+38164 924 11 22
stojkovicnikola012@gmail.com

Turizam nakon korone: šta dalje?

Turizam nakon korone: šta dalje?

Turizam

Biti turistički vodič je zaista lepo zanimanje i to je činjenica koju niko neće osporiti. Pisao sam vam već kako izgleda posao turističkog vodiča i taj tekst vam se (čini mi se) najviše dopao od svih. Međutim, kada se desi neka globalna katastrofa (kao što se to desilo sada sa pandemijom virusa COVID-19), prvo stradaju turizam i turistički radnici. Ovo je logično, jer turizam ubrajamo u luksuzne potrebe.

Turizam

Nije samo turizam stao. Čini mi se kao da je ceo Svet stao u jednom trenutku. Ja se iskreno nadam da ćemo se svi uskoro vratiti turističkim kretanjima (naravno, uz sve mere opreza koje su propisane od strane Svetske zdravstvene organizacije). Moje mišljenje je da će se putovanja u narednom periodu odvijati prvenstveno unutar granica naše zemlje. Još uvek ne možemo govoriti mnogo na temu turisičkih kretanja, jer je potrebno da sačekamo zvaničnu odluku i preporuke nadležnih organa.

Nedavno mi je postavljeno pitanje da li su baš svi segmenti turizma pogođeni? Jesu. Naravno da jesu. Turizam je složena delatnost i da bi funkcionisao potrebno je da neometano radi saobraćaj, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, prehrambena industrija koja će snabdevati i ugostiteljstvo i hotelijerstvo i tako dalje. Koliko god banalno zvuči, da bi turizam radio, mora ceo Svet funkcionisati.

U proteklom periodu saobraćaj nije funkcionisao, hoteli su uglavnom bili zatvoreni (neki su pretvoreni čak i u bolnice za lečenje obolelih). Turističke agencije nisu radile jer nisu imale šta da prodaju – hotelijeri i ugostilteji ne rade, nemaju mogućnost da prevezu putnike, jer saobraćaj ne funkcioniše. Zapravo, agencije nisu imale ni kome da prodaju svoje usluge (opet iz razloga što je luksuzna potreba). Turistički vodiči nemaju koga da vode, tako da sa sigurnišću možemo reći da ne postoji deo turizma koji nije pogođen ovom pandemijom.

Anketa: da li su nam se promenili stavovi o turističkim putovanjima?

Prošlo je nešto više od nedelju dana kako sam započeo anketu sa ciljem da otkrijemo da li su se i u kojoj meri promenili stavovi koje smo imali o turizmu i turističkim kretanjima. Anketa je sprovedena na društvenim mrežama (prvenstveno instagram) i obuhvatala je osam pitanja. Krenućemo u analizu svih pitanja i pogledati šta ste vi imali da kažete na ovu temu.

Da li ste koristili usluge turističkih agencija pre izbijanja pandemije?

Sasvim logično, ovo pitanje sam izabrao za početak ankete. Čak 77,69% procenata ispitanika je odgovorilo da je pre izbijanja pandemije koristilo usluge turističkih agencija, dok 22,31% ispitanika to nije radilo.

Da li ste pre izbijanja pandemije uplatili aranžman koji je morao biti otkazan?

Nakon što je proglašena pandemija, postavljalo se pitanje šta će se desiti sa uplaćenim aranžmanima. Vrlo brzo je stigla odluka nadležnih organa za turizam u Srbiji, gde se saopštava da se sva putovanja otkažu do 15. maja. Nedavno je taj termin pomeren na 31. maj. Pre par dana, EU je saopštila da će granice biti zatvorene do 15. juna pa tako dolazimo do zaključka da se u inostranstvo neće putovati pre tog termina. Budući da će (verovatno) biti potrebni i testovi na COVID-19 pri putovanju u inostranstvo, čini se da ćemo na ta putovanja malo sačekati.

Neke agencije su izbacile programe putovanja po Srbiji i to me jako raduje. Ovo je možda jedinstvena prilika da upoznate sve lepote naše zemlje. Verujte mi, postoji mnogo toga što niste znali, a trebalo bi. Postoji mnogo toga što niste videli, a zaista zaslužuje vašu pažnju.

Što se tiče ankete, na ovo pitanje je 78,78% odgovorilo da nije imalo uplaćen aranžman pre izbijanja pandemije, dok je 21,22% imalo uplaćen aranžman koji je morao biti otkazan. To nas dovodi do sledećeg pitanja.

Koja je bila vaša opcija, ako je aranžman otkazan?

Vrlo ohrabrujući podatak za turizam je bio odgovor na ovo pitanje, budući da je 65,61% vas odgovorilo da je putovanje odložilo za neki kasniji termin. Ostatak (34,39%) je tražilo povraćaj novca. Međutim, doneta je uredba da se otkazana putovanja kompenzuju vaučerima koji se mogu iskoristiti do kraja 2021. godine i tek od 01.01.2022. godine moguće je tražiti povraćaj novca za nerealizovana putovanja. Vaučer se može iskoristiti kod istog organizatora putovanja. Nemojte ove vaučere pomešati sa vaučerima koje izdaje MTT.

