Icon Blue

Izleti u zemljama regije: Mađarska, BIH, Rumunija

Polako se letnja sezona privodi kraju, ali je ostalo još lepih dana koje možete iskoristiti na putovanja i posetu nekih od gradova u zemljama regije. Brojni su gradovi koji imaju bogato kulturno nasleđe i zanimljivu istoriju i arhitekturu, a isto tako postoji i dosta turističkih atrakcija koje vredi posetiti. U nastavku ovog teksta vam donosim nekoliko predloga kako da provedete tri preostale subote ovog leta. Svi predlozi su lako i brzo dostupni automobilom, zbog toga ne morate zavisiti od ostalih putnika i brinuti da li će se prijaviti dovoljan broj ljudi za putovanje, a sve što vam je potrebno jeste automobil, pasoš i malo novca. Izleti su odličan način da na trenutak “pobegnete“ od svakodnevnice.

Segedin

Na samo 18 km od graničnog prelaza Horgoš, na krajnjem jugu Mađarske, nalazi se Segedin. Na našem turističkom tržištu Segedin je često sinonim za šoping, ali verujte, ovaj grad može ponuditi mnogo više od jeftine robe koju možete pronaći i u svim većim marketima naše zemlje. Grad je poznat po brojnim spomenicima i zgradama, gde se prepliću brojni arhitektonski stilovi.

Često se naziva kao grad sunca i vode, jer se razvio na ušću reke Moriš u Tisu, a takođe je najsunčaniji grad današnje Mađarske. Na Mađarskom jeziku, ovaj grad se naziva Szeged. Postoje brojne legende kada je u pitanju naziv grada. Prva kaže da je grad dobio naziv po reči szög, što znači ugao, odnosno asocira na njegov geografski položaj i ušće na kom se nalazi. Druga pak kaže da je naziv dobio po mađarskoj reči koja znači ostrvo – sziget. U Segedinu danas živi preko 160.000 stanovnika, a poznat je po Univerzitetu koji je drugi najbolji univerzitet u zemlji.

Izleti zemlje regije

Tips&Tricks

Ako se odlučite da posetite ovaj grad, obavezno posetite Dom Trg, Muzej Ferenca Mora, Nacionalno Pozorište, Reok Palatu, Sinagogu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Szechenyi trg, Dugonic trg… Ukoliko prvi put idete u Segedin, šoping ostavite po strani, jer će vas ove građevine i opuštena atmosfera studentskog grada ostaviti bez daha.

U Mađarskoj su u upotrebi forinte (FT), a preporuka je da novac zamenite odmah po dolasku, jer većina menjačnica u gradu ne radi posle 12:30. Izuzetak su menjačnice u tržnim centrima, koje rade veći deo dana. Takođe, nemojte se iznenaditi ako vam uzmu neku proviziju pri menjanju (provzija zavisi od količine novca koji menjate).

Pečuj

U jugozapadnim delovima Mađarske se nalazi Pečuj. Veoma su zanimljivi nazivi koje je ovaj grad imao u prošlosti, sve dok nije dobio današnji. Najstarije ime Pečuja je, verovatno, keltskog porekla i to je bio naziv Sopianæ. Tokom drugog veka, na ove prostore se doseljavaju Rimljani, koji ubrzo počinju da grade bazilike, po kome je grad i dobio latinsko ime Quinque Basilicae, upravo zbog toga se često i naziva gradom Pet bazilika. Današnji naziv Pecs dobija tokom XIII veka, od reči Peć, što znači isto i u našem jeziku – prostor na kome se loži vatra.

Šta posetiti u Pečuju?

Mađarska ne izlazi na more, ali je ovaj grad mnoge posetioce podsetio na neke mediteranske gradove. Mnoštvo trgova, na kojima se nalaze spomenici istaknutih ličnosti nacionalne istorije i brojne građevine, ostaviće veoma jak utisak na vas. Nikako ne smete propustiti Trg Košuta Lajoša, na kome se nalazi spomenik ove ličnosti, nekadašnja Gradska kuća i Sinagoga iz XVIII veka. Drugi trg je Sečenji trg i on najomiljeniji među turistima, ali i Mađarima. Na ovom trgu se nalaze: Crkva Milosrdne braće i fontana izrađena od Žolani keramike koji je ovaj grad uveo na Svetsko tržište, Gradska kuća, Spomenik stradalima od kuge, Spomenik Sibinjanin Janka, Džamija Kasim Paše… Još jedan trg koji svakako morate posetiti jeste Dom trg, na kome se nalazi katedrala Svetog Petra i Pavla. U ovoj katedrali se nalazi jedno od najtežih zvona na svetu – teško 6 tona. To je zvanično treće najveće zvono u svetu.

