Ja sam zaljubljenik u putovanja, dobre knjige i ukusnu hranu. Po struci sam master turizmolog, a kako je turizam pretrpeo ogromne posledice usled pandemije virusa COVID-19, odlučio sam da pokrenem blog. Na blogu možete pratiti dešavanja iz sveta turizma, čitati o gastronomiji i manifestacijama, a možete pronaći i dovoljno inspiracije za “udoban” život.

Zato, hajde da se upoznamo!

Rođen sam 19. decembra 1993. godine u Požarevcu, gde sam završio srednju Ekonomsko-trgovinsku školu (smer: turistički tehničar). Nakon završene srednje škole upisujem Geografski fakultet u Beogradu. Na geografskom fakultetu sam završio osnovne akademske i master studije na katedri za turizmologiju. Posedujem licencu turističkog vodiča, izdatu od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ova licenca predstavlja osnovni uslov za obavljanje posla turisitčkog vodiča u Republici Srbiji.

Kao autor ovog bloga, želim da razvijem svest ljudi o značaju turističkih kretanja, prvenstveno po Srbiji. Kako bi putovali po Evropi i svetu, potrebno je da prvo upoznamo kvalitete naše zemlje. Svako putovanje nas uči novim stvarima, bilo da se radi o našoj ili nekoj drugoj zemlji. Ako putujemo u lošije zemlje – znaćemo da cenimo ono što imamo kod kuće. Ako putujemo u bolje zemlje – budite sposobni da to “bolje” primenite u svojoj zemlji.

Putovanje je više od gledanja znamenitosti, to je duboka i trajna promena ideja življenja.

Mirijam Berd

Blog nije jedino mesto gde možete pratiti moj rad. To možete učiniti i na društvenim mrežama: instagram-u i facebook-u.

Kako postati turistički vodič?

Kako bi obavljali posao turističkog vodiča, morate imati položen stručni ispit za obavljanje ove delatnosti. Prema važećem Zakonu o turizmu, turistički vodič može biti lice koje ima završeno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, državljanstvo Republike Srbije i boravišite na teritoriji Republike Srbije, zna srpski jezik i pored njega aktivno zna još najmanje jedan strani jezik.

Početkom jeseni Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija najavi raspisivanje konkursa za turističke vodiče i turističke pratioce. U oglasu je jasno navedeno šta je od dokumenata potrebno pripremiti za prijavu, a kandidatima se ostavi rok od 7-10 dana za pribavljanje dokumentacije. Nakon toga sledi prijava kandidata na konkurs.

Prijava se odvija po sistemu „ko brže devojci, njemu devojka“. Šta to u praksi znači? Konkurs se otvara u ponoć i traje oko nedelju dana, a kandidati će biti rangirani prema vremenu kada su kovertu sa dokumentima predali Ministarstvu – putem pošte ili lično ostavili na pisarnici Ministarstva. Jako je bitno u pošti naznačiti vreme kada je pošiljka primljena, jer će se to vreme smatrati kao vreme predaje Ministarstvu. Nakon završenog roka za prijavu, kandidatima ostaje da sačekaju zvaničnu listu. Na konkurs se prijavi dosta kandidata, ali mesta ima samo za 300 (100 kandidata sa znanjem engleskog jezika i 200 kandidata sa znanjem ostalih jezika). U praksi se često dešava da se za ostale strane jezike ne prijavi 200 kandidata, zbog čega se kvota za engleski jezik povećava.

Celokupan proces možete pročitati u mom tekstu kako do licence turističkog vodiča?

Slovenija, selo Olimje

var sbiajaxurl = "https://turizmoblog.com/wp-admin/admin-ajax.php";