastičare, ne samo nas amatere. Oni koji nisu pravili nikada makaronse će reći da je posao vrlo jednostavan, dok će oni koji su probali reći da je ovaj posao ponekad kao noćna mora!

Zahvaljujući mojoj putnici iz Sarajeva i profesionalnom poslastičaru Pastry Bajkanovic, moji kolačići su uspeli iz drugog puta. Pogrešio sam što se nisam odmah javio da pitam za savete. Ja sam kao i svaki srbin pozvao da vidim gde sam pogrešio. ???? Za prvi put sam pravio kafene makaronse, sa nes kafom (ona u prahu – cream). Ostaje mi da usavršim malo oblik, tako da će u narednom periodu sigurno biti još dosta kreativnih recepata za ove kolačiće.

Potrebni sastojci za smesu:

  • 3 belanca
  • 3 kašike kristal šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 120 g badem brašna (ili sirovih badema)
  • kašika nes kafe u prahu – možete koristiti kakao ili jestivu boju za kolače

Potrebni sastojci za fil:

  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • Pola kašičice brašna
  • 50 ml mleka
  • 100 g maslaca
  • Možete koristiti i čokoladu za kuvanje

Od ove smese ćete dobiti 20-25 kolačića (zavisno od veličine), a vreme pripreme varira i zavisi od vremenskih uslova. Biće vam jasno kada pročitate tekst. ????

Makaronsi: priprema:

Jaja izvaditi i ostaviti van frižidera preko noći. Odvojiti belanca i umutiti ih sa prstohvatom soli. Tek na polovini početi sa dodavanjem kristal šećera (obavezno ga dodajte iz nekoliko puta, kašiku po kašiku, nemojte odjednom). Belanca treba umutiti čvrsto (mora biti kompaktna smesa, ne sme se odvajati). Dodajte nes kafu, kakao ili jestivu boju za kolače. Moj savet je da boja bude u prahu, ukoliko je tečna to će promeniti teksturu smese i postoji rizik da vam macarons ne uspe. U posebnoj činiji pomešajte badem brašno i šećer u prahu. Ako niste našli badem brašno, imam recept i za to (nastavite samo sa čitanjem, sve će vam biti jasno).

Kada ste belanca umutili, odložite mikser i dodajte badem brašno i šećer u prahu. Kružnim pokretima (smer kazaljke na satu) mešajte smesu, ali morate biti sigurni da špatula stiže do dna posude. Otprilike ćete napraviti 10 krugova pre prvog testa i provere da li je smesa gotova. Što više mešate, smesa postaje ređa. Potrebno je da “ubodete“ pravu gustinu smese, a to ćete znati na sledeći način: kada podignete špatulu, smesa se ne sme prekidati, već mora u jednom mlazu da pada sa špatule. Ako se prekida, znači da morate još mešati. Zato je bolje napraviti nekoliko kružnih pokreta pa proveriti da li je smesa gotova, uvek možete dodatno promešati smesu. Ako jednom smesa postane retka, možete je baciti, jer će se razlivati po plehu i sa makaronsima se možete pozdraviti.

Kada ste “uboli“ pravu gustinu, smesu sipajte u poslastičarski špric i istisnite krugove u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prečnik kolačića treba iznositi oko 2.5 cm, a između svakog kružića ostavite oko 3 cm prazno. Time ćete sprečiti da se kolačići međusobno spoje.

Recept za bademovo brašno

Ukoliko nađete bademovo brašno – odlično, ali često ćete u prodavnicama zdrave hrane naći 100g za bezobrazno visoku cenu. Ja sam koristio sirovi badem i od njega sam napravio bademovo brašno. Potrebno je da u ključalu vodu ubacite cele bademe na par minuta (3 je sasvim dovoljno). Ocedite ih i skinite ljusku. Bademe ostaviti 10-12h da se osuše, zatim sameljite što sitnije i ostavite ponovo 10-12h da se osuše. Ja sam ovaj drugi korak preskočio, jer sam mlevene bademe ubacio u rernu da se osuše uz povremeno mešanje. Ako mislite da niste stručni, nemojte ovo raditi jer sekunda nepažnje može biti dovoljna da ode mas’ u propas’. Smesa će biti retka ako bademi ne budu dovoljno suvi (ne pitajte me kako znam ????).

Upozorite komšije na vreme! 😉

Sledeći korak ne smete nikako propustiti, ali pre toga upozorite komšije i ukućane. Na radnu površinu stavite krpu ili peškir, pa plehom lupite 2-3 puta o radnu površinu. Ovo će istisnuti sav vazduh iz kolačića, a ako negde vidite mehur, slobodno probušite čačkalicom.

Sada ostavite makaronse da se dooooobro osuše. Nekada će biti spremni za 30 minuta, nekada za 3h što zavisi od vremenskih uslova (vlažnost vazduha itd…). Kada pređete preko kolačića (što bi Pastry Bajkanović rekla: nežno pređi, ne onako snažno, muški), ako vam ostane fil na prstu – nisu gotovi i potrebno je još da se suše.

Dok se suše, pripremite fil. Žumanca pomešajte sa šećerom dok ne posvetle, a zatim dodajte mleko. Sipajte 50 ml mleka u šerpicu, kada prokuva uz neprestano mešanje dodajte žumanca. Po želi možete dodati i malo čokolade za kuvanje. Umutite maslac i dodajte u fil. Sve lepo sjedinite i ostavite da se prohladi. Možete po želji dodati aromu vanile (ako ne dodajete čokoladu). Ja sam probao obe varijante ovog puta.

Final touch

I konačno, kada je sve spremno možete ih staviti u rernu. Ja ih pečem na 150°C nekih 13 minuta. Navijam štopericu nekoliko puta. Prvo navijem na 3 minuta i kada istekne, to je znak da otvorim rernu kako bi eventualna vlaga izašla, posle navijem na još 10 minuta i u tom periodu je potrebno da se čuveni prstenčići pojave oko kružića. To garantuje da su makaronsi uspeli! Nakon isteka tih 10 minuta, pipnem makaronse i ako čvrsto stoje – gotovo je, a ako se malo trese, znači da moram da ostavim još 2-3 minuta (ponovo navijam štopericu). Sve dok makaronsi ne stoje čvrsto, navijam štopericu na 2 minuta.

Čim izvadite iz rerne, papir za pečenje skinite sa pleha i ostavite malo da se ohlade. Kada se ohlade, kružiće spajajte filom. Ostavite par sati u frižideru pre posluženja. Kažu da je najbolje makaronse držati minimum 24h u frižideru pre posluženja. Ako možete – vi čekajte, ja nisam mogao!

Svakog petka se na mom instagram profilu družimo u rubrici gastronomski petak, a recepte možete pronaći na mom blogu.

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop