fbpx

Ljubljana: zelena prestonica Evrope

Ljubljana nije veliki grad, prema popisu u gradu živi oko 300.000 stanovnika, ali je ipak najveći i glavni grad Slovenije. Istoričari se ne slažu u potpunosti kako je grad dobio ime: neki kažu da je po starom božanstvu Laburus, drugi pak tvrde da je naziv dobio po reči aluviana što na latinskom označava reku koja se izliva, neki kažu da je naziv izveden od nemačke reči Laibach. Ipak, meni najdraža priča, kaže da je Ljubljana naziv dobila od reči ljubljena što znači voljena. Verujem da je to najtačnije, jer ovaj grad zavolite već pri prvom koraku. Grad odiše posebnom atmosferom, a tome posebno doprinose ljubazni i nasmejani domaćini, čistoća cele države (ne samo prestonice), kao i jako ukusna hrana. Takođe, grad je jedan od najzelenijih gradova Evrope i ni malo me ne čudi činjenica da je 2016. godine grad proglašen za zelenu prestonicu Evrope. Dopuna: ove godine (2022.), Ljubljana je izabrana za Nabolju evropsku destinaciju za 2022. godinu.

Šta raditi i videti u Ljubljani?

Već pri ulazu u grad (sa južne strane) prolazite pored parka Tivoli, koji predstavlja pravu oazu zelenila u samom centru prestonice. Preko puta se nalazi crkva Ćirila i Metodija najznačajniji hram srpske pravoslavne crkve na području Slovenije. Izgradnja je započeta u XX veku (bilo je prekida tokom II Svetskog rata i komunističkog režima), a konačno je hram završen 2005. godine. Godine 2010. je proglašena za spomenik kulture. U porti crkve se nalazi spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Prešernov trg: glavni gradski trg

Ljubljana je posebna i po tome što se na glavnom gradskom trgu ne nalazi spomenik nekog političara ili narodnog heroja, već spomenik pesniku. Glavni gradski trg je posvećen pesniku Francu Prešernu, ali se nije oduvek tako nazivao. Naziv je dobio početkom XX veka kada je u centralnom delu trga postavljen spomenik pomenutom pesniku. Pre toga, od XVII veka se nazivao Marijin trg, jer je tada izgrađena Franjevačka crkva posvećena Mariji, koja i danas dominira glavnim trgom. Predstavlja orijentir brojnim turistima, jer je lako uočljiva iz daljine, što zbog svoje boje, što zbog visokog tornja. Prešern gleda u pravcu svoje nesuđene ljubavi (koja se nalazi na prozoru, te malo podseća na Veronu zbog toga). Zbog Prešerna, slovence smatramo romantičarima, jer je upravo on bio zadužen za stihove slovenačke himne.

Tromostovje: simbol Ljubljane

Samim centrom dominira Tromostovje (set tri betonska mosta). Nalazi se na reci Ljubljanici i nekada su dva mosta (sa leve i desne strane) bila namenjena za pešake, dok su se centralnim i najvećim mostom kretala vozila. Međutim, kako je Prešenov trg 2007. godine zatvoren za saobraćaj, sva tri mosta su danas namenjena pešacima. Kažu da se na ovom mestu nalazi most još od 1280. godine (pominje se pod imenom Stari most). Veliki požar je sredinom XVII veka zadesio Ljubljanu kada je most stradao (a sa njim i drugi mostovi i brojne znamenitosti). Kasnije je podignut drugi most (nazvan Frančev most po vojvodi Francu Karlu). Drugo veliko stradanje Ljubljane je bilo krajem XIX veka, kada je jak zemljotres uzdrmao Ljubljanu. Budući da je most izdržao zemljotres, vlasti su odlučile da ovaj most dograde tako što će mu sa leve i desne strane dodati deo za pešake. Tako je most početkom XX veka dobio današnji izgled i danas predstavlja jedan od simbola glavnog grada Slovenije.

Robova fontana: fontana tri reke

Kada od Prešernovog trga nastavite preko Tromostovja, pravo dolazite do Robove fontane ili fontane tri reke. Fontana je izgrađena od belog mermera u XVIII veku i predstavlja tri kranjske reke: Savu, Krku i Ljubljanicu. Fontana ima mnogo ukrasa i figura koji joj daju bogat i masivan izgled. Ali… otkriću vam jednu tajnu. Prilikom restauracije (period od 1979. do 2006. godine), originalni delovi su skinuti i preneti u Narodnu galeriju kako bi se sačuvali, a na fontanu su postavljene replike iste veličine (pa čak i od istog materijala), tako da fontana nije izgubila na autentičnosti.

Zmajev most: zaštitni znak Ljubljane

Kažu da ako nemate fotografiju sa ovog mosta, kao da u Ljubljani niste ni bili. Često ćete videti ovaj most na promotivnom materijalu: na razglednicama, šoljama, magnetima, video snimcima turističke organizacije itd. Ovo je prvi armirano-betonski most na reci Ljubljanici. Početkom XIX veka je na reci postavljen Mesarski most, ali je u velikom zemljotresu uništen. Lokalne vlasti su zbog mera štednje naručile izgradnju armirano-betonskog mosta, jer je njegova izgradnja bila jeftinija u odnosu na kameni most kakav je bio Mesarski. Prvobitno su se na mostu nalazili lavovi, ali su oni kasnije zamenjeni zmajevima. Iako deluju malo zastrašujuće kod posetilaca ovi zmajevi bude maštu i sigurno da su postali zaštitni znak ovog malenog grada.

Ljubljanski grad: srednjovekovni dvorac

Kada sa glavnog gradskog trga pogledate ka brdu iznad grada, možete videti masivne zidine Ljubljanskog grada (zamka). Po prvi put spominje se u XII veku, kao sedište vojvode. U kasnijim periodima je proširen, s toga mu je izgled promenjem. Sve do početka XX veka je bio u privatnom vlasništvu, kada prelazi u vlasništvo grada. Tada počinje istraživanje i obnova zamka. Do samog zamka možete doći pešaka, stazom kroz šumicu, čije zelenilo će vam zaista prijati, pogotovo u letnjim mesecima. Ukoliko niste ljubitelj pešačenja, možete iskoristiti i žičaru koja ide od Krekovog trga, do samog zamka.

Tips&tricks

Kako doći do Ljubljane?

Za dolazak do Slovenije najbolje je ići preko Hrvatske (granični prelazi između Srbije i Hrvatske: Batrovci i Bajakovo; granični prelazi između Hrvatske i Slovenije: Bregama i Obrežje). Od Beograda, Ljubljana je udaljena oko 535 km (po 115 km kroz Sloveniju i Srbiju i oko 305 km kroz Hrvatsku). Sa graničnim formalnostima, potrebno vam je oko 10h vožnje. Duž puta ima dosta odmarališta gde možete napraviti kratak predah.

Internet u romingu?

Otkriću vam još jednu tajnu. U Hrvatskoj možete kupiti Bonbon sim karticu (cena oko 2-3€). U Hrvatskoj su u upotrebi kune (1€ je oko 7 kuna), ali na usputnim stajalištima možete plaćati i evrima. Kao i u Srbiji, nakon što uplatite kredit možete izabrati najpovoljniji internet paket (cena je od 20 kuna pa naviše) koji možete koristiti ne samo u Hrvatskoj, nego u svim zemljama EU. Kada potrošite kredit, jednostavnim sistemom preko interneta možete dopuniti vaš račun i ponovo aktivirati neki od paketa koji vam je potreban.

Kako funkcionište gradski prevoz?

Da biste koristili usluge javnog prevoza u Ljubljani, potrebno je da imate karticu koja se naziva Urbana. Košta 2€ i možete je kupiti na trafikama ili u turističkoj organizaciji (koja se nalazi u centru, kada sa Prešernovog trga pređete Tromostovje, na levoj strani ćete videti prostorije TO). Ukoliko karticu tu kupite i sačuvate račun, po odlasku iz Ljubljane možete karticu vratiti, a svoj novac dobiti nazad. Pri kupovini, karticu možete dopuniti: minimalni iznos je 1€, a maksimalni 50€. Cena jedne vožnje je oko 1,5€. Kada karticu prokucate, ona važi narednih 90 minuta bez obzira na broj prevoza koji promenite. Javni prevoz je savršeno organizovan, detalje možete pogledati na sledećoj stranici.

Gde odsesti?

Ja sam pri poseti bio smešten u hotelu Radisson Blu Plaza (4*). Ljubaznost domaćina možete osetiti već pri ulasku u hotel. Sobe su veoma komforne i uredne, a doručak u hotelu božanstven! Hotel ima caffe u prizemlju, kao i prostor gde možete koristiti računar (ukoliko vam je potreban iz poslovnog ili nekog drugog razloga na putovanju). Svaka soba ima pristup internetu. Takođe, na recepciji možete zatražiti i pomoć oko kupovine karata za neki od događaja u glavnom gradu Slovenije.

Šta i gde jesti?

Ponuda restorana u samom centru je veoma raznovrsna. Postoji dosta restorana nacionalne kuhinje, zatim se u ponodi nalaze barovi gde možete probati izvrsne hamburgere, pice ili neki drugi specijalitet. Evo liste najposećenijih restorana:

  1. U okviru Ljubljanskog grada možete posetiti restoran Gostilna na gradu u kojoj se služi tradicionalna kuhinja Slovenije
  2. Drugi restoran, u kome takođe možete probati tradicionalnu kuhinju, naziva se Second Violin (Druga violina)  i nalazi se u podnožju pomenutog grada
  3. U neposrednoj blizini Robove fontane se nalaze dva fenomenalna mesta: Aroma restoran u kome ćete probati najbolju picu u Ljubljani, a drugi je bar Pop’s place gde ćete probati, verovatno, najbolji hamburger u Ljubljani
  4. Ukoliko ste ljubitelj nešto drugačijeg ukusa, možete posetiti restoran Skuhna koji se nalazi blizu Zmajevog mosta. U restoranu se nude brojni ukusi Šri Lanke, Kolumbije, Tunisa i drugih egzotičnih zemalja.
  5. U ulici Šmartinska cesta se nalazi restoran Cubo gde u romantičnoj atmosferi možete uživati sa svojim partnerom u mediteranskoj kuhinji.

Kuda u šoping?

Ukoliko i vi budete smešteni u hotelu Radisson Blu, šoping će vam biti na dohvat ruke! Odmah iza hotela se nalazi BTC tržni centar na otvorenom, gde možete kupiti sve što pomislite! Imajte samo na umu da nedeljom tržni centar ne radi. Šta više, nedeljom vreme staje u Ljubljani. Lokalno stanovništvo taj dan prvenstveno koristi kako bi bili sa svojim porodicama, a u gradu rade samo neki objekti.

Ne, ovde nije kraj priče o Sloveniji. Uskoro ću vam pisati o drugim mestima ove čarobne zemlje. Budite uz turizmoblog.com

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop