fbpx

moj nalog

Grk: vino koje morate probati na Korčuli

Danas vam donosim tekst u kome sumiram svoje utiske o jednoj lepoj vinariji na Korčuli. U ovom tekstu pričamo o vinu koje uspeva u Dalmaciji i koje obavezno morate probati tokom posete. Kada boraviti na Korčuli, zaista je šteta ne posetiti neku od brojnih vinarija. Pisao sam vam već da smo odseli u apartmanima u sklopu Vitis Vinarije u Lumbardi, tako da izbor vinarije nije bio težak. Zapravo, ni izbor vina nam nije bio težak. Jedno popodne odvojili smo za #winetasting i da ocenimo šta su nam to domaćini vredno spremili za ovu sezonu.

Vinarija se nalazi na sjajnom mestu, na malom uzvišenju odakle „puca“ pogled na Pelješac, vinograde i more. Kao Toskana, samo još lepše. U pitanju je mala, porodična vinarija koju drži porodica Cebalo. Ako bih morao da iskoristim samo jednu reč da opišem ovu porodicu, izabrao bih reč srdačnost. Neverovatan je bio doček, boravak i rastanak sa njima. Zapravo, svuda na ostrvu smo nailazili na gostoprimstvo, srdačnost i pomoć. Samo ću vam reći da sam za narednu godinu rezervisao 5 noći na Korčuli.

Jedno vino, mnogo imena

Danima pre toga smo slušali o čuvenoj sorti grožđa, koju ćete ovde čuti da nazivaju različitim imenima. Grk je zvanično ime, ali ćete u narodu čuti da se naziva i: grk korčulanski, korčulanac, grk mali, grk veli, gark i lumbarajski grk. Grk je autohtona sorta belog grožđa od koje se dobija lepo i cenjeno vino. Ova sorta uspeva na peskovitom tlu, a vrlo je zastupljena upravo u Lumbardi i okolini, na ostrvu Korčula. Pronašao sam podatak da je jedino još možete pronaći na Pelješcu i samo u tragovima u zadarskom zaleđu.

S obzirom na postepeno smanjenje broja sadnica, sprovedeni su posebni napori za očuvanje ove sorte koja je nekad bila među vodećima u južnoj Dalmaciji.

Karakteristike vina

Karakteristike ovog vina uključuju svetlu slamnatožutu boju, svež i voćni miris, sa notama citrusa i belog cveća. Na ukusu, vino Grk je obično suvo, sa izraženom mineralnošću i osvežavajućom kiselošću.

Preporuka je da se vino posluži ohlađeno na oko 12°C kao aperitiv pre obroka. Fantastično se slaže sa ribom poput lososa, morskim plodovima, salatama i hladnim jelima, a kažu da može odlično ići i uz svinjski file. Takođe, smatra se da ova sorta predstavlja odličnu osnovu za proizvodnju prošeka, jakog dalmatinskog desertnog vina, gde se nakon berbe dodatno suši zrelo grožđe kako bi dobilo potrebnu slatkoću za pripremu ovog pića.

Cena boce je oko 20€, a u restoranima će vas boca, u proseku, koštati oko 25€.

Trk za Grk

Spomenuo sam vam i da je u Lumbardi dosta manifestacija tokom godine. Ovog leta je održana i manifestacija pod nazivom „Trk za Grk“, a takmičari su morali da obiđu sve vinarije i da u svakoj probaju ovo vino. Mogu misliti kako su došli do cilja. Verovatno, četvoronoške.

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop