Icon Blue

Gulaš: onako kako ga spremaju u Vojvodini

Gulaš je jedno od omiljenijih jela moje porodice. Godinama sam putovao po Vojvodini i zapisivao recepte za ovo jelo. Kada bih došao kući, često bih isprobavao i godinama posle došao sam do idealne kombinacije. U gulaš se ne nikako ne dodaje voda, sav soft potiče od mesa i luka. Najveća mudrost ovog jela je napraviti idealnu kombinaciju ova dva sastojka.

Hajde da krenemo polako!

Gulaš – potrebni sastojci:

  • 500g junetine
  • 400g crnog luka
  • lovorov list – obavezno
  • paradajz sos
  • aleva paprika
  • začini po ukusu

Za serviranje možete izabrati testeninu, pire krompir ili neki drugi prilog.

Gulaš – priprema:

Kao i svako jelo sa ovih prostora, i ovo počinje sa: propržite crni luk na malo ulja! Luk dinstati dok ne postane staklast, a potom mu dodati 500g junetine. Junetinu iseckajte na kocke, otprilike 2×2 cm. Nemojte previše sitniti, ali nemojte ni previše stavljati velike komade.

Što se tiče odnosa luka i junetine, tu postoji jedno pravilo. Za gulaš, kažu, treba staviti luka otprilike koliko i mesa. Upravo to će gulaš učiniti ukusnim i zato nećete morati da dodajete vodu, koja će razblažiti ukus jela. Minimalna količina na 500g mesa je 250g crnog luka. Nemojte dodavati više u odnosu na meso, ja na 500g dodajem oko 400g luka. Dakle, skoro isto.

Elem, ostavite meso da se dinsta i ubrzo dodajte: alevu papriku, začine po ukusu i lovorov list. Čini mi se da je jelo ukusnije kada se dinsta sa svim ovim začinima.

Gulaš – serviranje:

Jelo krčkajte na tihoj vatri sve dok junetina ne postane mekana. Pred kraj dodati malo paradajz sosa. Ostavite još kratko da se krčka.

Jelo servirati toplo, ja ga obožavam uz krompir pire. Mada, nije loše ni uz testeninu. Izbor je na vama!

Prijatno!

Svakog petka se na instagramu družimo u rubrici gastronomski petak! Sve recepte ove rubrike možete pronaći na mom blogu.

Zapratite me na društvenim mrežama