Nova godina i (ludi) običaji širom planete

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nova godina kuca na vrata! Ostalo je još svega par dana do kraja ove, malo čudne, 2021. godine. Uskoro će nam doći nova, nadam se i mnogo bolja, 2022. godina. Kažu da je najbitnije da u novu godinu uđete dobrog raspoloženja i sa dosta optimizma. Neka nam svima 2022. godina bude godina zdravlja, uspeha, sreće, para i putovanja!

Pripremajući se za novogodišnje putovanje, pronašao sam mnogo različitih tradicija i običaja naroda širom sveta u želji da istražim šta to drugi narodi smatraju da je obavezno uraditi u novogodišnjoj noći. Postoji dosta običaja i u našoj zemlji, ali se ovoga puta neću na tome zadržavati (jer nam je to svima poznato), već ćemo to ostaviti za Božić. Zasadio sam božićnu pšenicu, jer kažu da ako pšenica uspe – godina će biti plodna! Nadam se da ću imati o čemu da vam pišem tada. 😀

Nova godina

Kićenje jelki – božićno drvce

Možda ste se nekada i zapitali gde je, kada i zbog čega okičena prva novogodišnja jelka. Postoje mnoge teorije i legende, a ja ću izneti samo neke koje sam pronašao. Veruje se da je u Rigi (Letonija) okićena prva novogodišnja jelka davne 1510. godine. Okićena je ručno izrađenim figurama, šarenim vrpcama i sušenim voćem.

Legenda o kićenju jelke povezuje se sa rođenjem Isusa Hrista. Ova legenda kaže da je oko pećine, gde je rođen Isus, raslo zimzeleno drveće koje je poželelo da pozdravi Isusa kada se rodio. Bor se zatresao i poklonio mu šišarku, a kedrovo drvo mu je podarilo mirišljave bodlje. Jela nije imala šta da ponudi, pa su je anđeli okitili zvezdama koje je ona podarila Hristu. Ovo je samo jedna od legendi, ali i objašnjenje zbog čega mnogi narodi na vrh jelke stavljaju upravo zvezdu.

U Srbiju ovaj običaj dolazi sredinom XIX veka, a pre toga su se kuće kitile zelenim grančicama, cvećem i voćem. Danas je dostupno mnogo materijala i ukrasa i svake godine se pojavi neki novi trend u ukrašavanju novogodišnje jelke. Jeste li već okitili svoju?

Što bučnije to bolje!

Ovaj obićaj me i kod nas malo nervira, ali nismo jedini u svetu koji se vode ovim pravilom. S tim što je moj utisak da se kod nas puca iz besa, ne zbog nekog običaja ili verovanja. Na primer, u drevnom Tajlandu je bila tradicija da se puca iz puške kako bi se oterali demoni. U Kini se bacaju petarde, jer se veruje da prkose silama tame, a u Švajcarskoj udaraju u bubnjeve, dok se u Italiji čitavog dana čuju crkvena zvona.

A da li možete zamisliti koliko je 100 miliona evra? Za neke je to, očigedno, samo sitnica jer je to iznos koji potroše za vatromet u novogodišnjoj noći. Pada li vam na pamet narod koji to praktikuje? Iako mi je bilo teško da poverujem, ipak je istinito. U Nemačkoj se svake godine potroši ogromna količina novca, jer je novogodišnja noć nezamisliva bez vatrometa. Kažu da ta tradicija potiče još iz srednjeg veka kada su ljudi zveckajući išli ulicama kako bi rasterali zle duhove. Ako se u novogodišnjoj noći nađete na Novom Zelandu, nemojte se začuditi ako čujete građane kako lupaju u šerpe i lonce.

Nova godina

Nije svejedno šta ćete pojesti u ponoć

I dok se kod nas masovno jedu ruska salata i pečenje, Španci veruju da će imati uspešnu godinu ukoliko tačno u ponoć pojedu 12 zrna grožđa – po jedan grozd za svaki mesec. Grci obavezno prave kolač sa skrivenim novčićem koji će doneti sreću onome ko ga pronađe. Kažu da je prvo parče hleba namenjeno Isusu, drugo je za oca kuće, a treće za kuću. Ako se novčić nađe u trećem parčetu, te godine će rano doći proleće, a porodica se može cele sledeće godine nadati sreći!

Nova godina

Iz jevrejske tradicije potiču jabuke umočene u med, a u južnim delovima SAD se izbegavaju grašak i svinjetina koje poriču sreću. Nasuprot tome, austrijanci pripremaju svečani ručak koji obavezno uključuje pečenje, kao simbol sreće i blagostanja, a za desert sledi sladoled u obliku deteline sa četiri lista što garantuje sreću naredne godine.

Ovaj običaj mi nije toliko neobičan za zemlju iz koje potiče, rado bih ga i ja primenio ove godine. Naime, stari običaj na Siciliji kaže da će sreća doći svima koji u ponoć jednu lazanje, a nesreća dolazi svima onima koji na taj dan jedu makarone ili bilo koju drugu pastu.

Jedan zanimljiv običaj dolazi nam iz Norveške. Norvežani skuvaju punu činiju pudinga i ubace jedno zrno badema. Puding rasporede po činijicama, a onaj ko pronađe zrno badema može očekivati sreću i bogatstvo u narednoj godini.

Šašavi običaji

Nemci veruju da je onaj, ko za Novu godinu širi veš, sam kriv ukoliko u novoj godini bude morao više da radi. U Velikoj Britaniji postoji jedan zanimljiv običaj, a vezan je za prvog gosta koji dođe domaćinu u novoj godini. Prema tom verovanju, porodica će imati sreće ako prvi gost bude muškarac sa poklonima. Ženskom gostu se neće previše obradovati, jer veruju da je loša vest ako vas prvo poseti ženska osoba.

Mislio sam da sam jedini koji je ove godine šetao prazan kofer po stanu, dok na sajtu N1 nisam pronašao jedan ludi običaj. Kolumbijci veruju da će više putovati, ako u novogodišnjoj noći šetaju sa praznim koferima!

Nova godina

U Peruu postoji festival (koji ne bih baš voleo da posetim), a zove se Takanakuy festival – a u prevodu krv koja ključa. Ovu manifestaciju obeležavaju tuče u ringu, što i ne bi bilo mnogo čudno da u tom ringu nisu prijatelji. Tuče su realne, gotovo gladijatorske, a krajnje prijateljske. Za njih to predstavlja svež početak Nove godine!

U susednoj nam Rumuniji, u novogodišnjoj noći se razgovara sa životinjama i njima se saopštavaju želje za predstojeću godinu.

Pokloni i novogodišnje odluke (al’ malo sutra)

I dok su se kod Persijanaca razmenjivala jaja kao simbol plodnosti, u Egiptu grnčarija, a u Rimu pokloni od pozlaćenog voća, nama danas Nova godina predstavlja dan kada okrećemo novi list. Tog dana počinjemo sa dijetom; krećemo sa spremanjem ispita i učenjem; to je dan kada ćemo krenuti u teretanu i dan kada sebi dajemo još mnogo obećanja koja, verovatno, nećemo ispuniti!

Čekam vas na mom instagram profilu da podelite vaše novogodišnje običaje i odluke. Ostale tekstove možete pronaći na mom blogu.

Izvori: bah.edu.rs / N1 / ekapija.com / Paradiso travel

Nova godina

Dragi moji, želim vam srećne bozićne i novogodišnje praznike! ❤