Icon Blue

Prag (I deo): užasni ste!

Prethodnih meseci i nedelja sam vam pisao o destinacijama koje možete posetiti u Srbiji, ali je sada došao na red i jedan od najlepših gradova Evrope. Već sam vam pisao o Pragu i zaista ste lepo reagovali na priče o Karlovom mostu i Praškom Orloju. Tih priča se možete posetiti i dalje na mom blogu, a danas nastavljamo dalje. Verovatno neću biti objektivan ako kažem da je ovo najleši grad Evrope. Prag je grad gde sam išao na matursku ekskurziju (sada već davne 2011. godine). Prvi je grad na popisu mojih evropskih gradova gde sam išao sa grupom kao vodič. Primećujete da je to dovoljno da kažem da je najleši grad Evrope. Verujte mi, ne mogu u jednom delu da ispričam priču o ovom gradu, tako da ću je podeliti na nekoliko delova. Danas ćemo govoriti o istoriji Praga i korisnim informacijama koje će vam biti potrebne prilikom boravka. A da, naslov ću vam objasniti na kraju teksta! 😉

Osnovne informacije

Glavni grad je Češke Republike, prostire se na površina je 496 kilometara kvadratnih, a na toj površini živi relativno mali broj stanovnika, tek nešto više od 1.270.000. Podeljen je na 22 opštine, a one na četvrti kojih ukupno ima 57. Valuta koja je u upotrebi je češka kruna, a zastava se sastoji od crvene, plave i bele boje. Jezik koji se govori u zemlji je češki.

Prag

Istorija Praga

Prag je jedan od najvećih srednjovekovnih gradova. Kažu da je majka svih gradova. Prostire se na levoj i desnoj obali Vltave koja mu daje posebnu draž. U prošlosti, Prag se sastojao od nekoliko gradova: Stari grad, Kraljevski grad, Mala strana, Novi grad i Jevrejska četvrt. Tokom XVIII veka (za vreme vladavine Josipa II Habzburškog), prva četiri grada se ujedinjuju u jedan i tako nastaje Veliki Prag. Peti pomenuti deo, koji je inače i najmanji, pripaja im se u XIX veku.

Grad je osnovao Karlo IV, najveći vladar svih vremena koji je vladao Češkom. Zahvaljujući njemu, Prag danas ima najstariji univerzitet u centralnoj Evropi (Karlov univerzitet) koji je osnovan u XIV veku; zatim jedan od najlepših mostova u Evropi (Karlov most). Most se nalazi na reci Vltavi, a za njega se verzuju neke legende, čak se veruje i da će vam se ostvariti zamišljena želja na mostu.

Vlaclavski trg je Karlu bio središte uz još dva srednjovekovna trga: Karlov trg i Trg sena. U srednjem veku, svaki od ovih gradova je imao samoupravu, većnicu i zidine. Bili su to samostalni gradovi sve do XVIII veka.

U XIX veku Prag će se razvijati u sasvim drugom pravcu. Industrija će biti osnovni izvor bogatstva. Broj stanovništva raste, grad se širi na sever i na jug. Ovo je jedan od malobrojnih gradova koji su ostali očuvani i jedinstveni po svojoj arhitekturi. Veći deo grada se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine od 1992. godine.

Katarina Bauček nas u svojoj knjizi Prag – sećanje na jedno putovanje poziva da grad upoznamo šetajući. Tako ćemo najbolje upoznati i istražiti Prag, jer je on na prvom mestu pešački grad.

Prag

Prag svoje ime duguje princezi Libuše

Princeza Libuše je živela na brdu Višehrad. Kada je jednom pala u trans, pokazala je u pravcu ganašnjeg grada i rekla da će na tom mestu postojati Zlatni grad. Poslala je svoje ljude i rekla da će na tom mestu pronaći čoveka koji delje prag za svoju kući i da se taj grad nazove Prag.

Libuše je rekla da će Prag dotaknuti zvezde! I bi tako, čak tri puta je dotaknuo zvezde: prvu i najveći slavu je imao u doba vladavine Karla IV, zatim u vreme Rudolfa II (XVI i XVII vek) i treću između dva svetska rata.

Prag: Tips&Tricks

Kako doći do Praga?

Prag je od Beograda udaljen oko 920 km i najlakše je ići putevima E-75, zatim E-60, E-65 i na kraju E-50 putem ulazite u Prag. Iz Beograda idemo prama graničnom prelazu Horgoš, nakon ulaska u Mađarsku pratimo putokaz prema Budimepšti (glavni grad Mađarske). Dalje se nastavlja prema Bratislavi (glavni grad Slovačke), a nakon što uđemo u Češku pratimo putokaz za grad Brno i najzad za Prag. Od Brna do Praga nemate ni jedno skretanje, već pravo ulazite u grad Wilsonovom ulicom i uskoro će se sa vaše desne strane naći železnička stanica, a desno spomenik Sv. Vaclava (Statue of Saint Wenceslas).

Gde zameniti novac?

Mnogim turistima je ovo glavni problem, budući da je dosta skrivenih troškova i provizija koju pojedine menjačnice uzimaju. U samom centru, iza Newyorker-a imate dve menjačnice koje ne uzimaju proviziju. Kurs je najpovoljniji u njima, a moj savet vam je da uvek proverite u kojoj od ove dve je kurs bolji. Često će kurs biti izjednačen, mada se dešava da se ponekad razlikuje. Ukoliko ipak menjate u drugim menjačnicama, vodite računa da na kursnoj listi stoji natpis koji vam govori da ne uzimaju proviziju. Na recepciji hotela nemojte menjati novac, ako ne morate. Često će vas privući dobar kurs, ali ispod će sitnim slovima pisati da je je iznos provizije 2%, 5%, 10% ili neki drugi procenat… Na dan pisanja ovog teksta, prema kurnoj listi NBS-a, za 1€ možete dobiti 27,48 CZK.

