Icon-Blue

Šarganska osmica: jedinstvena avantura

Lepo uređeno i turistima veoma privlačno selo Mokra Gora se nalazi u zapadnim delovima Srbije, između planina Tare i Zlatibor. Poznata je po brojim turističkim motivima i atrakcijama, a jedna od njih je Šarganska osmica. To je pruga uskog koloseka, koja gledajući iz vazduha, formira broj osam po čemu je i dobila naziv. Gotovo svi turisti koji dođu na Taru ili Zlatibor (ili bližu okolinu), dolaze na Mokru Goru da se provozaju dobro poznatom prugom. Nekada je kompoziciju vagona vukla lokomotiva pod nazivom Ćira, a danas je tu ulogu preuzela lokomotiva Nostalgija. Godišnje se šarganskom osmicom vozi oko 70.000 turista.

Šarganska osmica – najatraktivnija turističko-muzejska železnica Evrope

Prorok Mitar Tarabić (Kremansko proročanstvo) je predvideo da će se pruga izgraditi za potrebe transporta, a da će je potom svi zaboraviti. Nakon mnogo godina, pojedinci su se setili pruge, obonovili su je, ali ovog puta za potrebe odmora, rekreacije i turizma. Pošto je pruga u obliku broja osam, kažu da dok se vozite ne znate kuda ste prošli, a kuda tek treba da prođete. To znači da tokom vožnje (u jednom pravcu) vi dva puta prolazite kroz istu geografsku tačku.

Pruga od Mokre Gore do stanice Šargan-Vitasi je, zapravo, deo pruge koja je nekada išla od Užica preko Višegrada do Sarajeva. Pruga je projetovana tokom 20ih godina prošlog veka, a svečano je otvorena 1925. godine. Kada je projektovana, ona je predstavljala veliki izazov za projektante. Posebno je bilo izazova na delu od Mokre Gore do Šargana, jer je na tom malom rastojanju, visinska razlika oko 300 m. To je rešeno, tako što je na dužini od oko 15,4 km napravljena čuvena osmica, koja je danas jedno od turističkih čuda Srbije. Inače, vazdušna razdaljina od Mokre Gore do Šargana je oko 3,5 km. Takva pruga je postojala sve do 70ih godina prošlog veka, kada je ukinuta jer se smatrala neisplativom. Krajem XX veka, počinje obnova pruge, baš kako je Mitar Tarabić rekao. U septembru 2003. godine, prvi turisti su krenuli u avanturu šarganskom osmicom!

Šarganska osmica

Kako izgleda vožnja Šarganskom osmicom?

Tokom vožnje Šarganskom osmicom proći ćete kroz 22 tunela i preko 5 mostova. Vožnja traje oko 2,5h (prva vožnja ujutru se nešto malo razlikuje, pa traje 10-15 mintua više, jer se pravi duža pauza kod Jatara). Kada putujete od početne stanice (Mokra Gora) do poslednje, koja se naziva Šargan-Vitasi, putovanje traje oko 45 minuta i tada ne stajete nigde, već slušate audio vodiča o istoriji pruge. Audio vodiči su napravljeni na jako zanimljiv način: kombinacija etno motiva sa istorijom pruge. Na poslednjoj stanici pravite kraću pauzu i potom kreće putovanje nazad ka početnoj stanici. Što znači da dva puta prolazite čuvenom osmicom.

Na putu do Mokre Gore, napraviće se još nekoliko pauza kako bi se videle sve lepote Mokre Gore i kako bi se ispričale zanimljive priče o vidikovcima. Staje se na ukupno pet vidikovaca kako bi se uživalo u prelepim predelima ovog kraja. Najzanimljiviji vidikovac jekod Ludog kamena, gde možete zamisliti želju (meni se jedna i ostvarila). Još jedan interesantan vidikovac jeste Golubići, koji je napravljen za potrebe snimanja filma Život je čudo (godina: 2004; reditelj: Emir Kusturica). Na polovini puta se pravi još jedna pauza, kako bi videli Jatare i izvor života. Odavde se pruža zaista neponovljiv pogled na Mokru Goru.

Šarganska osmica

Svaka nova vožnja – nova avantura

Ne mogu ni prebrojati koliko puta sam se vozio Šarganskom osmicom i svaka nova vožnja je predstavljala novu avanturu. Uvek je tu bio neki događaj po kome ću baš tu vožnju pamtiti. Nekako je najupečatljiviji događaj bilo zaustavljanje voza u sred tunela, kada je strani turista povukao kočnicu i aktivirao alarm u slučaju opasnosti. Nije imao lošu nameru, hteo je samo da se slika za instagram, ali u mraku nije video šta je uhvatio, tako da smo neko vreme svi ostali u tunelu.

Korisne informacije

Šarganska osmica radi od 01. aprila do 01. novembra svake godine, a polasci su u: 10:30h, 13:30 i 16:10 (postoje ponekad i vanredni polasci).

Cena vožnje Šarganskom osmicom je 800 dinara za odrasle i 400 dinara za decu od 6 do 14 godina. Imajte na umu da su ove cene bile za prošlu turističku sezonu. Ne morate brinuti za vodu, sok, kafu… Imate prodavnicu i restoran na Mokroj Gori, zatim se pravi pauza i na stanici Šargan-Vitasi. Tu, takođe, imate i prodavnicu i restoran na stanici Jatare, gde se pravi najduža pauza.

Tečefoni za rezervaciju vožnje: +38131 510 188 (centralni buking) i +38131 800 003 (železnička stanica Mokra Gora).

Web stranica:  www.sarganskaosmica.rs 

Šarganska osmica

Mokra Gora

Dosta sam vam pisao o zapadnoj Srbiji, ako vam se dopao ovaj tekst možete pogledati i tekst o Muzeju na otvorenom Staro selo ili možda Stopića pećini.