Da li planirate odlazak na godišnji odmor nakon završetka pandemije?

U normalnim okolnostima, ovo je period godine kada pomno pratimo brošure i web stranice turističkih agencija i biramo destinaciju na kojoj ćemo provesti godišnji odmor. Često su to slatke muke, jer se ne mogu uskladiti želje svih članova porodice ili sve obaveze družine koja se godinama organizuje za odlazak na more, a nikako da ode (ne pitajte kako to znam). Odlazak na godišnji odmor planira 77,93% ispitanika, dok 22,07% ne razmišlja o tome.

Gde planirate da provedete godišnji odmor?

Budući da još uvek ne znamo kako će izgledati putovanja u narednom periodu, ovo pitanje možemo staviti pod znak pitanja. Na postavljeno pitanje 43,42% ispitanika je odgovorilo da bi želelo da godišnji odmor provede na moru; 35,24% ispitanika će godišnji odmor provesti na planini; 11,17% ispitanika u banji, dok će 9,68% ispitanika svoj godišnji odmor provesti na nekom jezeru. Samo 0,50% ispitanika je uvelo mogućnost da godišnji odmor provedu u nekom od centara gradskog turizma.

Do kraja ove godine, da li ćete više putovati po Srbiji ili inostranstvu?

Skoro duplo više ispitanika je izabralo putovanja po Srbiji (čak 64,32%) u odnosu na putovanja u inostranstvu (35,68%).

Da li su vam promenjeni stavovi o putovanjima i da li ćete i dalje koristiti usluge turističkih agencija?

Ovo su dva poslednja pitanja naše ankete, a za sve turističke radnike vaši odgovori pomalo deluju ohrabrujuće u ovoj situaciji. Okrulo 80% vas je reklo da se ni malo nisu promenili stavovi o putovanjima, dok je 20% reklo da malo drugačije gleda na turistička kretanja.

Više od 80% ispitanika (tačnije 80,45%) je reklo da će i dalje koristiti usluge turističkih agencija. Na pitanje da li ste koristili usluge turističkih agencija pre pandemije, 77,69% ispitanika je odgovorilo potvrdno. Ako uporedimo ova dva odgovra, dobijamo nezvaničan podatak da će se korišćenje turističkih agencija u narednom periodu povećati za 2,76%. Voleo bih da taj podatak postane i zvaničan. Dobijeni podatak se možda može dovesti u vezu sa nekom vrstom sigurnosti koju vam nudi turistička agencija (zajedno sa svojim partnerima) ukoliko putujete organizovano u grupi.

Zaključno razmatranje

Dobijeni rezultati deluju zaista ohrabljujuće, a stiče se utisak da su nam sada putovanja potrebnija nego ikada! Previše vremena smo proveli u zatvorenom prostoru kako bi sačuvali sebe i druge, a sada je došao trenutak da uživamo u prirodi, proleću (uskoro i u letu) i ovom lepom vremenu.

Tokom trajanja pandemije mi je postavljeno još jedno pitanje: da li ću menjati svoj posao? Odgovor je jednostavan – neću! Ja turizam volim i jednostavno ne mogu izdržati bez putovanja. Previše je ovo vremena koje sam proveo u mestu i putovanja mi jako nedostaju, toliko da već postajem nestrpljiv. Jedva čekam trenutak da se vratim u autobus i da ponovo vodim grupe – prvo po Srbiji, pa ćemo za dalje videti. Iskreno se nadam da ćemo na jesen nastaviti tamo gde smo stali u upoznavanju evropskih gradova.

Turizam

Mnogo vremena i truda sam uložio kako bih postao turistički vodič (i tu nikako nije kraj), da bih ovde odustao. Čitam i po različitim društvenim mrežama kako ovo mora biti dodatno zanimanje, kako od toga ne može da se živi, kako ima mnogo mana itd… Ne želim da zvučim grubo, ali to može reći samo neko ko u ovom poslu nije profesionalac. Neko ko ovaj posao želi da odradi preko svoje volje, a kao rezultat toga je nezadovoljna grupa. Čim ovo prođe i putovanja krenu, ja ću nastaviti tamo gde sam stao, a vas očekujem u svojim grupama. Nadam se da se vidimo brzo. Mnogo brže nego što mislimo!

Za kraj…

Anketa je sprovedena kako bi skratila vreme dok čekamo zvaničnu odluku i dok sa nestrpljenjem očekujemo nove aranžmane. Svi izneti podaci su dobijeni na osnovu ankete koja je sprovedena na društvenim mrežama. Kada se donese odluka o nastavku putovanja, molim sve učesnike u turističkim kretanjima da poštuju mere koje su propisali nadležni organi.

Prag

Tags: , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.