Icon Blue

Karlov most: pazite šta želite, možda vam se i ostvari

Kada se spomene Prag, prva asocijacija često bude Karlov most. Ovo je zasigurno jedan od simbola glavnog grada Češke Republike i jedna od najvećih znamenitosti. Kažu da je najbolje prošetati Karlovim mostom uveče, jer ćete tek tada najbolje videti svu snagu i sjaj mosta, ali i reke na kojoj se nalazi. Uveče je dosta mirnije, dok preko dana vrvi od velikog broja turista koji posećuju ovu atrakciju.

Karlov most

Gradnja Karlovog mosta

Gradnju mosta je započeo kralj Karlo IV. On je verovao u numerologiju i zbog toga tačno vreme izgradnje mosta nije slučajno. Kamen temeljac je postavljen 1357. godine, 9.jula (7. mesec u godini) u 5 sati i 31 minut. Ukoliko pažljivo pogledate ove brojeve, shvatićete da se radi o nizu neparnih brojeva (1 3 5 7 9 7 5 3 1). Karlo je verovao da će upravo to vreme mostu dati dodatnu snagu i da se neće urušiti kao prethodni most koji nije preživeo veliku poplavu 1342. godine.

Most je završen 1402. godine, nije pravilnog oblika, već je malo zakrivljen kako protivnik ne bi saznao pravu dužinu mosta. Kada je izgrađen prvo je nazivan Kameni ili Praški most, a tek kasnije Karlov most. Most je dug 516 metara, a širok je blizu 10 metara. Ukrašen je sa oko 30 statua, koje su podignute u baroknom stilu. Ovaj most je vekovima bio najvažnija komunikacija praških gradova, koji su se nalazili na levoj i desnoj obali reke Vltave.

Brojne legende se vezuju za ovaj most

Za ovaj most se vezuju mnoge interesantne priče i legende. Veruje se da su graditelji mosta želeli da dodaju belance u smesu kojom su vezivali blokove od kojih je most sagrađen. U Pragu tada nije bilo dovoljno jaja, zbog čega su organizovali akciju prikupljanja jaja iz cele Češke. Ljudi su se bojali kako da spakuju jaja, a da ona prežive transport do Praga i dosetili su se da pošalju kuvana jaja, što je izazvalo veliko iznenađenje graditelja. Budući da je pristiglo mnogo jaja, Karlo IV nije znao šta će sa njima i tada je napravio veliku proslavu na kojoj su ta kuvana jaja poslužena.

Na samom mostu se nalazi veliki broj lukova i statua istaknutih ličnosti i zaštitnika grada. Legenda kaže da će svi parovi, koji se poljube ispod luka, ostati večno zajedno. Među najznačajnijim statuama se nalazi statua Jana Nepomukog. Veruje se da je Jan bačen sa mosta, jer nije želeo da oda ispovest kraljice. Kada je bačen u vodu pojavilo se 5 zvezdica, koje se nalaze oko njegove glave na statui.

Pazite šta želite, možda Vam se i ostvari

Statua Jana Nepomukog

Koje “čudo“ je vezano za ovu statuu?

Veruje se da ova statua, odnosno Jan Nepomuki ispunjava želje svima koji prislone levi dlan na njegovu statuu, a u sebi izgovore želju. Međutim, kako bi se želja ispunila, morate poštovati neka pravila:

  • želja ne sme biti negativna
  • ne sme biti materijalna i mora biti samo jedna
  • želju ne smete nikome reći.

Ja verujem da ovo nije samo legenda, već da se stvarno događa. Istina, do sada učinak nije stopostotni, jer mi se od tri zamišljene želje ostvarila samo jedna, ali i za to postoji pravilo. Ne postoji vremenski rok u kome će se želja ostvariti – može se ostvariti par minuta ili dana nakon što ste je pomislili, a može se ostvariti i nakon nekoliko godina.

Postoji jedna zanimljiva priča koju sam saznao na ulicama Praga. Tokom svojih srednjoškolskih dana, jedna devojka je došla do Karlovog mosta da pomisli želju – a to je da uvek ostane sa svojim tadašnjim momkom. Želja joj se ostvarila. Ona je i danas sa njim u braku, ali godinama već ne može dobiti papire za razvod! Zbog toga – pazite šta želite, možda vam se i ostvari!

Karlov most
Karlov most

Ako vam se dopao ovaj tekst, možete pogledati i priču bajkovitog grada na jugu Češke – Češki Krumlov.

Zapratite me na društvenim mrežama