Sremski Karlovci: najlepše naselje Srema

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sremski Karlovci su naselje u Sremu sa oko 9.000 stanovnika. Simbol su Srema i nekako se smatraju sinonimom. To su dva pojma koja nikako ne možete razdvojiti.

Najvažniji dani istorije Karlovaca

Istoriju bajkovitog naselja Srema možemo pratiti još od početka XIV veka, jer se naselje po prvi put spominje 1308. godine. Arheolozi su pronašli praistorijsku, antičku i srednjovekovnu keramiku, zbog čega se smatra da su Sremski Karlovci bili naseljeni još u doba praistorije. Kao i većinu naselja, i ovo naselje su osvojili Turci (XVI vek). Tokom turskog perioda, razvijaju se kao jedno značajno gradsko naselje. Zbog blizine Dunava, Sremski Karlovci su bili značajno mesto za trgovinu.

Pod vlašću turaka ostaju sve do 1688. godine, nakon izbijanja Velikog Bečkog rata, pri povlačenju pred austrijskom vojskom, Turci su spalili ovo mesto. Rat je okončan upravo u Sremskim Karlovcima potpisivanjem Karlovačkog mira. Ovaj događaj je naselje uveo u svetsku istoriju! Potpisivanje mira je trajalo 72 dana, a na mestu gde je potpisan mir podignuta je kapela posvećena Svetoj Gospi od mira (XIX vek). Upravo pri potpisivanju karlovačkog mira, prvi put u svetu je za pregovore korišćen okrugli sto.

Sremski Karlovci
Fotografija preuzeta sa www.fruskac.net

Značajna je bila 1713. godina, kada je naselje postalo središte Karlovačke mitropolije.

Najbitniji period u istoriji bio je sredinom XVIII veka, dolaskom na položaj mitropolita Pavla Nenadovića. On je oživeo škole koje su bile uništene, podigao crkvu posvećenu Svetom Nikolaju, obnavljao fruškogorske manastire…

Period procvata naselja nije trajao dugo. Već 1788. godine izbija požar i Sremski Karlovci su pretrpeli velika oštećenja. Mnoge zgrade su u požaru bile oštećene. Grad je ubrzo obnovljen zahvaljujući Stefanu Stratimiroviću.

U Sremskim Karlovcima svaka građevina ima svoju priču

U centru naselja se nalazi pešačka zona koju okružuje dosta ugostiteljskih objekata, ali i znamenitih zgrada. Prostranim trgom dominira zgrada Bogoslovije Sveti Arsenije Sremac, za koju u Karlovcima ističu da je jedna od najvažnijih obrazovnih ustanova i to ne samo u gradu, već u celoj zemlji. Prostranim trgom bez saobraćaja dominira zgrada Patrijarškog dvora izgrađena krajem XIX veka. U njoj se nalazi riznica koja svedoči o burnoj istoriji naselja, kao i kapela Svetog Dimitrija.

Sremski Karlovci

Odmah do dvora se nalazi već pomenuta crkva posvećena Svetom Nikolaju. Crkva je izgrađena sredinom XVIII veka i predstavlja najviši domet baroknog slikarstva u Vojvodini. U crkvi se nalazi 11 slika, dela Paje Jovanovića. Uz nju se nalazi rimokatolička crkva Svetog Trojstva koja je izgrađena u drugoj polovini XVIII veka (1768. godine).

U samom centru se nalazi barokna česma Četiri lava izgrađena 1799. godine i za ovu česmu meštani vezuju jednu legendu. Kažu da će se svako, ko popije vodu sa česme, vratiti i živeti u Sremskim Karlovcima. Drugi pak kažu da u fontanu (poput fontane Di Trevi) možete ubaciti novčić i zamisliti želju. Iza česme se nalazi, verovatno, najlepša gimnazija u Srbiji – Karlovačka gimnazija, osnovana 1791. godine (najstarija gimnazija u Srbiji). U gimnaziji je snimljen svima dobro poznat film ,,Lajanje na zvezde“ (eto, možda još jedan predlog kako provesti naredne dane 🙂 znam da ste ga gledali više puta, ali ovaj film ne može dosaditi, zar ne?).

