fbpx

moj nalog

Korčula: tamo gde je Jadran najlepši

Kada pomislite na idilična mediteranska ostrva, Korčula je destinacija koja će vam sigurno prva pasti na pamet. Ili će bar biti u prvih nekoliko destinacija na koje ćete pomisliti. Ovo predivno ostrvo, smešteno tamo gde je Jadran najlepši, privlači putnike svojom bogatom istorijom, slikovitim pejzažima i izuzetnim gastronomskim iskustvima. U ovom blogu ću vas provesti kroz stari grad Korčulu, kako doći do ovog raja i šta možete očekivati od Korčule.

Korčula je destinacija koja spaja bogatu istoriju, predivne plaže i izuzetnu hranu. Bez obzira da li dolazite zbog opuštanja na plaži ili istraživanja istorijskih dragulja, Korčula će vas očarati svojom lepotom i šarmom. Nadam se da će vam naredni redovi pomoći da isplanirate svoje putovanje na Korčulu.

Grad Korčula: biser Jadrana

Stari grad Korčula je prava perla Dalmacije, možda njen najsvetliji deo (a ima ih onoliko!). Poznat po svojoj dobro očuvanoj srednjovekovnoj arhitekturi, uskim kamenim ulicama i impozantnoj katedrali svetog Marka. Grad Korčula je mesto gde ćete zaboraviti na vreme, vratićete se koji vek unazad i, dok ispijate kaficu u mnogobrojnim kafićima, uživati u duhu mediterana koji je ovde utkan u svaki ugao i svaki ćošak kamenitog gradića.

Grad Korčula se smatra jednim od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova na Jadranskom moru. Stari grad je okružen zidinama i kulama, što je doprinelo očuvanju njegove autentične atmosfere. Uske kaldrmisane ulice, kamene kuće sa crvenim krovovima i brojne zanatske radnje stvaraju šarmantan ambijent. Među zidinama grada vekovima se čuvaju tajne i misterije, a danas su one pravo mesto istraživanje svakog savremenog turiste. Ukoliko pogledate iz ptičije perspektive, shvatićete da su ulice raspoređene tako da predstavljaju riblju kost.

Crkva svetog Marka

Kada se spomene ostrvo Korčula, prvo što vam verovatno pada na pamet je njegova čarobna obala i prelepe plaže. Međutim, Korčula ima i bogatu istoriju i kulturnu baštinu, a Crkva Svetog Marka sa svojim prepoznatljivim zvonikom jedan je od najlepših istorijskih dragulja ovog ostrva. Crkva Svetog Marka datira iz XV veka i jedno je od najznačajnijih zdanja na celom ostrvu. Građena je u gotičkom stilu, sa prelepim detaljima koji odražavaju tadašnju arhitekturu. Zvonik, koji se uzdiže iznad crkve, dodat je u XVI veku i postao je prepoznatljiv simbol celog grada.

Crkva Svetog Marka odlikuje se jednostavnom i elegantnom arhitekturom. Visoki svodovi i vitraži unutar crkve dodaju notu elegancije i duhovnosti prostoru. Zvonik, izgrađen od belog kamena, ima tipične dalmatinske karakteristike i dominira glavnim trgom, pa tako čini i glavni orijentir svim posetiocima.

Unutrašnjost crkve krije mnoge umetničke dragulje. Posebno se izdvaja oltar Svetog Marka, rad majstora Francesca da Santacrocea, sa prelepim renesansnim ikonama, a enterijer upotpunjuju freske sa scenama opisane u Bibliji.

Zvonik crkve Svetog Marka i traumatično iskustvo

Zvonik Crkve Svetog Marka, visok 30 metara, nudi neverovatne poglede na stari grad Korčulu, prirodu ovog ostrva, plavetnilo Jadrana, ali i okolna ostrva. Ako ste spremni na malu avanturu penjanja stepenicama, nagrada će biti spektakularan panoramski pogled. Samo ću reći: ,,Nije mi bilo dobro kada sam sišao sa zvonika“. Nije mi bilo dobro ni dok sam se penjao. U pojedinim delovima sam morao ukoso da idem kako bih prošao. Ne daj Bože da ti neko naiđe u susret. Ali, kada se popnete gore, zaboravite na te muke. Jedino je problem što, dok silazite dole, od trauma zaboravite šta ste videli gore. Sva sreća pa su tu slike da vas podsete. Jedino od ovoga su gore bile buve na Badiji.

