fbpx

moj nalog

Kapetan Mišin breg

Na svega nekoliko kilometara od Donjeg Milanovca u istočnoj Srbiji, nalazi se fenomenalno uređen eko-etno selo Kapetan Mišin breg. Kompleks je smešten na 173 m nadmorske visine odakle se pruža nezaboravan pogled na Dunav i NP Đerdap.

Kako doći do eko-etno sela Kapetan Mišin breg?

Kompleks je udaljen od Beograda oko 185 km. Putovanje traje nešto manje od 3h (bez pauze), a na putu do kompleksa postoji i nekoliko mesta gde se možete zaustaviti i odmoriti. Recimo, možda je obilazak Golubačke tvrđave idealno mesto za pauzu. Već sam pisao o tvrđavama na Dunavu, ako niste čitali taj tekst, možete pogledati sada na mom blogu.

Od Beograda idete autoputem E-75 sve do isključenja za Požarevac, odakle pratite putokaze za Srebrno jezero i Golubac. Put je sasvim dobar, na pojedinim mestima je potpuno nov kolovoz. Bez obzira na to, budite oprezni zbog topografije terena, mogobrojnih krivina i tunela, jer je preglednost na pojedinim mestima vrlo otežana. Nakon Golubačke tvrđave nastavljate putovanje dalje ka Donjem Milanovcu. Nakon što prođete arheološki lokalitet Lepenski vir, dolazite do skretanja za Kapetan Mišin breg (nakon 10ak km). Nakon skretanja počinje uspon koji traje par minuta. Do samog kompleksa je moguće doći automobilom (pa čak i turističkim autobusom). Ostavljate svoj automobil kod ulaska u kompleks i odmah nakon ulaska počinje uživanje.

Iz pravca Niša (udaljenost 180 km) možete ići preko Zaječara, iz pravca Kragujevca (udaljenost oko 195 km) možete ići to isključenja za Požarevac i dalje trasom kako sam vam opisao.

Ponuda

U okviru kompleksa Kapetan Mišin breg, moguće je obići galeriju pod nazivom „Čovek, drvo, voda“ u kojoj se nalazi zbirka skulptura napravljenih od drveta i kamena. Takođe, neposredno nakon ulaska kroz glavnu kapiju, sa desne strane dolazite do muzeja vina koji takođe možete posetiti.

Ukoliko ste umorni od gradske buke, kompleks vam nudi i prenoćište u dve male kuće. U ponudi se nalaze dve dvokrevetne sobe sa zasebnim, kao i tri sobe sa zajedničkim kupatilom. Svaka soba ima TV i Wi-Fi. Polupansion iznosi 23€ po osobi, a noćenje sa doručkom je 15€ po osobi.

I naravno, ono zbog čega se mnogi upućuju ovde, jeste gastronomska ponuda. U eko-etno parku možete uživati u specijalitetima vlaške kuhinje, a domaćini će vas rado upoznati sa načinom pripremanja starih jela, tajnama vlaškog hleba i nekadašnjeg đerdapskog kavijara. Mnogi kažu da su pohovane koprive po prvi put ovde jeli i svaki naredni put ako bi probali, nigde nisu kao u ovom kompleksu.

Putujući kritičar: lični utisak o kompleksu Kapetan Mišin breg

Prvi put od kada postoji blog, uvodim ovu rubriku. Budući da do sada to nisam radio, izabrao sam ovaj kompleks, jer je zadatak prilično lagan, a situacija je potpuno jasna (u narednim redovima ćete videti i zašto). U ovoj rubrici ću davati ocene od 1 do 10, a kao parametre ću koristiti: pristupačnost i geografsko-saobraćajni položaj, ambijent, ljubaznost osoblja, higijenu, raznovrsnost ponude, blizinu drugih atrakcija kako bi upotpunili vaš odmor, odnos cene i kvaliteta itd.

KriterijumOcena
Pristupačnost i signalizacija9
Turistička i umetnička vrednost9
Ambijent10
Ljubaznost osoblja10
Higijena9
Raznovrsnost ponude i opremljenost10
Turistička atraktivnost i prepoznatljivost10
Blizina drugih prirodnih i antropogenih vrednosti10
Odnos cene i kvaliteta10

Ocene na osnovu ličnog utiska

Zaključak: i od odličnog može bolje ????

Ljubaznost i higijena su najbitnije stavke svakog dana, bez obzira da li ulazim u market ili idem negde da odmaram (kao što je to sada slučaj). I ako nešto fali, ljubazno osoblje to sigurno može nadoknaditi. Osoblje koje je tog dana radilo apsolutno zaradi svaki dinar svoje plate. Ništa lično, zadovoljan sam higijenskim uslovima, ali ocenu 9 sam dao samo iz jednog razloga: higijena uvek i svuda može biti za nijansu bolja. Ovo neka bude mali podstrek da i u budućnosti sve održe na dosadašnjem nivou.

Što se cena tiče, one su pristupačne i moj utisak je da su potpuno realne (u sledećem odeljku ću nasvesti pojedine cene). Mi smo bili u prolazu, nas šestoro ili sedmoro je popilo kafu (uz to i po neki sokić i kiselu vodu), račun je bio oko 1.000 dinara – što je sasvim korektna cena (iskreno, očekivao sam malo veći račun).

Spomenuo sam već da je dolazak do lokaliteta jako jednostavan, turistička signalizacija je pravilno postavljena i olakšava dolazak do kompleksa. Jedino što bi možda falilo jeste malo uređeniji parking ispred ulaza u kompleks. Ovo nije uopšte velika mana, jer parking postoji i neće vam praviti problem, ali ako tražimo „dlaku u jajetu“, neka ovog puta to bude parking. Skoro mi neka kafa nije prijala kao kafa u ovom kompleksu, a tome je sigurno doprineo ambijent za koji je malo dati ocenu 10.

Kapetan Mišin breg se nalazi u sastavu NP Đerdap i u neposrednoj blizini se nalazi mnogo lokaliteta koje obavezno morate posetiti: Tumane (oko 60 km), Golubačka tvrđava (oko 50 km), Miroč (20 km), Lepenski vir (12 km), Dunav (200 m), Donji Milanovac (6 km)… Udaljenije lokalitete možete izabrati za pauzu kada dolazite, odnosno odlazite iz kompleksa i na taj način napraviti jednodnevno ili višednevno putovanje po vašoj meri.

Konačna ocena 9,7 / 10.

Cene i korisne informacije

  • Kontakt: +381 63 45 22 01
  • Web stranica: www.kapetanmisinbreg.rs
  • Možete ih kontaktirati i putem instagram profila
  • Radno vreme je od 09 do 17h
  • Potrebno je nazvati bar 1 dan unapred kako bi najavili posetu (bilo da se radi o ulasku samo ili o ručku, odnosno večeri)
  • U ponudi su vam 3 menija: 10€, 13€ i 3€ (na zvaničnoj web stranici kompleksa proverite šta obuhvataju ova tri menija)
  • U eko-etno selu možete kupiti proizvode domaće radinosti (rakiju, med i dr.)
  • Cene pića:
    • Kafa i čaj – 100,00 dinara
    • Sokovi – 120,00 dinara
    • Mineralna voda 1,5 l – 150,00 dinara
    • Vino – 200,00-300,00 dinara
    • Pivo – 150,00 dinara

Kao što možete videti, ocene su jako visoke, odnos cene i kvaliteta je odličan i svakako bih vam preporučio ovo mesto za posetu. I za kraj da naglasim, nas osmoro je bilo tog dana u kompleksu Kapetan Mišin breg, svi su dali čistu desetku i ništa ne bi tu menjali. Ja sam možda bio malo strožiji i moja ocena na kraju je 9.7 (skoro čista desetka).

Ukoliko želite da ocenim vaš lokalitet, javite mi se putem mail-a office@turizmoblog.com. ????

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop