Praški Orloj: jedan od simbola Praga

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Moji prijatelji znaju koliko sam oduševljen Čekom Republikom i glavnim gradom ove zemlje. Obožavam da vodim ture u Prag (i ostale delove Češke Republike) i svaku turu u tom pravcu željno iščekujem. Prag sa razlogom nazivaju zlatnim gradom, ali i gradom stotinu tornjeva. Ono što vam on može ponuditi ne možete naći u drugim gradovima Evrope. Da li ste znali da se u Pragu nalazi najstariji astronomsko-astrološki sat na svetu? To je Praški Orloj.

Praški Orloj

Više od šest vekova je jedan od simbola Praga

Ovaj sat se nalazi u Starom Gradu i 09. oktobra 1410. godine ga je izgradio časovničar Nikola, a on je za izgradnju tog sata dobio novčanu naknadu u iznosu od 3.000 groša. Za proračune bio je zadužen astronom Jan Šindler.

Po čemu je jedinstven u Svetu?

Praški Orloj je poseban jer se svakog punog sata na njemu “odigrava“ čudesna predstava. Kada posećujete Prag, možete videti na hiljade turista koji željno iščekuju ovu predstavu. Na svaki pun sat zlatni apostoli izlaze kroz prozore. Dvanaest apostola naprave krug, a nakon toga se plavi prozori sa zvezdicama zatvaraju. U tom trenutku zlatni petao zakukuriče, mahne krilima, a zvono označi pun sat. Svaki apostol ima znak u ruci, a prvi izlazi Sveti Petar koji u ruci drži ključ.

Nisu apostoli jedine figure koje se pokreću na satu. Pokreću se i figure koje se nalaze u donjem delu sata, kod kalendara Jozefa Manesa. Tačno u ponoć svakog dana se na kalendaru okreće beli krug oko kalendara, podeljen je na 365 delova. Na mestu zlatne strelice je moguće pročitati kome je tog dana imendan (naravno, prema češkom kalendaru).

Na satu možete videti i: staro Češko vreme na satu koji se nalazi u spoljašnjem krugu, srednjeevropsko vreme na satu u centralnom krugu, kao i vavilonsko vreme koje se nalazi na unutrašnjem krugu. Praški Orloj je jedini sat na svetu koji je u stanju da računa vavilonsko vreme. Ono je malo teze izračunati, jer se vreme razlikuje po sezoni – sati su kraći tokom zime, dok su tokom letnjih meseci sati duži.

Praški Orloj je poseban i po tome što se na njemu nalazi tzv. zodijak prsten, on predstavlja položaj zvezda na nebu.

Šta označavaju boje na satu?

Praški Orloj je pun simbolike. Svaka boja ima svoje značenje. Plava boja na glavnom delu sata simboliše jutro, crvena sumrak i zoru, dok crna predstavlja, naravno, noć. U centru se nalazi zemaljska kugla, na kojoj su strane sveta postavljene malo drugačije – jug na severu, a sever na jugu. Sve kazaljke su stavljene u središte, odnosno u Prag.

Praški Orloj

Za Pražane je Orloj najznačajnija građevina

Prag je pun zanimljivih priča. Vekovima čuva mnoge tajne i legende. Jedna od njih je vezana i za ovaj sat. Kažu da, ako ovaj sat stane, Pragu i njegovim stanovnicima će se dogoditi nešto užasno. Jedini način da se ta kletva prekine, bila bi da dete (koje je rođeno u noći između 31.12. i 01.01.) protrči ispod sata. Dete treba da potrči veoma brzo od sata do crkve, koja se nalazi preko puta, kako bi sat nastavio da radi. Zbog toga ovaj sat smatraju najznačajnijom građevinom.

Sat i posle šest vekova radi savršeno!

Nedavno je celokupni mehanizam rastavljen kako bi se restaurirao. Nekoliko meseci je bio zatvoren za posetioce, tako da su mnogi turisti ostali uskraćeni za veličanstvenu predstavu dvanaest apostola. Danas ga možete videti u punom sjaju.

Tips&Trics

Češka je zemlja Evropske unije, ali je u ovoj zemlji u upotrebi Češka kruna. Za 1€ možete dobiti oko 25 CZK. Vodite računa gde ćete zameniti novac i obavezno obratite pažnju na natpis kod ulaska u menjačnicu, jer neke menjačnice uzimaju proviziju za zamenu novca. Novac je najbolje zameniti u jednoj od dve menjačnice koje se nalaze u centru, odmah iza prodavnice NewYorker. Tu se nalaze dve menjačnice, najbolje je uporediti kurs, zatim novac promeniti u onoj gde je kurs povoljniji (ni jedna ne uzima proviziju). Često ćete na recepciji hotela videti jako dobar kurs, ali će sitnim slovima na dnu stajati iznos provizije. S toga novac nikako nemojte menjati u hotelu.

Prag je od Beograda udaljen oko 900 km, a najlakše je do grada doći sledećom trasom: Beograd – granični prelaz Horgoš – obilaznica oko BudimpešteĐer – granični prelaz Rajka (nema pasoške kontrole, ali se često dešava da policija stoji na ulazu u Slovačku) – BratislavaBrnoPrag.

Budite uz turizmoblog.com i u narednim delovima ću vam pisati o gastronomiji, restoranima, hotelima u kojima možete odsesti, ali i mnogim drugim atrakcijama ovog grada.

Ako vam se dopao ovaj članak, podsetite se brojnih legendi koje su vezane za izgradnju najlepšeg mosta Evrope – Karlov most.