Koje pivo obavezno popiti?

Češka kuhinja je jako bogata i raznovrsna. Mnogo je jela koja morate probati, a savet vam je da (ako sami tražite mesta za jelo), budu malo uvučena, van glavnog trga jer će cena za isti proizvod biti više puta manja. Da krenemo sa pivom? Svi znate da je Češka zemlja piva, a od lokalnog vodiča sam saznao da jedan stanovnik godišnje popije preko 150l piva. Postoji mnogo vrsta piva, od tamnih do svetlih i ne znam da li bi vam godinu dana bilo dovoljno da probate sve vrste piva. Najlepša piva (koja sam ja probao) su: Staropramen, Kozel pogotovo tamni, Krušovice, Pilsner Urquell, Bernard i Gambrinus za koje kažu da je trenutno najprodavanije pivo u prestonici Češke. Moja preporuka je da posetite Češki Krumlov, pa ukoliko to uradite, svratite u mesto Češki Budojevci, jer je jedan od značajnih gradova gde se proizvodi pivo. U samom Pragu, najlepše mesto gde možete piti pivo je pivnica U PINKASU, koja se nalazi uz samu katedralu. Ukoliko volite nešto jača pića, obavezno probajte Beherovku koju ćete prepoznati po zelenoj boji i plavoj etiketi u rafovima marketa.

Češko pivo

Šta i gde jesti?

Što se tiče hrane, tu postoji zaista mnogo opcija. Svi vole da probaju čuvene češke kobasice čiji se mirisi šire po centru prestonice. Postoji mnogo vrsta, a njihova cena se kreće od 45 CZK pa naviše, zavisno od vrste. Ne možete, a da ne osetite njihov miris. Šta više, niko ne odoli tom mirisu i gotovo svi turisti probaju ove kobasice, koje su zaista odlične! Dalje, turisti vole da probaju i kolenicu, ali i supu sa kiselim kupusom koja se serivra u lepinji. Sušeno meso joj daje poseban šmek. Postoji jedan restoran gde možete probati ova jela, i nalazi se odmah uz jednu od onih menjačnica gde možete menjati novac. Spolja možda deluje malo neugledno, ali je klopa sjajna i često ćete čuti srpski jezik i srpske vodiče kako svojim turistima preporučuju ovo mesto.

Što se tiče slatkiša, preporuka je da probate knedličke koje se prave od dizanog testa kako kažu Česi,

Zanimljiv podatak je da u McDonald’s-u praktično nećete videti Čehe, jer Česi ga, blago rečeno, ne podnose. Oni svi jedu u KFC-u u samom centru i tu možete jesti za manje para. Iskreno, pored onakve Češke kuhinje, to nije moj predlog, ali ako neko voli nije loše da zna da postoji i ta opcija.

Kuda u šoping?

Šoping u Pragu nije nikakav problem, jer se u samom centru nalazi dosta radnji u kojima možete kupiti garderobu, patike i ostalo što je potrebno. Od železničke stanice kada hodate niz trg Svetog Vlaclava sa leve i desne strane se nalaze radnje popud Reserved, H&M, zatim Newyorker na kraju trga, a potom kada skrenete desno tu je Zara, Berska i drugo. Praktično, tržni centri vam neće trebati.

Gradski prevoz

Gradski prevoz u Pragu je sjajno organizovan! Na raspolaganju vam je veliki broj autobuskih, tramvajskih i metro linija. Za svega par minuta možete otići sa jednog na drugi kraj grada. Pritom, usluge prevoza nisu nešto mnogo visoke. Jedna vožnja košta nešto manje od 1€ (čini mi se da je oko 25 CZK jedna karta). Kartu možete kupiti na svakoj stanici na kojoj čekate prevoz, obavezno je da imate metalne novčiće. Jako je lako koristiti ove aparate. Kontrole su česte, kartu obavezno platite. Kontrola zna da ste turisti, kaznu morate platiti ako vas uhvati i pritom kazne nisu male! Nemojte sebi komplikovati boravak, obavezno kupite kartu.

Suveniri

Suveniri se prodaju praktično na svakom koraku. Cena je ista kao i u drugim evropskim gradovima, ali opet morate voditi računa da nije baš u samom centru, jer će cene verovatno biti malo skuplje. Ja vam od srca preporučujem da kupite knjigu Prag – sećanje na jedno putovanje koju je napisala Katarina Bouček, inače moja koleginica, licencirani turistički vodič u Češkoj. Knjiga je ukrašena crtežima moje drage koleginice Ivane koja mi je bila vodič na maturskoj ekskurziji i kasnije kada sam prvi put doveo grupu u Prag! Malo je reći da je bila oduševljena mojim rečima: „Ivana, ja sam zbog tebe postao vodič!“ Tada sam dobio pomenutu knjigu koja je moj omiljeni poklon, ali suvenir sa putovanja! Ima počasno mesto na polici sa knjigama.

Sećanje na jedno putovanje

Užasni ste!

Ako čujete ovu rečenicu od Čeha, nemojte se zabrinuti! Česi često koriste ovo kako bi vam poručili da im se nešto jako, jako dopada.

Ovo su bile neke od najbitnijih informacija i smernica koje morate imati na umu ako planirate posetu Zlatnog grada. U narednim delovima ćemo pričati o mestima koja morate posetiti kada boravite u Pragu.

Zapratite me na društvenim mrežama