Icon Blue

Prag (III): ahoj do sledećeg putovanja!

Prag je čaroban i veoma poseban grad, a mi smo polako došli i do kraja priče o njemu. Iz nekoliko delova sam pokušao da vam približim ovaj grad i da vam pokažem šta je to bitno kada boravite u njemu. Ostalo je još par mesta koja obavezno morate posetiti i neke građevine koje morate videti u gradu. Siguran sam da ću nešto i propustiti, ali to ni malo ne čudi budući da je ovo grad u kome stalno nešto novo možete saznati. Današnju turu bih započeo u Jevrejskoj četvrti.

Jevrejska četvrt

Ovu četvrt često nazivaju i geto, dok je službeni naziv Jozefov. Dolazak Jevreja u Prag je prorekla sama Libuše (sećate se, pričali smo o njoj prošle nedelje – ona je prorekla osnivanje grada).

„Doći će nama narod nepoznat i gradu će doneti sreću!“

Princeza Libiše

Jevrejski narod se naseljavao već oko X veka i to prostore Male Strane i Višehrada. Oni su bili rado viđani trgovci i na Starogradskom trgu. Upravo u blizini tog trga se nalazi i čuvena Jevrejska četvrt, kroz kroju pritiče Pariska ulica, inače najskuplja ulica za kupovinu u Pragu. Prostor četvrti se nalazi okrenut prema reci. Ukoliko od trga nastavite Pariškom ulicom pešice (automobilom ne može, jednosmerna je iz suprotnog smera), dolazite do Vltave.

Pražani kažu da ima malo podataka iz tog perioda, jedino što se nalazi, a svedoči iz tog perioda, jesu kevrejska groblja i arhivi. Kako su Jevreji bili lošeg materijalnog stanja u odnosu na ostale stanovnike, pa su svoju četvrt ogradili zidinama i na taj način nastaje mesto u mestu. Za vreme Rudolfa II, Jevreji postaju ravnopravni stanovnici Praga, a isti status imaju i za vreme Josipa II. Po njemu se danas ova četvrt tako i naziva. Jevrejska četvrt postaje sastavni deo Praga tek 1850. godine, a već krajem tog veka je bila najružniji i najsiromašniji deo grada. Postaje izbor zla, zaraze i krađe. Tada je doneta odluka o velikoj sanaciji Jevrejske četvrti i tada se gubi stara četvrt.

Kroz ceo XX vek je četvrt obnavljana, građeno je u neostilovima i to je ono što se danas vidi u ovom delu grada. Jedino što je ostalo sačuvano iz starog perioda jeste Sinagoga i Groblje. Najistaknutije ličnosti Geta bili su rabini. velike mecene, graditelji sinagoga: Abigdor Kara, Jehuda Liva ben Becalel, Rod Horovitz, Mordechaj Maisel…

Krstarenje Vltavom

Spomenuo sam već da Pariškom ulicom možete doći do Vltave, i to vam svakako preporučujem. Pravo izbijate na Čehov most, a ako pre mosta skrenete desno i spustite se do reke, tu možete kupiti kartu za krstarenjem Vltavom. Popodnevni termini su najlepši, jer ćete videti zalazak Sunca i grad kakav možete videti samo u bajci! Sa reke se pruža prelep pogled na Hradčane, na zgradu pozorišta, Karlov most, Karlov univerzitet itd. Krstarenje traje nekih sat-sat i po. Jako je prijatno i imate moju preporuku!

Vltava

Muzej Franca Kafke

Još jedno mesto koje morate posetiti je muzej poznatog jevrejskog pisca – Franca Kafke. Rođen je 1883. godine i bio je jedan od veoma značajnih pisaca tokom narednog veka. Najviše se ističu roman Zamka i Proces. Godine 2005., grad Prag je otvorio vrata kuće u kojoj je živeo i u kojoj se Kafka rodio. U toj kući danas se nalazi muzej, gde se svi ljubitelji književnosti mogu upoznati sa životom i delima istkanutog pisca. Muzejska postavka se sastoji od brojnih rukopisa, crteža, različitih beleški i primedbi, a ono što predstavlja posebnu vrednost jesu originalna izdanja svih njegovih dela.

Grad Prag je još jednom pokazao koliko je pisac bio značajan i u neposrednoj blizini centra grada postavio je njegovu skulpturu. Ova skulptura nije kao druge koje ste viđali, izgrađena je od posebnog mehanizma i materijala, tako da se Kafkina glava okreće. 🙂

Kafka

Višehrad

Na desnoj obali Vltave se nalazi i Višehrad, koji se smatra za šesti deo Praga, a istoričari kažu da je i najstariji deo grada. Legenda kaže da je na ovom brdu princeza Libuše pala u trans, širi ruke i proriče sudbinu grada. Prve izvore dobijamo iz 1003. godine, kada se spominje utvrđenje koje gradi knez Jaromir.