Izleti zemlje regije

Tips&Trics

Do Pečuja je od Beograda najlakše doći preko Novog Sada, Sombora, dalje preko graničnog prelaza Bački Breg, zatim preko grada Baje i obilaznicom oko Mohača. Ukoliko idete autoputem kroz Mađarsku, obavezno kupite vinjetu na prvoj pumpi po ulasku u ovu zemlju. Cena vinjete za 10 dana je oko 3.000 forinti (nešto manje od 10€). Ovim putem vam je od graničnog prelaza potrebno oko 90 minuta vožnje. Postoji i druga varijata, da idete starim putem, tada vam nije potrebna vinjeta, a od graničnog prelaza do Pečuja ovim putem vam je potrebno oko 2h. U blizini tržnog centra Arkad postoji parking gde možete ostaviti svoj automobil i nakon toga krenuti u obilazak ovog čarobnog grada.

Ovo je grad koji je mene fascinirao i “kupio“ na prvu. Zato sam o Pečuju pisao nekoliko puta.

Temišvar

Ovo je jedan od najznačajnijih gradova Banata. Nalazi se u zapadnom delu Rumunije, na 46 km od granice sa Srbijom i graničnog prelaza Jaša Tomić. Od Beograda vam je potrebno oko dva i po sata vožnje, naravno, zavisno od stanja na graničnom prelazu. Temišvar će vam pružiti prijatnu i opuštenu atmosferu i utočište od stresa. Pobrinuće se da zaboravite sve probleme i jednostavno uživate u njegovom ambijentu i arhitekturi, zbog čega ga često nazivaju i Mali Beč.

Grad se prvi put spominje u XIII veku, a tokom vremena su kroz grad prolazili brojni osvajači. Svaki osvajač je u gradu ostavio neizbrisiv trag. Turci ga osvajaju sredinom XVI veka i sve do 1718. godine ostaje pod njihovom upravom, kada Banat pada pod vlast austrougarske. U kasnijim godinama, Temišvar počinje da se razvija kao značajan trgovački i industrijski centar. Kasnije se nalazio pod upravom Mađara, Nemaca i Srba. Danas je ovo treći po veličini grad u Rumuniji. Smešten je na obalama reke Begej.

Izleti
Izleti

Izleti: Temišvar

Šta obići u Temišvaru?

U gradu se nalazi mnoštvo trgova, parkova, spomenika, znamenitih zgrada interesantne arhitekture, građevina u secesionističkom stilu. Pri poseti, obavezno obiđite: Trg pobede gde se nalazi zgrada Opere i Nacionalnog teatra iz druge polovine XIX veka, Sabornu crkvu, kip vučice koja doji Romula i Rema (inače poklon Rima sa početna XX veka), Trg slobode sa zgradom Gradske večnice koja je izgrađena u XVIII veku u baroknom stilu, Trg jedinstva sa stubom kuge, Rimokatoličku katedralu (građena između 1736. i 1774. godine), Baroknu palatu, Sabornu crkvu srpske pravoslavne crkve

Etno selo Stanišići

Na svega nekoliko kilometara od Bijeljine, nalazi se Etno selo Stanišići. Do etno sela je moguće doći na nekoliko načina. Preko Sremske Mitrovice i graničnog prelaza Srpski Badovinci ili preko Kuznima i graničnog prelaza Rače. Od Beograda do etno sela se stiže za oko 2h vožnje, zavisno od gužve na graničnim prelazima.

Etno selo je osnovano po ideji Borisa Stanišića pre 16 godina. Pre toga, on je nekoliko godina putovao po bosanskim selima kako bi pronašao autentične predmete. Svi ti predmeti su danas izloženi u kućama koje se nalaze u sastavu etno sela. Kuće povezuju popločane staze, a u okviru sela se nalazi i mlin potočar koji je i danas u upotrebi. Dobijeno brašno se koristi za proizvodnju hrane u restoranu u okviru sela. U samom srcu se nalazi i crkva posvećena Svetom Nikoli u kojoj se često odvijaju i venčanja mladih parova. Tokom boravka u etno selu, možete uživati u vožnji vozom oko jezera. Jednu od posebnih atrakcija etno sela predstavlja Nojeva barka – delo Mije Markovića, koji je barku poklonio etno selu 2008. godine. Takođe, u okviru kompleksa se nalazi i moderan hotel sa kongresnom salom i restoranom za održavanje proslava.

Tips & tricks

U Bosni je u upotrebi konvertibilna marka (KM), ali ne morate brinuti oko promene novca. Račun možete platiti i u evrima, pa čak i dinarima. Ako dolazite u etno selo, šteta bi bila da ne posetite crkvu Svete Petke koja je izgrađena u ruskom stilu sa pet zlatnih kupola, i jasno je uočljiva iz daljine. Nalazi se na oko 1km od samog kompleksa etno sela.

Zapratite me na društvenim mrežama