Icon Blue

Krakov: sve što morate znati pred putovanje

Krakov je grad koji ima neku posebnu energiju i mladost, što ni malo ne čudi jer je ovo jedan od najvećih univerzitetskih gradova Evrope. U njemu živi oko 770.000 stanovnika, a od toga je bar 200.000 studenata. Od Beograda je udaljen oko 770 km i nalazi se na reci Visli u južnim delovima Poljske.

Osim velikog broja mladog stanovništva, grad danas karakteriše i bogato kulturno i istorijsko nasleđe, kao i relativno niske cene.

  • Broj stanovnika: oko 770.000
  • Jezik: poljski
  • Pozivni broj: +48
  • Valuta: zlot ( 1€ = 4,27 zlota)
Krakov
Centar grada

Krakov svoje ime duguje junaku Krakusu

Veoma je zanimljiv način kako je grad dobio ime. Postoji mnoštvo legendi, a jedna od njih kaže da je grad naziv dobio po knezu Kraku, druga pak da je grad ime dobio po Kruku (osobi sa ptičjim imenom, koja se spominjala u slovenskim kneževskim porodicama), a ono što je najverovatnije, jeste da je grad naziv dobio po Krakusu. On je bio princ i junak koji je grad spasio od zmaja koji je vekovima terorisao Krakov.

Zmaj je bio veoma proždrljiv i zahtevao je da mu se svakog dana dostavi određeni broj životinja, kako bi se najeo. Ukoliko se to ne ispuni, pojeo bi neku od nevinih devojaka. Krakus se dosetio načina kako da se suprotstavi zmaju. Natopio je ovčju kožu sumporom i podmetnuo ispred njegove jazbine. Kada je zmaj to pojeo, nije mogao da ugasi žeđ. Otišao je do reke Visle i pio vodu dok nije pukao. Tako je princ rešio problem koji je grad Krakov imao sa ozloglašenim zmajem. Danas je zmaj zaštitni znak grada, nalazi se na svim sredstvima propagande, a Krakov je naziv dobio po tom hrabrom junaku. Statua Krakovskog zmaja se nalazi u podnožju brda Wawel i periodično bljuje vatru.

Krakov
Krakovski zmaj koji bljuje vatru (kažu da ga i dalje muči želudac zbog sumpora koji je pojeo 🙂 ) (pixabay.com – DzidekLasek)

Krakov: tips & tricks

Mislim da vam neće biti dovoljan dan ili dva da istražite Krakov. Mnoge znamenitosti i zanimljivosti vezane su za ovaj grad, a ja ću vam u nastavku napisati neke savete koji će vam koristiti u samom gradu. Ovo je samo deo saveta, budući da ih ima mnogo, tekst o Krakovu će biti podeljen u dva dela.

Kako stići do Krakova?

Krakov se nalazi na oko 770 km od Beograda. Najbolje je ići preko graničnog prelaza Horgoš, zatim dalje prema Budimpešti, zatim obilaznica prema Vacu i dalje prema graničnom prelazu Šahy (Mađarska – Slovačka). Kroz Slovačku put vas vodi prema Banskoj Bistrici i Ružomberoku. Put dalje pratite prema Jablonki, pogranično mesto između Slovačke i Poljske. Kada uđete u Poljsku, od Jablonke imate nešto više od sat vremena do Krakova. Ne zaboravite da kupite vinjetu kroz Mađarsku, Slovačku i Poljsku.

Javni prevoz i taksi

Krakov nema metro sistem, ali ima sjajno organizovan gradski prevoz (od 05.00 do 23.00, nakon toga na snagu stupa noćni prevoz na svakih pola sata – sat, zavisno od linije). Kako bi koristili prevoz potrebno je da imate kartu kod sebe, a nju možete kupiti na stanici, trafici ili u prevozu na automatu. Ukoliko ih kupujete van autobusa, tada možete kupiti više karata jer na njoj ne piše datum i možete je iskoristiti kada god želite. Međutim, ako je kupujete u vozilu, morate je iskorititi u narednih sat vremena. Može se kupiti karta za 20 minuta, 50 minuta, jednodnevna, dvodnevna… Kontrole su česte, s toga obavezno poništite svoju kartu u automatu. Ukoliko kontrola uđe u vozilo, a vi nemate kartu, kazna se naplaćuje na licu mesta u iznosu od 30€. Nisu ni malo ljubazno nastrojeni prema turistima koji se švercuju.

