Leto u Srbiji: top 5 destinacija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pre nešto više od tri nedelje, kalendarski se završio omiljeno godišnje doba velikog broja ljudi. Ovo je period godine kada sabiramo utiske o nedavno završenom letovanju, euforija još ne popušta, kofere nismo kako treba ni ispraznili, a mi već pravimo planove gde ćemo sledeće otputovati. Padaju nam na pamet različiti periodi kada bi mogli da odemo na neko putovanje: praznik u novembru, negde za doček Nove godine ili možda da spojimo neki vikend i tako otputujemo. Budući da je ove godine situacija drugačija, u ovom tekstu ćemo pisati o tome šta nam je ova godina donela, jer smo mahom proveli leto u Srbiji.

Čini se da su godine svi naši planovi pali u vodu. Većina nas nije ove godine otišla na godišnji odmor (doduše, meni je odmor kada sam kod kuće). Ovu godinu obeležila je rekordna poseta nekih od lokaliteta u Srbiji, budući na otežanu situaciju u kojoj smo se našli (ta situacija se posebno odrazila na putovanja). Zato smo ovog leta upoznavali našu zemlju, osvajali vrhove koje do sada nismo posetili i otkrili destinacije za koje možda nismo ni znali da postoje.

U ovom tekstu vam donosim neke destinacije koje smo najviše posećivali (zvanični podaci turističkog prometa još nisu dostupni, a ovo je moje viđenje trenutne situacije kada je leto u Srbiji u pitanju).

Uvac: stanište beloglavog supa

Destinacija koja nije novina na našem turističkom tržištu. Poslednjih nekoliko godina je veoma popularna, a ove godine se mnogo naših turista uputilo ka kraljevstvu beloglavog supa. Proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja, odlikuje se očuvanom i netaknutom prirodom. Nalazi se u zapadnim delovima Srbije, okružen planinama, a meandre Uvca morate doživeti. To se nikako ne može prepričati. Pisao sam vam već o ovom mestu, a ceo tekst možete pogledati na sledećem linku.

Leto u Srbiji

Golubačka tvrđava: kraljica Dunava

Još jedan lokalitet koji nije „otkriven“ ove godine, ali je ove godine zabeležio (čini mi se) rekordnu posećenost! Redovi su pravljeni za ulazak na lokalitet. Nalazi se na mestu gde je Dunav najširi i najlepši! I o ovom lokalitetu sam vam pišao opšrinije, pa ću ostaviti link putem kog možete pročitati tekst (ako do sada niste).

Leto u Srbiji

Bešenovačko jezero: biser Fruške gore

Jezero na Fruškoj gori, koje je nastalo u jami nekadašnjeg rudnika! Jezero je počelo da se puni vodom pre oko 40 godina, da bi početkom XXI veka dostiglo dubinu od oko 50 metara, a taj nivo se i dalje konstantno povećava. Voda je čista, prozirna, neobične tirkizne boje, a zbog svog mineralnog sastava je i lekovita. Na sajtu fruskac.net možete pročitati i da je blato kraj obale lekovito, zbog čega se veliki broj posetilaca maže obim blatom.

Informacije možete potražiti na zvaničnoj instagram stranici fruskac, ostavljam i taj link. 🙂

Vodopad Veliki Buk

Na oko 20 kilometara od centra Despotovca, nalazi se spomenik prirode (zaštićen od strane Vlade Republike Srbije). Naziv dobija po istoimenoj kotlini, a smešten je u podnožju planine Beljanice. Istina, najlepše je tokom prolećnih meseci, i nekako se čini da je tada najbogatiji vodom. Tokom letnjih meseci često presuši zbog visokih temperatura. Ukoliko se nađete u blizini, možete obići Resavsku pećinu i manastir Manasiju, a nakon svih obilazaka pravac restoran na pastrmku koja je ovde specijalitet.

Leto u Srbiji

Banja Pačir

Jedinstveno „čudo“ na području Srbije. Nalazi se na putu za Suboticu, u blizini Bačke Topole. Banja se odlikuje termalnom vodom jedinstvenom u ovom delu Evrope, koja dolazi sa 1.400 metara dubine. Voda je obogaćena različitim mineralima: natrijumom, jodom, bromom i drugim mineralima koji stimulativno utiču na zdravlje čoveka. Takođe, ova voda roze boje dobro utiče na imunitet ljudi. Banja ima uređeno kupalište, a turisti koju su banju posetili kažu da voda ima jak miris na koji se naviknete već posle 10ak minuta. Pačirsko jezero zauzima površinu od preko 2.000 kvadratnih metara, a ako niste banju posetili ovog leta, moći ćete i preko zime, jer ima dva zatvorena bazena koja mogu primiti do 200 turista. Ove godine je veliko interesovanje vladalo za banju, a to potvrđuju i fotografije na kojima smo mogli videti kolone turista koji sa nestrpljenjem čekaju da se okupaju u jezeru.

Ostavljam vam i link zvanične instagram stranice.

Leto u Srbiji ima i loše strane!

Leto u Srbiji nam je pokazalo i jednu jako lošu stranu domaćih turista. Po društvenim mrežama su se pojavile slike prirodnih vrednosti (poput Uvca, Bešenovačkog jezera…) koje su preplavljenje smećem! Domaći turisti moraju pokazati veći stepen odgovornosti prema životnoj sredini, kako bi se ovakve stvari što ređe dešavale.