Barokna česma

Sremski Karlovci i okolina – vinogradarski rejon

Preci današnjih meštana su odavno savladali poslove vinogradarstva. Dr Stevan Stanković ističe da se, verovatno u manastiru Krušedol, od druge polovine XVIII veka pripremalo vino bermet. Slatko, gusto, crveno, mirišljavo i veoma ukusno. Pripremalo se za velike praznike i moglo je da se pije uz kolače, torte, posle ručka, ali i kao aperitiv. Na brojnim degustacijama, Bermet iz Karlovaca je dobijao značajna priznanja. Odatle je transportovano u Beč. Ovog vina je bilo i na tržištu Amerike, a verovatno ga je bilo i na brodu Titanik. Vina Sremskih Karlovaca su posebna priča i tema, s toga ne bih sada pričao o tome. Za ovu temu će mi biti potreban poseban tekst, tako da ćemo za tu temu svi sačekati. Obećavam, vrlo brzo ću pričati o vinima ovog kraja. 🙂

Sremski Karlovci – korisne informacije za posetu

Kako stići?

Sremski Karlovci su od Beograda udaljeni oko 77 km. Ovo rastojanje automobilom savladate za sat vremena vožnje. Kada krenete iz Beograda, pratite putokaz za Novi Sad, ali se nakon uključenje na autoput E75 (odnosno, nakon naplatne rampe) vrlo brzo isključujete. Imate tri varijante, a ja najviše volim da se isključim na Maradik. Od isključenja, do Sremskih Karlovaca imate oko 20 minuta vožnje.

Put je sasvim solidan, možda i više od toga (od Banstola do Karlovaca je potpuno nov put). Pejaž je takođe jako lep, prolazite kroz sremska naselja i vrlo brzo ćete videti tablu „Dobrodošli u Sremske Karlovce“.

U centar nema potrebe da idete automobilom, već ćete nakon ulaska u grad sa leve strane videti parking za autobuse i automobile. Plaća se po satu SMS-om, oko 50 dinara je sat. Možete kupiti i dnevnu kartu.

Suveniri iz Karlovaca

U samom centru, u pešačkoj zoni, videćete mnoštvo tezgica na kojima se prodaju različiti suveniri. Magneti, šeširi, marame, šolje, male statue, ramovi za slike, različiti dekorativni predmeti… šta god poželite, ovde možete naći. Cene su sasvim ok, 4 magneta 100 dinara. 🙂 Sećate se priče da je mama odlučila da kupi kuću u Karlovcima? 😀 Kupila je 6 magneta, sve ostale je sklonila sa frižidera (možete misliti koliko ih je bilo) i stavila je 4 magneta iz Sremskih Karlovaca da ih gleda svakodnevno i da je podsećaju na cilj koji je zacrtala!

Sremski Karlovci

Gde jesti?

Imate dosta mogućnosti kada je u pitanju ručak u gradu. Godinama odlazim u Karlovce, mogu čak reći da sam i stalni gost u gradu, ali iskren da budem nisam ručao u više od jednog restorana. Prvi put kada sam došao, seo sam u baštu restorana (vile) Bermet i više ovo nisam menjao! Kažu da „dobre stvari ne treba menjati“. Restoranom sam oduševljen! Ambijent, usluga, hrana… Sve je za desetku, zato ću i vama preporučiti upravo ovaj restoran. Što se cena tiče, može se reći da su malo jače, ali opet zavisi od jela koje izaberete. Ostaviću vam link restorana i menija, pa sami procenite.

