Icon Blue

Bledsko jezero: bajkoviti prizori iz Slovenije

Na oko 55 km od glavnog grada Slovenije, nalazi se mirno i dobro poznato Bledsko jezero. Tokom godine, ovo je značajan turistički centar u koji se upućuju brojni turisti iz različitih delova Evrope. Ujedno je Bledsko jezero jedno od najznačajnijih turističkih bisera ove države. Mesto odiše prijatnom atmosferom, a boravak na jezeru pozitivno utiče na odmor čoveka. Ovde ćete odmoriti sva čula gledajući u veliko jezero, slušajući crkvena zvona, krstareći po jezeru, uživanjući u svakom zalogaju kremšnite… Ovo je mesto kao stvoreno za odmor!

Ovo je jedno od najznačajnijih prirodnih jezera ove prelepe Zemlje i za jezero se vezuju brojne legende. Jedna od njih kaže da je u davna vremena jezero naselila boginja Živa. Bila je paganska boginja ljubavi, a na obale jezera je naselila vile i vilenjake. Smatra se da je u periodu između VII i IX veka na jezeru postojao i njen hram.

Bledsko jezero se prepoznaje po pletni, bledskom ostrvu i bledskom zamku. Ovde se nalazi i nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita, a Bled je čak četiri puta bio domaćin svetskog prvenstva u veslanju. Po poslednji put to se desilo 2011. godine.

Geografija

Bledsko jezero se nalazi na oko 45 minuta vožnje od Ljubljane, na nadmorskoj visini od 475 m. Dugačko je oko 2.120 m, široko oko 1.380 m. Najveća dubina je nešto veća od 30 m, a tokom letnjih meseci se voda jezera zagreje oko 25°C. U pojedinim delovima jezera ćete videti i uređene plaže, gde se brojni turisti kupaju (najviše tokom jula i avgusta). U pitanju je prirodno jezero, ledničko-tektonskog porekla.

Bledsko ostrvo

Bledsko ostrvo je, verovatno, najveći simbol ovog mesta. Prepoznaje se po crkvi Uspenja presvete Bogorodice, ostacima staroslovenskog groblja, ali i tornju visokom preko 50 m u kome se nalazi čuveno zvono želja. Kažu da će ovo zvono ispuniti želje svakom ko pozvoni tri puta i zamisli želju. Prema lokalnoj tradiciji, ovo zvono donosi sreću svim mladim parovima koji se venčaju na ostrvu.

Postoji još jedna zanimljiva priča. Sa južne strane ostrva do crkve vodi više desetina stepenika (izbrojao sam 99). Ovo stepenište je izgrađeno u XVII veku, a legenda kaže da će sve mlade parove, koji dolaze ovde da se venčaju, pratiti sreća. Oni moraju zajedno proći preko stepenika, ali tu postoji jedan trik. Naime, mladoženja mora u naručju preneti mladu, svoju buduću suprugu, preko svih 99 stepenika!

Međutim, jedna od najvećih atrakcija je crkva Uspenja Presvete Bogorodice. Originalna crkva potiče iz XII veka, ali je tokom XV veka sprovedena restauracija kada dobija današnji izgled. Krajem XV, početkom XVI veka, jedna udovica daje sve svoje zlato i srebro kako bi se izlilo zvono za toranj koji se nalazi uz crkvu. Zbog loših vremenskih uslova čamac, koji je prevozio zvono, se prevrnuo i zvono je završilo na dnu Bledskog jezera. Udovica prodaje svu svoju imovinu i daje za obnovu crkve. Napušta Bled, odlazi u Rim u samostan. Kada je, nakon njene smrti, papa saznao za njen poduhvat odlučio je da pokloni zvono koje se i danas nalazi na tom mestu. I da, to je čuveno zvono želja koje sam vam maločas spomenuo.

Bledsko jezero

Pletna

Kako bi došli do ostrva, potrebno je koristiti čamac pod imenom pletna! Pletna je takav naziv dobila zbog krova, koji je davno bio ispleten od pruća. Danas je, usled modernizacije, taj pleteni krov zamenjen krovom od tekstila koji štiti turiste tokom letnjih meseci od jakog sunca. Tradicija veslača na Bledskom ostrvu je veoma cenjena i poštovana. Ovaj zanat se prenosi u porodici sa kolena na koleno još od 1590. godine.

Bledski dvorac

Bledsko jezero je poznato i po Bledskom dvorcu, koje se nalazi na litici iznad jezera visokoj 130 m. Prijatnom šetnjom kroz šumu dolazite pred ulazak u sam dvorac. Zavisno od tempa koji izaberete, potrebno vam je oko 20 minuta hoda. Ovaj dvorac se smatra najstarijim na području Slovenije. Prvi pisani trag dobijamo iz 1011. godine, kada je nemački kralj ovaj dvorac poklonio briksenškom biskupu. Danas je pretvoren u turistički kompleks, a ulaznica se za sve turiste naplaćuje. Sa dvorca se pruža nezaboravan pogled na čitavo Bledsko jezero.

Dvorac se sastoji iz dva dela. U prvom se nalazi replika gutembergove mašine. Radnik štamparije će vam pomoći da kombinacijom slova svog imena napravite jedinstveni suvenir sa putovanja. U drugom delu se nalazi kovačnica, sa kapelom gde se svi posetioci mogu upoznati sa istorijom ovog mesta. A u posebnom delu se nalazi i vinarija, gde ćete uz pomoć radnika možete poneti najlepši suvenir sa Bleda – vino.

Kako stići do jezera?

Od Ljubljane do jezera dolazite putem E61, pratite putokaz za Lesce, Bled i Bohinj. Proći ćete pored Škofja Loke (možda nije loš predlog za posetu). Sa autoputa se isključujete na Lesce. Od isključenja sa autoputa do jezera imate oko 10 minuta vožnje automobilom. Ukupno vam je od Ljubljane potrebno oko 40-45 minuta.

Ne morate brinuti o parkingu na Bledu. Iza hotela Krim se nalazi veliki parkig gde možete ostaviti vaš automobil. Parking se naplaćuje u periodu od 07:00 – 22:00. Ukoliko ne pronađete mesta za parking ovde, možete pogledati u okolini zgrade opštine koja se nalazi na stotinak metara odatle. Parking se naplaćuje oko 2€ po satu, ali menjale su se cene tako da ovo shvatite okvirno.

Tips & tricks

  • Ulaznica u crkvu Presvete Bogorodice se naplaćuje oko 10€ (pre covid-a je cena bila 6€, ali je ove godine sve dosta poskupelo.
  • Ulaznica u Bledski dvorac se naplaćuje 14€. Uz kupljenu ulaznicu dobijate vaučer od 2.5€ koji možete upotrebiti za kupovinu suvenira – kupovina vina ili onog čuvenog suvenira sa slovima vašeg imena.
  • Uz samo jezero se nalazi restoran hotela Park (Kavana Park) gde možete uživati u prelepom pogledu i ukusnoj hrani, ali ćete za taj užitak morati da izdvojite malo više novca po porciji. Porcija pileće supe je 5,90€; cezar salata 14,90€; porcija paste je oko 16,90€; pivo je oko 5€, a najjeftinija flaša vina je 39€! Hrana jeste odlična, ali su ovo malo jače cene za standard turista koji dolaze iz Srbije.
  • Odličan restoran se nalazi, takođe, u blizini jezera i zove se Oštarija Peglez’n. Ovde možete probati lokalnu hranu, a turisti je obožavaju. Međutim, i ovde su cene malo jače.
  • Ja sam veliki ljubitelj italijanske hrane i najlepšu picu sam jeo upravo ovde na Bledskom jezeru! Picerija Briksen se nalazi u okviru Sportskog centra i praktično možete gledati proces pripremanja vašeg obroka. Poseban ukus jelu daje peć na drva u kojoj se jelo priprema. Cene su pristupačne, porcije su velike i što je najbitnije – hrana je jako ukusna! Nedavno sam otkrio još jednu piceriju, u pitanju je picerija Gallus – moja preporuka, jer su porcije i ovde jako, jako ukusne!
  • Preko puta hotela Park se nalazi i Turistički Informativni Centar, a uz njega i radnje gde možete kupiti suvenire.
  • Bledsko jezero je bogato objektima za smeštaj. Možete izabrati neki od brojnih hotela ili vila koje se tu nalaze. Cene jesu možda malo više u odnosu na naš standard, ali ćete za tu cenu dobiti kvalitetan smeštaj, WiFi u sobi i doručak (cena po osobi je od 40€ pa naviše).

Da li ste čuli za Bledsku kremšnitu?

Bledska kremšnita je brend u celoj državi! Napravljena je davne 1953. godine u kavarni Park (pri hotelu Park). Poslastičar je promenio desetak recepata i iz svakog je izvukao ono najbolje. Ta kombinacija najboljih stvari i sastojaka je rezultirala kolačem koji je poznat i van Slovenije. Od 1953. godine do danas je proizvedeno preko 13 miliona kremšniti!

Bledsko jezero

Vila Bled

Za kraj sam ostavio vilu Bled – nekadašnju rezidenciju Josipa Broza Tita. Prvobitno, ovaj objekat je bio u vlasništvu austrougarskog generala. Godine 1922. kralj Aleksandar Karađorđević kupuje vilu Bled. Obožavao je ovo mesto i zajedno sa kraljicom Marijom je na ovom mestu provodio mnogo vremena.

Nakon kupovine, vila je preimenovana u vilu Bled, a prema zvaničnim podacima princ Andrej je rođen u vili Bled. Ubrzo nakon kupovine se pojavila ideja o izgradnji još jedne kraljevske rezidencije koja, nažalost, nije završena za života kralja Aleksandra (danas se tu nalazi ugostiteljski objekat paviljon Belvedere).

Nakon Drugog svetskog rata je imovina nacionalizovana i ubrzo postaje letnja rezidencija Josipa Broza Tita. Na ovom mestu, Tito je dočekao veliki broj eminentnih ljudi. Jednom prilikom je u vili Bled ugostio i japanskog cara. Danas se ovde nalazi ugostiteljski objekat, opremljen u stilu 50ih godina prošlog veka. Cena za noćenje sa doručkom za dve osobe može stići i do 24.000 (u sezoni).

Ukoliko vam se dopao tekst o Bledu, možda će vam se svideti i tekst o Ljubljani ili Bohinjskom jezeru, koje je i Agata Kristi obožavala.

Za više informacije posetite zvanični sajt TO Bled: www.bled.si

Zapratite me na društvenim mrežama