Ras: turističko naselje nadomak Novog Pazara

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Došao je trenutak za još jednu avanturu. Ovog puta sam se uputio ka jugozapadnim delovima Srbije, gde sam posetio Novi Pazar i njegovu veoma bogatu okolinu. Tražio sam idealno mesto gde mogu napraviti pauzu za ručak i kratki predah. Na mapi sam video turističko naselje u samom podnožju Starog Rasa, u neposrednoj blizini grada. Turističko naselje Ras mi je delovalo prilično zanimljivo na osnovu fotografija. Nakon obilaska Petrove crkve (crkve Svetih apostola Petra i Pavla), manastira Đurđevi stupovi i Sopoćani, ovo je bilo idealno mesto za odmor. Utisak koji sam imao pre posete me nije prevario!

Turističko naselje Ras i šarenolika ponuda

Turističko naselje Ras se nalazi na svega 15ak minuta vožnje od Novog Pazara. U kompleksu možete pronaći mir i uživati u fenomenalnom ambijentu i hrani. Nalazi se na samoj raskrsnici gde put pravo vodi ka manastiru Sopoćani, a levo se skreće ka Starom Rasu.

Turističko naselje u svom sastavu ima restoran u kome možete probati različite gastronomske specijalitete ovog kraja, ali upoznati i raskoš inostranih kuhinja. Pogodno je za porodice sa decom, jer se u okviru kompleksa nalazi i igraonica na otvorenom sa brojnim sadržajima.

Ras

Turističko naselje Ras *** ima sobe i apartmane za prenoćište, a cene su sasvim korektne i pristone. Cene:

 • Jednokrevetna soba (noćenje sa doručkom): 2.500,00 RSD
 • Dvokrevetna soba (noćenje sa doručkom): 4.500,00 RSD
 • Trokrevetna soba (noćenje sa doručkom): 5.500,00 RSD
 • Apartman (noćenje sa doručkom): 5.500,00 RSD

Sve cene su preuzete za zvaničnog sajta i takve su bile u trenutku pisanja ovog teksta. Ne snosim odgovornost za promenu cena smeštaja. Kompletnu ponudu smeštaja možete pogledati na zvaničnom sajtu naselja, odnosno na ovom linku.

Kompleks ima room service koji radi 24h dnevno, mini bar, besplatnu WiFi konekciju u sobama, parking za automobil, noćnog čuvara…

Putujuči kritičar

KriterijumOcena
Pristupačnost i signalizacija9
Turistička i umetnička vrednost10
Ambijent10
Ljubaznost osoblja10
Higijena10
Raznovrsnost ponude i opremljenost10
Turistička atraktivnost i prepoznatljivost10
Blizina drugih turističkih vrednosti10
Odnos cene i kvaliteta9,5

Od centra Novog Pazara do kompleksa vas vodi solidan put. Istina, na pojedinim mestima je prilično uzak, pa se dva automobila ne mogu mimoići, ali kada napustite širi centar grada, dalje je put sasvim ok. Praktično do samog ulaska u kompleks imate signalizaciju koja olakšava dolazak do samog lokaliteta. Zažmuriću na jedno oko (zbog uskog kolovoza u nekim delovima) i zbog turističke signalizacije, za ovu kategoriju sledi visoka ocena – 9!

Ambijent vam neću mnogo opisivati, jer ne postoje reči koje bi opisale naselje. Nije da preuveličavam i idealizujem komples, ali zaista je raj za posetioce! Slike govore više od 1000 reči. 🙂

Jedino što bih izdvojio kao manu jeste dužina čekanja porudžbine. Tačno sam pogledao na sat, u 13:25 sam naručio jelo, a dobio ga u 13:55. Tačno pola sata je trebalo da jelo iz kuhinje dođe do korinika (mene). Nedelja popodne, gužva u kompleksu, to je možda razlog kašnjenja. Budući da sam već bio u kompleksu, prijatelje sam upozorio da ćemo čekati svoje jelo, i zbog toga smo seli na vreme. Taman kad smo ogladneli jelo je bilo spremno. Sa druge strane, hrana je toliko ukusna, da se isplati čekati i duže! Za poslednju kategoriju sam se malo dvoumio da li dati devetku ili desetku. Na kraju sam pronašao sredinu, i prvi put dao ocenu 9.5!

Osoblje zaradi svaki dinar svoje plate u ovom kompleksu!

Moram priznati da nisam samo jednom bio u ovom naselju, bio sam više puta i svaki put me je dočekalo ljubazno osoblje. Konobari su profesionalni i pravi domaćini, zaista vas dočekaju na lep način i učine boravak u kompleksu prijatnim. Non stop oko vas ima nekog od konobara i uvek se potrude da učine ono što od njih zatražite. Po hrani bih rekao da su i kuvari veliki profesionalci! Čini mi se da je higijena u ovom kompleksu najbolja od svih objekata koje sam video u Srbiji. Veliko, veliko bravo za to! I pored toga što su moji kriterijumi jako visoki kada se radi o higijeni, odlučio sam da kao podstrek ovom objektu, ali i drugim ugostiteljskim objektima, dam ocenu 10! Mnogo će još proći dok još neki objekat dobije desetku! 🙂

Bogato okruženje

U neposrednoj blizini se nalazi dosta atrakcija: Stari Ras u kome je bilo sedište srpske srednjovekovne države Raške, manastir Sopoćani, manastir Đurđevi stupovi (ova tri lokaliteta su upisani na UNESCO listu svetske kulturne baštine), Novi Pazar sa brojnim objektima islamske arhitekture, crkva Svetih apostola Petra i Pavla… O ovome sam vam već pisao i tog teksta se možete podsetiti na sledećem linku.

Cenovnik u restoranu

Cene su prilično raznovrsne i zavise od izbora jela, s toga ću vam dati okvirne cene samo za neke specijalitete, koji se najčešče naručuju (bar se meni tako čini).

 • Porcija ćevapa (10 kom): 600,00 dinara
 • Mala pljeskavica: 300,00 dinara
 • Karađorđeva šnicla: 950,00 dinara
 • Bečka šnicla: 900,00 dinara
 • Teleći file u sosu po želji: 750,00 dinara
 • Jagnjetina: 2.600,00
 • Pizza cappricciosa: 450,00 dinara
 • Pizza margarita: 400,00 dinara
 • Sezonska salata: 250,00 dinara

Zaključak: i više nego odlično!

Kada se sve sabere i oduzme, kompleks ispunjava sve potrebe savremenog turiste. Lako dostupan, ima parking, WiFi, u blizini se nalazi dosta atrakcija, uredno je i čisto, lepo opremljeno brojnim sadržajima, a posetiocima je na raspolaganju mnoštvo ukusnih specijaliteta domaće (i međunarodne) kuhinje.

Konačna ocena je 9.8!

Preporučujem vam da posetite turističko naselje Ras! Ako ste posetili već, pišite mi vaše utiske. Ako niste – obavezno posetite!

Družimo se petkom u rubrici gastronomski petak na mom instagram profilu. Kišne dane možete upotpuniti čitanjem tekstova o Srbiji ili pripremanjem nekog ukuskog jela za vaše ukućane iz moje gastronomske rubrike!