Icon Blue

Prag (II deo): grad stotinu tornjeva

Prag je sigurno jedan od najlepših gradova Evrope. Prošle nedelje smo pričali o korisnim informacijama koje će vam značiti pri poseti Praga i njegovoj istoriji, a sada je došao trenutak da virtuelno malo prošetamo po Češkoj prestonici. Krenućemo redom i u narednim redovima vam donosim znamenitosti koje morate posetiti u Pragu!

Prag

Strahovski manastir

Manastir je davne 1140. godine osnovao češki kralj Vladislav, na inicijativu tadašnjeg sveštenika Zdika. Centralno mesto kompleksa zauzima crkva Uspenja Blažene Device i sam manastir. Na ulazu se nalazi kapela Svetog Roka, koja je izgrađena 1599. godine.

Uz crkvu se nalaze Teološka i Filozofska dvorana, nekoliko muzeja i pivnica. U crkvi Uspenja se nalaze ostaci Svetog Norberta, osnivača Premonstratskog reda, a njegovo ime na staronemačkom jeziku znači sjaj sa severa. Njegovi ostaci su preneti u Prag 1627. godine što je doprinelo većem značaju mesta. Postoji jedna zanimljivost, a to je da je na orguljama u crkvi svirao i sam Mocart! Unutar baroknih dvorana i arhiva, čuva se oko 200.000 knjiga!

Prag

Praški Kraljevski dvorac

Dvorac se spominje 880. godine, kada ga počinju graditi Borživoj i Ljudmila Pržemislović. Sa ovog mesta su vladali kneževi, kraljevi i carevi. Na zapadnoj strani grade prvu hrišćansku crkvu Svete Marije, a naistočnoj strani Kraljevsku palatu. Celo utvrđenje je okruženo moćnim zidinama iz vremena romanike i gotike. Građevine iz svih razdoblja povezane su kroz četiri dvorišta, a prvo dvorište je i najmlađe. Okružuje ga Terazijansko krilo arhitekte Nikole Pakasija iz XVIII veka. U drugom dvorištu se nalazi Rudolfovo krilo, galerija slika, Španska dvorana i kapela Svetog Krsta. Većinu trećeg dvorišta zauzima katedrala i Kraljevska palata, dok četvrtim dvorištem dominira romanička crkva Svetog Đorđa i delom Rožemberska palata.

Crtež Praga

Dvorac je pod zaštitom UNESCO-a, a od 1918. godine tamo se nalaze predsedničke kancelarije i sastoje se od tridesetak prostorija. Počasna predsednička straža se smenjuje na svaki pun sat preko dana. Slikanje straže je dozvoljeno, ali nikako nije dozvoljeno ometanje stražara. Ova “predstava“ je jako zanimljiva, pa ćete često videti masu turista koji okružuju stražare par minuta pred pun sat, željno iščekujući smenu.

Katedrala Svetog Vida

Ovo je najlepša praška crkva, a na njenom mestu nekada je stajala kapela iz vremena Svetog Vaclava i Spitihnjevova bazilika. Temelji katedrale su postavljeni 1344. godine, iste godine kada je praška biskupija izdignuta u rang nadbiskupije. Crkva je građena uglavnom u gotičkom stilu, po uzoru na crkve u Francuskoj. Nakon smrti prvog arhitekte (Matije od Arasa), gradnju nastavlja Peter Parler, inače poznati arhitekta zvučnog imena, koji će kasnije graditi i druge građevine u gradu.

Katedrala je konačno dovršena tek 1929. godine, a završile su je arhitekte: Jozef Kraner, Jozef Moker i Kamil Hilbert i njihove biste se nalaze na pročelju ispod rozete. U crkvi su sahranjeni češki kraljevi, sveci i brojne porodice i biskupi. Iznad najlepše kapele unutar katedrale, kapele Svetog Vaclava, se nalazi riznica. U njoj se nalazi kruna, mač, žezlo, plašt, jabuka i ostale kraljevske insignije. Riznica ima ukupno sedam ključeva. Kako bi se otvorila potrebno je da svih sedam osoba, koje poseduju ključeve, ubace ključeve u bravu riznice. Prvi ključ je svakako kod predsednika, a blago koje se nalazi u riznici se javnosti izlaže svake pete godine.

Katedrala Svetog Vida

Mala strana

Mala strana, nekadašnji novi grad, nosi ime još od vremena Karla IV. Mesto nastaje tačno ispod Praškog dvorca. Osnovna gunkcija mu je bila trgovačka, ali i odbrambena. Danas je ovo druga najmanja četvrt grada. Koliko je ovo slikoviti deo, najviše se vidi u Nerudovoj ulici, nazvanoj po češkom piscu Janu Nerudi. Najlepša i najstrmija ulica spaja Praški dvorac i Malu stranu. Od polovine XIII veka, Nerudovu ulicu presecala su ulazna vrata, zvana Crna vrata. Strmina ulice se vidi i danas.

Stari grad

Starogradski trg je srce Praga. Život i trgovina su bili u punom jeku još u davna vremena, a ovaj deo je ostao raskrsnica puteva Istoka i Zapada. Stari naziv mu je Veliki trg. Oko trga se u pravilnom obliku četvorougla grade romaničke srednjovekovne kuće, koje se danas, nažalost, ne vide golim okom. Ali ako uđete u bilo koju od današnjih kuća, u podrumu ćete pronaći duh tog vremena i originalne spratove nekadašnjih kuća. Trgom je prolazio Kraljevski put krunisanja čeških kraljeva.

Tinska crkva i tinska škola

Tinska crkva i Tinska škola se nalaze na istočnom delu pomenutog trga. Veći deo crkve se ne vidi jer su ispred nje stajale dve gotske kuće, spojene u XVI veku. U Tinskoj školi se učio latinski jezik sve do 1862. godine. Na samim počecima učenja, profesor je bio Valter, dvorski doktor Karla IV i njegovo oca. Kasnije, rektor postaje poznati praški arhitekta Matjej Rejsek. Mali reljef za koji se misli da je najstariji gotski reljef te vrste u Pragu i najtraženiji, nalazi se u arkadama Tinske škole. Nazivaju ga Zeleni muškarac.

Prolaz kroz školu vodi do crkve. Oko nje se 1100. godine spominje ograničeni trgovački dvor. Crkva je ime dobila po čekoj reči tintir što znači ograditi. Crkvu je izgradio već dobro poznati arhitekta Peter Parler u XIV veku. Crkva postaje jedna od četiri glavne Starogradske crkve. Od prve crkve je ostala samo kapela svete Ljudmile. Nedovršenu crkvu preuzimaju hisiti. Poznato je da su se u crkvi 04. marta 1654. godine praški univerziteti spojili u jedan.

Prag

Starogradska većnica

Ovo je druga značajna građevina na trgu i uopšte jedna od najznačajnijih na teritoriji grada. Iako je danas ne vidimo u punoj lepoti, jer je stradala za vreme Drugog svetskog rata, ova građevina je veoma značajna. Većnica nije samo jedna zgrda, već je spoj pet kuća.

Najstariji deo većnice je Kuća Volfina od kamena – to je prva kuća do Praškog Orloja. Prepoznaćete je po starim vratima iz doba kasne gotike. Postepeno su se otkupljivale i ostale kuće u nizu. Druga kuća na fasadi ima prelepi renesanski prozor. Iza njega je dvorana za venčanja, a iznad njega je 18 znakova, grbova većnika sa kraja XV veka. Poslednja se ističe fasadom koja je rađena renesansnom tehnikom sgrafitto. Naziva se kuća Kod Minute jer se u njoj kupovao duvan koji se pušio tačno minut. Većnica je bila u funkciji do otvaranja Nove većnice u XX veku, nedaleko od ovog trga, na Marijanskom trgu.

Toliko u današnjem postu. Prag će nam biti tema i naredne nedelje, a do tada možete čitati objave o Karlovom mostu ili o Praškom Orloju. Izvor informacija: Prag – sećanje na jedno putovanje (Katarina Bouček). Pratite me na instagramu za još zanimljivih priča i fotografija.

Zapratite me na društvenim mrežama