Ukoliko korisite taksi, vodite računa da su taksisti obeleženi nazivom kompanije, brojem telefona i cenovnikom na staklu. Samo tako ćete znati da je u pitanju proverena i legalna taksi služba. Cena starta je oko 7 zlota plus oko 2,3 zlota za svaki pređeni kilometar. Ukoliko taksi pozovete pre toga, cena može biti niža i do 30%. Bakšiš nije obavezan, jer poljaci smatraju da usluge taksi prevoza ne zaslužuju bakšiš. Turisti ostavljaju u proseku 10% bakšiša ili jednostavno zaokruže iznos. Da li ćete ostaviti bakšiš ili ne, na vama je da odlučite!

Kuda u šoping?

Krakov je poznat i po dobrom šopingu. Kada govorimo o kupovini, tu postoji nekoliko solucija. Najlepše suvenire možete kupiti u Hali tkanine, koja se nalazi na Rynek trgu. Ovde se nalaze brojne tezge sa tradicionalnim i ručno pravljenim proizvodima. Mnogobrojne suvenire u obliku zmaja, slatkiše, kožnu galanteriju…. sve to možete kupiti na ovom mestu. Proizvodi koji se ovde prodaju se ne mogu pronaći ni u jednom drugom gradu Evrope.

Veliki broj turista svoju kupovinu obavlja u nekom od tržnih centara, kojih prilično ima u Krakovu. Najpoznatiji tržni centri su: Galeria Kazimierz i Galeria Krakowska. Prva se nalazi nešto dalje od centra grada, iza Jevrejske četvrti Kazimierž, dok se druga nalazi na par minuta hoda od strogog centra Krakova. Ovi tržni centri su slični našim tržnim centrima, pa u njima možete napraviti predah u nekom od kafića i restorana.

Noćni život, klubovi, barovi, kafići…

Spomenuo sam da nakon 23.00h u Krakovu počinje noćni gradski prevoz, što je posebno bitno za ljubitelje noćnog života, jer ne moraju voditi računa kako će se vratiti u smeštaj. Međutim, lokalno stanovništvo kaže da ste se u Krakovu dobro proveli ako se kući vratite tek kada izađe sunce. Ispod fasada zgrada starog grada i u Kazimieržu se krije mnogo barova, klubova i kafića gde možete osetiti čari noćnog života. Ovo je studentski grad, zato i ne čudi činjenica da je noćni provod u ovom gradu fantastičan!

Klubovi u gradu nisu mnogo veliki, mogu primiti do najviše 100 posetilaca. Nije bitno koji je dan u nedelji, žurke se organizuju svake večeri, a 2-3 puta nedeljno se organizuju i svirke uživo. Ulaz se ne naplaćuje, a neka prosečna cena pića je oko 2-4€ (zavisno od pića koje pijete). Najbolje utiske turisti nose iz kluba Prozak i BaniaLuka pub-a.

Šta jesti?

Hrana u Poljskoj je jako ukusna i raznovrsna. Nekako sam stekao utisak da se ona ne razlikuje mnogo od naše hrane: jede se dosta mesa kombinovan sa povrćem. Ipak, postoji nešto što ovu kuhinju čini jedinstvenom i drugačijom. Šta probati? Koje god jelo sa menija da odaberete, prilično sam siguran da nećete pogrešiti. Možete probati bigos – nacionalno jelo koje se sprema od dinstanog kupusa; flaki – paprikaš na poljski način; zurek – kisela supa koja se priprema sa kobasicom i jajima; kolduny – knedle sa različitim nadevom (obično slatke), dok su pierogi knedle sa slanim nadevom, sa sirom, mesom, krompirom ili nekim drugim nadevom.

Gde probati sve te specijalitete?

