fbpx

Bledsko jezero: bajka u srcu Slovenije

Na oko 55 km od glavnog grada Slovenije, nalazi se mirno i dobro poznato Bledsko jezero. Tokom godine, ovo je značajan turistički centar u koji se upućuju brojni turisti iz različitih delova Evrope. Mesto odiše prijatnom atmosferom, a boravak na jezeru pozitivno utiče na odmor čoveka. Ovde ćete odmoriti sva čula gledajući u veliko jezero, slušajući crkvena zvona, krstareći po jezeru, uživanjući u svakom zalogaju kremšnite… Mesto je kao stvoreno za odmor!

Ovo je jedno od najznačajnijih prirodnih jezera ove prelepe Zemlje i za jezero se vezuju brojne legende. Jedna od njih kaže da je u davna vremena jezero naselila boginja Živa. Bila je paganska boginja ljubavi, a na obale jezera je naselila vile i vilenjake. Smatra se da je u periodu između VII i IX veka na jezeru postojao i njen hram.

Bledsko jezero kroz brojke

Jezero se nalazi na oko 55 km od Ljubljane, na 475m nadmorske visine. U pitanju je jezero tektonsko-ledničkog porekla, koje zahvata površinu od oko 1,5 kilometara kvadratnih. Maksimalna dužina jezera je 2,12 km, a širina oko 1,38 km.

Crkva Uznesenja Marijinog – glavni motiv na razglednicama

U samom srcu jezera, nalazi se ostrvo sa crkvom Uznesenja Marijinog, lako uočljiva sa svih strana zbog visokog zvonika (visok 52 m). Originalna crkva potiče iz XII veka, ali je kasnije oštećena. Ponovo je obnovljena u XV veku, zbog toga se na fasadi crkve uočavaju brojni stilovi. Kažu da je za obnovu crkve zaslužna udovica, koja je zbog žalosti za svojim suprugom dala zlato i srebro da se napravi zvono koje će pokloniti crkvi. Međutim, zbog loših vremenskih uslova, čamac koji je prevozio zvono se prevrnuo, a zvono je završilo na dnu jezera.

Udovica prodaje svu svoju imovinu, a novac poklanja crkvi za obnovu. Tako je crkva današnji izgled dobila tokom XV veka. Obnova je započeta u gotičkom, a završena u baroknom stilu. Nakon toga, udovica odlazi kod Pape u Rim. Nakon njene smrti, Papa saznaje za njene dobre namere i odlučuje da pokloni zvono crkvi na Bledu.

Prema lokalnoj legendi, to zvono se i dan danas nalazi u zvoniku i nosi naziv zvono želja. Smatra se da će se svakome, ko pozvoni tri puta i pomisli želju, ta želja i ostvariti. Mladencima se garantuje dug i uspešan brak, ukoliko zajedno pozvone.

Mladoženje obožavaju ostrvo, znate li zbog čega?

Postoji još jedna zanimljiva priča. Sa južne strane ostrva do crkve vodi više desetina stepenika, čak 99. Ovo stepenište je izgrađeno u XVII veku, a legenda kaže da će sve mlade parove, koji dolaze ovde da se venčaju, pratiti sreća. Oni moraju zajedno proći preko stepenika, ali tu postoji jedan trik. Naime, mladoženja mora u naručju preneti mladu, svoju buduću suprugu, preko svih 99 stepenika!

Pletna – tradicija duga više vekova

Do ostrva dolazite čuvenim čamcima – pletnom. Tradicija veslača pletne datira još iz 1590. godine, prenosi se sa kolena na koleno i u pojedinim porodicama je više vekova. Naziv je dobila po krovu, koji je prvobitno bio ispleten od pruća. Međutim, u novije vreme je pruće zamenjeno platnom koji štite turiste od sunca i kiše, ali ime pletna je zadržano do dana današnjeg.

Bledski dvorac

Bledsko jezero je poznato i po Bledskom dvorcu, koje se nalazi na litici iznad jezera (visoka 100m). Prijatnom šetnjom kroz šumu dolazite pred ulazak u sam dvorac. Zavisno od tempa koji izaberete, potrebno vam je oko 30 minuta hoda. Ovaj dvorac se smatra najstarijim na području Slovenije. Prvi pisani trag dobijamo iz 1011. godine, kada je nemački kralj ovaj dvorac poklonio briksenškom biskupu. Dvorac se sastoji iz dva dela, a u jednom od njih se nalazi i vinarija gde možete popiti najlepšte vino na Bledu.

Tips & tricks

  • Od Ljubljane do jezera dolazite putem E61, pratite putokaz za Lesce, Bled i Bohinj. Od isključenja sa autoputa do jezera imate oko 10 minuta vožnje automobilom.
  • Ne morate brinuti o parkingu na Bledu. Iza hotela Krim se nalazi veliki parkig gde možete ostaviti vaš automobil. Parking se naplaćuje u periodu od 07:00 – 22:00. Ukoliko ne pronađete mesta za parking ovde, možete pogledati u okolini zgrade opštine koja se nalazi na stotinak metara odatle.
  • Preko puta hotela Park se nalazi i Turistički Informativni Centar, a uz njega i radnje gde možete kupiti suvenire.
  • Bledsko jezero je bogato objektima za smeštaj. Možete izabrati neki od brojnih hotela ili vila koje se tu nalaze. Cene jesu možda malo više u odnosu na naš standard, ali ćete za tu cenu dobiti kvalitetan smeštaj, WiFi u sobi i doručak. Jedan od najluksuznijih objekata je vila Bled – nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita.
Ulaznice
  • Ulaznica u crkvu Presvete Bogorodice se naplaćuje 10€ (malo se menjala cena tokom korone, tako da je okvirna)
  • Ulaznica u Bledski dvorac se naplaćuje 15€
  • Vožnja pletnom se naplaćuje 15€
Gastronomija
  • Uz samo jezero se nalazi restoran hotela Park (Kavana Park) gde možete uživati u prelepom pogledu i ukusnoj hrani, ali ćete za taj užitak morati da izdvojite malo više novca po porciji. Porcija pileće supe je 5,90€; cezar salata 14,90€; porcija paste je oko 16,90€; pivo je oko 5€, a najjeftinija flaša vina je 39€! Hrana jeste odlična, ali su ovo malo jače cene za standard turista koji dolaze iz Srbije.
  • Odličan restoran se nalazi, takođe, u blizini jezera i zove se Oštarija Peglez’n. Ovde možete probati lokalnu hranu, turisti je obožavaju, a cene su dosta pristupačnije.
  • Ja sam veliki ljubitelj italijanske hrane i najlepšu picu sam jeo upravo ovde na Bledskom jezeru! Picerija Briksen se nalazi u okviru Sportskog centra i praktično možete gledati proces pripremanja vašeg obroka. Poseban ukus jelu daje peć na drva u kojoj se jelo priprema. Cene su pristupačne, porcije su velike i što je najbitnije – hrana je jako ukusna!
  • Šta je glavni specijalitet na Bledu? SIgurno ste čuli za kremšnite! Obavezno probajte ovaj specijalitet čiji originalni recept potiče još iz 1953. godine. Za pedesetak godina je na Bledu napravljeno preko 13 miliona kremšniti! Originalne kolače možete jesti u kavarni Park, gde se proizvode originalne kremšnite. Ukoliko pronađete negde dosta povoljniju kremšnitu, znači da nije ta prava, originalna.

I za kraj…

Ne zaboravite da probate kremšnitu na Bledu 🙂

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, možete pogledati ostale tekstove na turizmoblog.com ili se prisetiti prvog teksta o Sloveniji i glavnom gradu ove zemlje.

Za više informacije posetite zvanični sajt TO Bled: www.bled.si

O autoru

Grk Korčula

Master turizmolog po zvanju, a po opredeljenju ljubitelj putovanja, dobrih trilera, zaljubljenih u Sloveniju i kofeinski zavisnik.

Najskorije objave

Follow me

0
    0
    Tvoja korpa
    Korpa je praznaVrati se u shop