Icon Blue

Krakov (II deo): kulturna prestonica Poljske

Krakov je nekada bio prestonica Poljske i sedšite kraljeva, a danas je nezvanično kulturna prestonica ove države srednje Evrope. Grad ima veoma dugu istoriju, ukoliko krenete u lagani obilazak grada doći ćete do neverovatnih saznanja. Kažu da je grad nastao još tokom VII veka, mada prve zapise dobijamo u drugoj polovini X veka kada ga je jedan trgovac opisao kao važni trgovački centar u podnožju brda Wawel.

Za grad je bio veoma značaja zmaj, koji se danas smatra zaštitnim znakom Krakova. O tome sam vam pisao u prvom delu teksta o Krakovu i tog teksta se možete podsetiti na mom blogu. Za grad je veoma bio važan vladar Kazimir III. Po njemu se čitav jedan deo grada naziva, a zaslužan je i za osnivanje Univerziteta u Krakovu. Danas je to drugi najstariji univerzitet srednje Evrope, odmah nakon Karlovog univerziteta u Pragu. Možda je to jedan od razloga zašto Krakov nazivaju drugim Pragom. Da li ste znali da je na Univerzitetu u Krakovu (Filozofski fakultet) studirao i jugoslovenski nobelovac Ivo Andrić?

Krećemo u virtuelnu turu gradom

Najduža Poljska reka je Visla i protiče kroz Krakov. Naziva se još i kraljicom poljskih reka, a 2017. godina je proglašena godinom Visle. Upravo od ove reke i započinjemo turu. Odmorićete sva čula gledajući u prelepu reku i šetnjom po uređenom šetalištu.

Uz reku se nalazi statua čuvenog zmaja koji periodično bljuje vatru, a sve to se može protumačiti kao problem koji još uvek ima sa organima za varenje. Pričao sam vam kako je hrabri junak Krakus prešao ovog zmaja (ako se ne sećate, možete pročitati prvi deo o Krakovu) i po tom junaku je Krakov dobio ime. Do pre nekoliko godina ste mogli da pošaljete SMS poruku i zmaj bi tada bljunuo vatru. Komercijalna, ali zanimljiva turistička atrakcija koji nekoliko godina već ne funkcioniše.

Wawel: simbol Krakova

Simbol grada jeste brdo Wawel na kome se nalazi istoimeni kraljevski dvorac sa katedralom. U kripti katedrale su sahranjeni mnogi kraljevi Poljske, ali i drugi značajni ljudi, među kojima se nalazi veliki broj pesnika. Dvorac je izgrađen u prvim decenijama XVI veka u stilu renesanse, mada postoje neki izvori koji govore da je na tom mestu postojao dvorac iz XI veka u kome se nalazilo središte poljskih kraljeva. Jedan od najlepših delova dvoraca jeste dvorište koje okružuju četiri korpusa, od kojih su tri kraljevska i u njima se nalaze sobe i dvorane, dok je četvrti postavljen tu čisto zbog simetrije, kao dekoracija. U njoj se ne nalazi ništa.

Visla i Vavel

Silazimo sa suprotne strane brda i ulicom Grodzka nastavljamo ka centru grada. Grodzka je, inače, jedna od najstarijih ulica u Krakovu.

Crkva Svetog Petra i Pavla

Uskoro sa vaše desne strane će se naći jedna od najlepših građevina Krakova, a to je crkva Svetog Petra i Pavla. Izgrađena je u stilu baroka krajem XVI i početkom XVII veka. Unutrašnjost krase ornamenti koje je izgradio italijanski vajar.

Krakov

P.S. kada nastavite prema centru grada, sa desne strane se nalazi menjačnica u kojoj je kurs najpovoljniji! 😉

Rynek Glówny: centar zbivanja u Krakovu

Centralni gradski trg se naziva Rynek Glówny. Doček Nove godine, kao i brojni koncerti se održavaju upravo na ovom mestu. Ovaj trg sa svojim zgradama čuva istoriju Krakova. Izgrađen je u XIII veku, dok brojne kuće koje ga okružuju potiču iz XVII i XVIII veka. Tokom istorije je bio mesto istorijskih događaja koji su od velikog značaja za Krakov i Poljsku.