Gimnazija

Tipično karlovački

Spomenuo sam vam već vino Bermet, na šta su meštani jako ponosni. Osim vina, ovde možete probati i kuglof, koji je tradicionalni kolač u Karlovcima. Prvi podaci datiraju još iz XVII veka. Karlovačke domaćice ga danas pripremaju od kakaoa, suvog grožđa, badema, lešnika, oraha… Stariji ljudi kažu da se uglavnom jeo sa belom kafom. Svake godine se tokom juna meseca organizuje Festival kuglofa! Čini mi se da sam i ovaj „suvernir“ video na tezgicama u centru Karlovaca.

Gde odsesti?

Često se turisti upućuju ka Novom Sadu, Subotici ili nekom drugom mestu u Sremu i Bačkoj, s toga im Karlovci budu tranzitno mesto. Ovde svrate kako bi popili piće (čitaj: vino 🙂 ), napunili baterije ili kulturno okrepili! Međutim, moja preporuka je da u Karlovcima ipak prenoćite, da se nadišete svežeg vazduha i da natenane obiđete grad i njegovu okolinu.

Ukoliko se odlučite da provedete vikend ili koji dan više, preporučujem hotel Premier Prezident, lociran u samom centru. Sam hotel na vas može ostaviti utisak dvorca iz XVIII veka iz doba baroka. U svom sastavu ima 18 luksuzno opremljenih soba i apartmana, a gostima je na raspolaganju wellness centar sa zatvorenim bazenom i pratećim sadržajima, Lounge Bar, dvorana za konferencije sa 130 mesta i VIP sala kapaciteta do 20 osoba. Za cene je najbolje posetiti zvaničnu web stranicu hotela, a ono što sam ja gledao za početak novembra, cena je 75€ za dve osobe u 1/2 sobi.

Naravno, postoje još neke malo jeftinije varijante, a najbolje objekte za smeštaj možete pronaći na sajtu turističke organizacije (link ostavljam ispod u odeljku za kontakt).

Korisne informacije

Za obilazak škole i dvora, potrebna je prethodna najava. Ulaznice se naplaćuju, a najbolje je kontaktirati Turističku organizaciju Sremskih Karlovaca i raspitati se o terminima posete. Ulaz u gimnaziju se naplaćuje 120,00 dinara za odrasle (60,00 dinara za decu), riznica 100,00 dinara (deca 50,00 dinara), muzej 150,00 dinara (deca 100.00 dinara)… Postoje i objedinjene ulaznice, no ipak je najbolje kontaktirati turističku, reći im šta želite, a oni će za vas napraviti pravu turu!

Imao sam prilike da me kroz Karlovce (i okolinu) vode zaista dobri vodiči, do kojih sam došao preko turističke organizacije. Organizuju različite ture: obilazak Karlovaca i znamenitosti, Novog Sada, a posebno se izdvaja tura Karlovački mir! Ako se odlučite na ovaj korak, nećete se pokajati.

Šta videti u okolini?

Sremski Karlovci imaju bogatu okolinu. Kada iz centra grada krenete pored zgrade Gimnazije, prolazite kraj brojnih vinograda, put vas dovodi do Stražilova gde se nalazi spomenik pesniku Branku Radičeviću. Njemu u čast se svake godine održava manifestacija Brankovo kolo.

Budući da se naselje nalazi u podnožju Fruške gore, mnogo izletišta se nalazi u neposrednoj blizini naselja. Iriški venac je jedno od lokaliteta i izletišta gde se možete odmoriti i provesti dan u prirodi.

Fruškogorski manastiri su nešto što obavezno morate posetiti! Ima ih ukupno 17 sačuvanih (prema nekim izvorima bilo ih je preko 30 i nastali su uglavnom u periodu između XV i XVIII veka). Najpoznatiji su Krušedol, Velika i Mala Remeta, Novo i Staro Hopovo itd.

Sada je prilika da se zahvalim svom profesoru doktoru Stevanu Stankoviću od koga sam mnogo toga naučio tokom master studija i iz čijih udžbenika i dan danas učim kada pripremam svoje ture.

Ukoliko vam se dopao ovaj članak, možete me zapratiti i na društvenim mrežama: facebook i instagram.