Restoran koji bih preporučio i koji obavezno morate posetiti jeste restoran Pod Wawelem. Kao što mu i naziv kaže, nalazi se u podnožju brda Wawel. Koliko je ovde dobra klopa, govori i činjenica da se u redu nekada čeka i po 20 minuta! Ipak, vredi čekati jer ćete ovde jesti naujukusniju hranu u Poljskoj. Pošto postoje dva lokala sa ovim nazivom (a nisu isti po kvalitetu hrane), ostaviću vam na ovom linku tačnu lokaciju kako bih bio siguran da ste došli do pravog restorana. Nisam stigao da fotografišem glavno jelo (bio sam mnogo gladan ? ), ali zato je tu desert da se uverite da ovo mesto vredi posetiti.

Još jedan restoran koji obavezno treba posetiti je Krakowskie Pączki. On se nalazi gotovo na 50 m od Rynek-a i ne možete ga promašiti, jer se nalazi u ulici koja od Wawela vodi do glavnog trga. Ovde je delimično prisutan self service. Sami odlazite do vitrine sa hranom, birate ono što želite da probate i potom odlazite do kase gde merite svoju hranu i plaćate. Restoran je specifičan po tome što se hrana naplaćuje po gramaži, ne po porciji. Cena za 100g je 3,99 zlota (manje od 1€). Ja vam predlažem da obavezno probate pirinač sa suvim mesom, pohovanu šniclu i krompir na poljski način (rekao bih da je pekarski, ali ipak se malo razlikuje od njega). Konobari će vam doneti samo piće, a ostalo uzimate sami.

Kada završite sa glavnim jelom, obavezno se zasladite. Ponovo ću vam predložiti šta da probate – Ice cake je savršen izbor! Sa ukusom snikersa, šumskog voća, čokolade… Svaka kombinacija je dobitna!

Ostale zanimljivosti i bitne stvari za posetu

Ukoliko u toaletu restorana, bara ili kafića naiđete na neke simbole, nemojte se zbuniti. U Poljskoj se muški toaleti označavaju trouglom, a ženski toaleti krugom. 🙂

Verovatno je svima prva asocijacija na poljsku alkohol i to vodka ili pivo. Međutim, poljaci dosta vole da piju čaj. U nekim restoranima i kafićima ćete čak i videti čajnike prelepo ukrašene, a idealnu kombinaciju čaja možete napraviti sami. Ukoliko ste vi ipak više ljubitelji alkohola, morate da znate jednu bitnu stvar: konzumiranje alkohola na ulici je strogo zabranjeno, za to možete platiti kaznu i do 150€. Ukoliko želite da poklonite nešto prijateljima ili kolegama po povratku sa putovanja, vodka Žuborovka je pravi izbor. Lako ćete je prepoznati u rafovima po etiketi bizona. U centru imate i mini prodavnice koje prodaju alkohol i rade 24h. Poljska je zemlja u kojoj alkohol ne sme nestati 🙂

Krakov je grad u kome ćete naći ono što u drugim mestima sigurno nećete. Kada to kažem mislim i na pozitivne stvari (kojih ima zaista mnogo), ali i na one negativne. Jedna od njih je takozvani self service. Ponovo ću ponoviti da je ovo studentski grad, s toga u turizmu radi dosta studenata. U mnogim restoranima i kafićima ćete morati sami da odete do šanka i da naručite piće, a potom da to piće donesete do svog stola.

U samom centru se nalazi još dosta restorana u kojima je hrana odlična, ali su za naš standard cene malo jače. Ipak, vredi spomenuti restoran Corleone inspirisan Sicilijom i najbolju pastu i picu možete probati upravo u tom restoranu. Tu je i The spaghetti bar na Ryneku, kao i restoran Charlotte (francuski restoran). Ukoliko vidite natpis restauracja nemojte se plašiti da uđete, to je samo poljska reč za restoran.

Imam još dosta toga da vam napišem o Krakovu, Poljskoj i lokalitetima u blizini koje vredi posetiti. Za koji dan ću vam pisati o ostalim mestima, zbog toga budite uz turizmoblog.com.

Zapratite me na društvenim mrežama