Muzej Marka Pola

Jedna od posebnosti Starog grada je i prepoznatljiv trg koji se smatra mestom rođenja poznatog istraživača Marka Pola, čiji se muzej nalazi među zidinama ovog grada. Marko Polo je bio čuveni trgovac i istraživač, prema legendi rođen na Korčuli sredinom XIII veka. Bio je jedan od prvih evropljanina sa zapada, koji je sa ocem i stricem putovao Putem svile do Kine. Svoja putovanja i avanture je objavio u knjizi „Putovanja Marka Pola“.

Muzej Marka Pola je osnovan sa ciljem da sačuva uspomenu na istraživača, a posetiocima nudi priliku da istraže život i vreme Marka Pola kroz različite izložbe. Šta to možete očekivati u muzeju?

  • U muzeju možete videti rekonstrukciju Kineske kuće kako bi dočarao atmosferu onoga što je Marko Polo video tokom svog boravka u Kini. Kuća je puna artefakata i informacija o kineskoj kulturi;
  • Jedna od izložbi prikazuje putovanja Marka Pola po Sredozemlju, uključujući detalje o njegovom vremenu provedenom na ostrvu Korčula;
  • Muzej ima interaktivne ekrane koji omogućavaju posetiocima da dublje istraže život i putovanja Marka Pola;
  • U prodavnici muzeja možete pronaći suvenire i knjige vezane za Marka Pola i njegova putovanja.

Kako doći go Korčule?

Do Korčule je, zaista, lako doći. Nije možda brzo, ali nikakvih glavobolja nećete imati što se tiče putovanja. Korčula je pristupačna destinacija sa brojnim opcijama za putovanje. Najčešći način dolaska je trajektom iz Splita ili Dubrovnika. Trajekti redovno saobraćaju i pružaju prelepe poglede na obalu Dalmacije. Dakle, do Splita ili Dubrovnika avionom ili autobusom, a potom katamaranom ili trajektom. Putovanje od kopna do ostrva će vas koštati od 18 do 30€ po osobi po pravcu.

Restorani

Grad Korčula nije jeftina destinacija, neću vas lagati, ali nije ni skupa kao što se to predstavljalo u našim medijima. Recimo, u rangu je sa Beogradom (i verovali ili ne, često jeftinija od Ade u Beogradu). Naravno, ne možete naručiti vrhunsko vino i morske plodove i očekivati da to bude 20€ po osobi. Najlepši restorani su uz obalu, kada se spustite iz starog grada. U starom gradu i nisam video nešto previše restorana, ima ih, ali savet je da ipak dođete do obale.

U samom gradu Korčula, ručak za dvoje je oko 60€ (zavisi od jela naravno), a u Lumbardi bude i duplo manje. Wine tasting u vinarijama oko 45€ za dvoje, i mogu vam reći da mi je to bio najbolji užitak za svih 11 dana na Korčuli. Boca Grk vina je 25€ (u proseku), aperol oko 9€, u Lumbardi na samoj plaži smo kafu plaćali 1,40€, a koktele od 5-6€ pa naviše (uglavnom su naši kokteli bili oko 7,5€). Dakle, cene sasvim pristojne za jedno turističko mesto. I to kakvo mesto!

Smeštaj

Za smeštaj uvek koristite mesta koja se nalaze na par kilometara od grada Korčule iz više razloga:

  1. Ima mnogo lepših plaža, jer ih grad Korčula jedva ima
  2. Ne pristižu trajekti i katamarani
  3. Mnogo je manja gužva u okolnim mestima
  4. Cene su često i duplo jeftinije.

Mi smo bili smešteni u Lumbardi, na 5 km od grada Korčula, i po onome što sam video mislim da je najbolja opcija. Postoje pečšane i kamenite plaže, možete se kupati na sekama ili skakati sa pontona. Dakle, birate šta želite! Restorana ima dosta i raznovrsni su, a tokom godine je tu dosta i sadržaja za turiste. U proseku, smeštaj po osobi je bio od 25€ pa naviše.

Ostale aktivnosti

Korčula ima mnogo toga da ponudi osim prelepe arhitekture. Aktivnosti poput ronjenja, vožnje bicikla i jedrenja su veoma popularne. Ostrvo je takođe domaćin raznim kulturnim događajima tokom leta, uključujući tradicionalne festivale i koncerte. Takođe ne propustite priliku da probate lokalno vino, posebno poznato vino Grk, o kome sam vam već pisao. Možete ići na izlete i do pojedinih delova ostrva ili čak krstariti do susednih ostrva. Doživljaj je neverovatan!

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop