Stopića pećina: turistički biser zapadne Srbije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostajemo i dalje u Zapadnoj Srbiji. Prošle nedelje smo pričali o Muzeju na otvorenom „Staro selo“, koji se nalazi u Sirogojnu. Danas obilazimo jednu od najlepših pećina u našoj zemlji – Stopića pećinu. Ona se nalazi na oko 20 km od Zlatibora, a na oko 250 km od glavnog grada Beograda.

Stopica pecina

Poreklo i otkriće pećine

Smatra se da je pećina dobila naziv po istoimenom zaseoku, a prve podatke dobijamo u Zapisniku Srpskog geološkog društva početkom XX veka. Prva istraživanja pećine je obavio svetski priznati geograf Jovan Cvijić. Pripada grupi rečnih pećina, jer kroz nju teče Trnavski potok. Ukupna dužina pećine je 1.691 m.

Kako doći do pećine?

Pećina se nalazi u blizini mesta Rožanstvo. Ukoliko idete iz pravca Zlatibora, po izlasku iz mesta na kružnom toku idete desno, a potom skrećete pored hotela Zelenkada. Pratite put sve do pomenutog mesta Rožanstvo i na prvoj raskrsnici skrećete desno. Put je nov i dobar, ne možete promašiti lokalitet. Kao i većina puteva u planinskim krajevima, ima dosta krivina i zbog toga vozite pažljivo. Uživajte u vožnji  kroz prelepe pejzaže!

Ukoliko idete iz pravca Beograda, prolazite Užice i pratite putokaz za Sirogojno i Mačkat. Odvajate se pre Bele Zemlje i samo pratite put ka Stopića pećini. Takođe prolazite mesto Rožanstvo i kada vidite putokaz za pećinu, skrećete levo.

Što se tiče parkinga, tu su dve varijante zavisno od prevoznog sredstva kojim dolazite. Ukoliko dolazite automobilom, možete se spustiti praktično 200m pred sam ulaz u pećinu, a ukoliko dolazite organizovano u grupi, pripremite se na dosta pešačenja. Autobusi ostaju gore, na putu, jer ne mogu prići do parkiga za automobile. U drugom slučaju, putovanje do pećine će biti duže. Od mesta gde ostaju autobusi, imate nekih 500-600m imate do parkinga za automobile. Zbirno, dakle, to nije mnogo – oko 700-800m do samog ulaza u pećinu, ali je staza prilično teška za hod. Ima mnogo stepeništa i uspona, s toga vodite računa o udobnosti odeće, posebno obuće. Bez obzira što je pećina malo teže pristupačna, ona je i te kako dobro posećena. Tome u prilog idu i podaci Turističke organizacije Zaltibora, koji govore da je 2018. godine pećinu posetilo preko 80.000 turista. Već smo pričali o temperaturi u pećinama, ali nije na odmet da ponovimo da je temperatura u pećini stalna i iznosi oko 7 stepeni. Zbog toga vam savetujem da ponesete nešto dugih rukava kako bi vam bilo prijatno da obilazite pećinu.

Pećina jedinstvene lepote

Pećina je zaista jedinstvena na teritoriji Srbije. Odlikuje se velikim bogatstvom pećinskog nakita i čini je pet celina: Svetla i Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, kanal sa kadama i rečni kanal kao peta celina. Posebnu vrednost čine bigrene kade koje se nalaze na slikama. Ukoliko imate sreće, pa posetite pećinu kada se preko ovih kada prelivaju slapovi, moći ćete da uživate u neverovatnom prizoru! Možemo slobodno reći da su ove bigrene kade zaštitni znak Stopića pećine. Bigrene kade su zaista jako lepo uređene. Led rasveta različitih boja doprinosi ambijentu, pa i ako ne bude slapova, užitak neće biti mnogo manji. Moram zaista pohvaliti organizovanost rada i uređenost pećine. Postavljeno je dovoljno rasvete i elemenata koji brinu o bezbednosti svih posetilaca. 

Stopića pećina

Korisne informacije:

Pećinu možete posetiti tokom cele godine. Radno vreme pećine:
24.oktobar – 05.april – od 09.30 do 16.30
06.april – 15.jul – od 09.30 do 18.00
16.jul – 10. septembar – od 09.30 do 19.00
11.septembar – 23. oktobar – 09.30 do 18.00

Cena ulaznice je 250 dinara.

Više informacija ovom lokalitetu možete dobiti putem telefona +381 31 583 377, +381 31 845 103 ili putem sajta: www.zlatibor.org.rs (zvanični sajt TO Zlatibor)

Stopića pećina