Pečuj (III deo): grad muzeja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Došli smo do poslednjeg dela o Pečuju, prelepog grada u Mađarskoj. Iako ne izlazi na more, mnoge posetioce je svojom arhitekturom podsetio na primorski gradić. Ukoliko se i vi odlučite da posetite Pečuj, budite sigurni da će vam par sati, pa čak i jedan dan biti malo za obilazak. Najbolje je odvojiti vikend koji ćete iskoristiti za posetu. Pečuj je sinonim za dobru kupovinu, ali ovaj grad vam može pružiti mnogo više od toga – istorija, arhitektura i brojne legende nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Pečuj

Muzeji

U Pečuju se nalazi veliki broj muzeja, zbog čega je grad muzeja njegov čest epitet. Nalaze se u neposrednoj blizini centra i otvoreni su svakog dana od 10:00 do 18:00, osim ponedeljka. Ulaz je besplatan za decu mlađu od 6 godina i lica starija od 70 godina. Za ostale je cena od 700 do 1.500 FT.

Kada obilazite Pečuj, nikako ne smete zaobići Žolnai muzej – Zsolnay Museum, posvećen Žolnai keramici koja je ovaj grad uvela na svetsku scenu. U prvom delu sam vam pisao o toj keramici, a tog teksta se možete podsetiti na blogu.

Muzej se nalazi gotovo u samom centru, na 350 m od Sečenji trga. Muzej je otvoren 1853. godine zahvaljujući Miklošu, inače tvorcu ove keramike. Godine 1865. posao preuzima njegov sin Vilmoš, koji je početkom XX veka i obnovio muzej. Danas u muzeju možete videti brojne eksponate, upoznati se sa načinom nastanka fabrike Žolnai, ali i upoznati njene vlasnike. Poslednju restauraciju fabrika je doživela 2010. godine kada je Pečuj bio proglašen za Evropsku prestonicu kulture.

Muzej Žolnai keramike (izvor: www.zsolnay.hu)

Preko puta Žolnai muzeja, nalazi se još jedan veoma zanimljiv muzej – Victor Vasarely Museum (muzej Viktora Vazarelija). Viktor je bio mađarski slikar i grafičar, rođen upravo u Pečuju. Detinjstvo provodi u Budimpešti, a u drugoj deceniji XX veka se seli u Slovačku, nakon čega se vraća u Budimpeštu gde upisuje Medicinski fakultet. Godine 1928. počinje da pohađa grafičku školu, takođe u Budimpešti. Nakon toga napušta Mađarsku i odlazi u Pariz gde je radio kao umetnik sve do 1944. godine. U Pečuju se danas nalazi muzej u kome možete videti dela ovog istaknutog mađarskog umetnika.

Pečuj

Muzej Viktora Vazarelija (izvor: vasarely.hu)

Restorani i hoteli

Najveći broj restorana i kafića se nalazi na Sečenji trgu i u Kraljevoj ulici (Kiraly utca). Cene nisu mnogo veće u odnosu na Beograd. Cena sokova je od 450 FT pa naviše, espresso će vas koštati oko 400 FT ili više, zavisi od lokala (mleko se doplaćuje 100FT). Ukoliko želite da popijete čašu vina, to ćete platiti u proseku oko 1. 000 FT. Zavisno od jela koje izaberete, porcije su od 1. 200 FT pa naviše (u objektima brze hrane u Arkadu možete proći nešto jeftinije. Primera radi, u Arkadu možete pojesti giros za 800 FT).

U Pečuju postoji i veliki broj hotela, prilično sam siguran da koji god izaberete nećete napraviti grešku.

Prvi hotel koji cu vam preporučiti se nalazi na par minuta hoda od glavnog trga, u starom gradskom jezgru. Hotel Palatinus City Center ima svoj parking, tako da je pogodan i za turiste koji dolaze svojim automobilom. Hotel je treće kategorije, raspolaže sa 3*. Hotel ima Wi-Fi, wellness centar u kome su vam na raspolaganju sauna, parno kupatilo i različite vrste masaža. Doručak je na bazi švedskog stola.

Ocena na booking.com: 8.4/10. Na istom sajtu, noć u dvokrevetnoj sobi je od 5.000 dinara pa naviše (zavisno od termina i raspoloživosti). Hotel je pet friendly.

Drugi hotel se naIazi na Barbakan trgu, na 350m od bazilike Svetog Petra i Pavla. Barbakan Hotel and Restaurant je pravi izbor za sve turiste koji žele mir, a sa druge strane ne moraju mnogo pešačiti do poznatih lokaliteta i atrakcija. Nalazi se na 500 m od Žolnai muzeja, 950 m od Sečenji trga i popularnih restorana. Ispred hotela se nalazi besplatan parking za goste hotela. Takođe, WiFi je moguć bez novčane naknade.

Web sajt: www.barbakanhotel.hu

Ocena na booking.com: 9.2/10

Nadam se da ste uživali tokom proteklih nedelja i da sam kod vas probudio želju da posetite ovaj grad. Pišite mi u komentarima ili putem instagram-a koji deo Pečuja se vama najviše dopao.