Na trgu se nalazi Sala tkanineSukiennice, mesto gde možete kupiti originalne suvenire. Svima je dosta magneta i zaista ih imamo previše, a ovde možete uzeti nešto od suvenira što će vam zaista biti korisno u kući, a sa druge strane će vam buditi lepe uspomene sa putovanja (zaista mislim da ne postoji osoba koja se iz Krakova vratila sa lošim utiscima). Sala tkanine datira još iz XV veka i prvenstveno su ljudi tu prodavali i kupovali začine, svilu, predmete od kože itd.

Bazilika Svete Marije

Ako mene pitate, ovo je najlepša građevina Krakova, a krase je dva veoma visoka tornja izgrađena u gotskom stilu (opšte je poznato da mi je Prag omiljena destinacija, pa me ovi tornjevi malo i asociraju na taj grad- valjda je iz tog razloga ovo moja omiljena građevina Krakova). Jedna zanimljiva legenda se vezuje za tornjeve ove bazilike. Kada su tatari napadali grad (XIII vek), trubač je na tornju oglašavao dolazak neprijatelja. U tom periodu je bila verovatno najviša građevina, odakle se pružao pogled na okolinu i trubaču je bilo lako da uoči neprijatelja. Jednom prilikom je trubač pogođen strelom u grlo, zbog čega je melodija naglo prekinuta. I danas ćete sa tornja čuti melodiju, ali se ona nikada ne završava do kraja upravo kako bi i danas podsećala na taj događaj. Do ovog tornja vodi preko dve stotina stepenika, pa ukoliko ste u dobroj formi, pošaljite mi slike sa tornja i javite vaše utiske.

Na putu za Florijansku kapiju

Nastavljamo dalje našu turu i od bazilike Svete Marije idemo pravo u Florijansku ulicu koja vodi do Florijanske kapije. Kažu da je nekada bilo 8 ovakvih kapija. Inače, od pomenute kapije do brda i dvorca Vavel su prolazili kraljevi, pa se zbog toga Florijanska ulica zajedno sa Grodzkom ulicom naziva Put kraljeva. Na kraju ulice nalazi se pomenuta kapija. Potiče iz XIV veka, a kada prođete kroz kapiju dolazite do Krakovskog Barbakana koji potiče iz XV veka.

Turisticki vodic sa grupom
Jedna od najboljih grupa ikada!

Kazimierž

Šteta je posetiti Krakov, a ne otići u jevrejsku četvrt Kazimierž. Spomenuo sam da je Kazimir III bio veoma značajan vladar. Kažu da je imao ljubavnicu, lepu Jevrejku. Znamo da su kroz istoriju Jevreji imali dosta nesreće i da su postali žrtve progona najpre iz Nemačke. Kazimir III im je dao predlog da dođu u Poljsku i da se nasele. Tako su i učinili, ali ni ta sreća nije bila trajna. Pisao sam vam o najmračnijim danima istorije čovečanstva, gde su Jevreji kao narod praktično uništeni. Pre otpočinjanja II svetskog rata u Krakovu su činili preko 20% stanovništva, a danas ih ima jedva 1.000.

Kazimierž je danas kvart sa najvećim brojem hotela, barova, restorana… Jevrejska četvrt je posvećena Kazimiru III zbog pomoći koju je pružio jevrejskom narodu.

I za kraj…

Kada već spominjemo Jevreje, nezaobilazno mesto je i Šindlerova fabrika koja se i danas nalazi u Krakovu. Možete videti postavku posvećenu jevrejima i samom Oskaru Šindleru. U fabrici, koja je danas muzej, možete videti i multimedijalnu izložbu koja će vam dočarati vreme pre, tokom i nakon II svetskog rata. Muzej se nalazi u ulici Lipowa Street 4, a više informacija o izložbama i ulaznicama, možete pronaći na ovom linku.

Zapratite me na društvenim mrežama