Prag

Postoje dve poznate legende:

  1. Prva legenda je o đavolskom stubu, koja kaže da se u davna vremena, sveštenik kladio sa đavolom da će završiti bogosluženje pre nego što on iz Rima donese stub. Sveštenik u svojim molitvama traži Svetog Petra da mu pomogne. Đavo se razbesneo i razbio stub, možda ga je bacio sa visine ili je sa njim udario u krov crkve. Kako bilo, stub se zaista raspao. Ljutog đavola i danas možete videti kako obilazi oko raspuklog stuba.
  2. Druga legenda se vezuje za princezu Libuše koja je bila vidovita i prorekla sudbinu grada. U svojim posebnim trenucima, ona se zabavljala sa mladićima i kupala bi se sa njima u jezercetu. Kada ih se zasitila, bacala ih je sa Višehradske stene u Vltavu.

Kuća koja pleše

Do sada smo pričali o istorijski i kulturno značajnim građevinama, ali ćemo napraviti mali izuzetak i spomenuti zgradu moderne arhitekture, koju često možete videti na različitim blogovima i fotografijama. Zbog svog svog neobičnog izgleda, zaslužuje da je spomenemo i svakako zaslužuje da je posetite i fotografišete. Nalazi se na reci Vltavi (ne može se videti pri krstareju, jer je Vltava jako plitka i brodom se ide malo posle Karlovog mosta, a potom se okreće i vraća se na mesto polaska). Izgrađena je krajem XX veka, na mestu gde se nalazila građevina uništena u Drugom svetskom ratu.

Prag

Hotelski smeštaj

Ne znam kako, ali desilo se da u prehodnim delovima o Pragu nisam spomenuo hotelski smeštaj. Što se tiče prenoćišta u Pragu, mogu vam reći da nije uopšte skupo. U pojedinim hostelima možete pronaći smeštaj već za 10-15€ po osobi (po noći, naravno).

Prag je bogat i hotelima, a neke u kojima sam bio, mogu vam i preporučiti: Hotel Top, Hotel Step, Hotel Olympic i Hotel Bridge. Hrana je u svim hotelima odlična i tu greške nema. Češka kuhinja je, takođe, jako dobra, tako da vam to neće biti problem. Međutim, čini mi se da je najbolji izbor hostel A&O Rhea (postoji još jedan istog naziva, ali ovaj je bolji). Sobe su dvokrevetne, tako da nećete imati utisak da ste u hostelu. Ako bi me pitali kako da ocenim higijenu na skali do 10, to bi bila čista desetka (čak i više od toga). Ostaviću vam i link web stranice A&O hostela, pa sami pogledajte cene, a kada boravite u hostelu, setite se mene. 🙂

Zoološki vrt u Pragu

Čak i ako niste ljubitelj zooloških vrtova, ovaj u Pragu morate videti! Toliko je dobro odrađen, da ja neću ni pokušavati da vam objasnim, jer u tome neću uspeti! Zoo vrt sam posetio davno, još na maturskoj ekskruziji 2011. godine i dan danas mi je ostala u sećanju žičara koja vam olakšava obilazak i odakle imate panoramski pogled na pojedine delove.

Na zvaničnoj web stranici zoo vrta, pogledajte fotografije. Siguran sam da ćete poželeti da posetite zoo vrt ponovo. Cena ulaznice jeste malo jača, ali svakako vredi. Cena za odrasle je 250 CZK (oko 10€), a za decu od 3 do 15 godina je 200 CZK.

Palata Wallenstein

Pražani su jako skromni kada kažu da ova palata ima najlepšu baštu u ovom delu Evrope. Jeste jako lepa, a da li je baš najlepša, nisam 100% siguran. Kako bilo, palata je izgrađena u stilu baroka, a izgradnja je počela 1623. godine. Kada posećujete ovu baštu, ukoliko imate sreće, videćete paunove kako se šetaju oko jezera-fontane koje zauzima centralni deo bašte.

Prag

I za kraj jedna zanimljivost!

Krajm XX mladi stanovnici Praga su počeli da iskazuju svoje želje o boljem svetu na jedan specifičan način – grafitima na jednom zidu. Taj zid je kasnije dobio naziv Leonov zid – po muzičaru Džonu Lenonu koji, inače, nikada nije ni posetio Prag. Ovo je jedna od posećenijih turističkih atrakcija Praga.

Leonov zid

Ahoj z Prahy!

Ahoj uz Praga do narednog putovanja!

P.S. I danas sam neke delove uzimao iz Katarinine knjige: Prag – sećanje na jedno putovanje. Kupite je kada posetite Prag, zaista će biti lepa uspomena! <3 Za sada ovde stajemo kada je reč o Pragu, ali već nakon sledeće posete, eto mene sa novim tekstom o zlatnom gradu!

Zapratite me na društvenim mrežama