Icon-Blue

Dunavom od Beograda ka istoku

Dunav je najduža reka na teritoriji Srbije, teče od Bezdana na severu zemlje, protiče kroz Beograd i nedaleko od Negotina se spaja sa rekom Timok i napušta teritoriju Srbije nakon toka od skoro 590 km. Na obalama, Dunav ima dosta značajnih lokaliteta, među kojima se posebno ističu tvrđave. Budući da njih ima dosta, ovo ću podeliti u dva dela, a danas ću vam pisati o četiri tvrđave: Smederevska tvrđava, Ramska tvrđava, Golubačka tvrđava i tvrđava Fetislam. Krećemo od Beograda ka istoku Srbije.

Smederevska tvrđava
Smederevska tvrđava: domaćin manifestacije Smederevska jesen

Smederevska tvrđava

Kada krenemo od Beograda ka istočnoj Srbiji, ovo je prva tvrđava. Nakon smrti despota Stefana Lazarevića, njegov naslednik despot Đurađ Branković nije mogao da se vrati u Beograd i da osnuje svoju prestonicu, jer su Beograd zauzeli Mađari. On odlučuje da podigne utvrđenje, takođe na Dunavu, ali u Smederevu. Smederevska tvrđava je građena u periodu od 1428. do 1439. godine i sastoji se iz Velikog i Malog grada, približne veličine 11 ha. Prvo je podignut Mali grad u kome se nalazilo utvrđenje despota Đurađa Brankovića.

Sama tvrđava ima oblik nepravilnog trougla i pripada tzv. vodenim tvrđavama: sa jedne strane se nalazi Dunav, sa druge strane se nalazi reka Jezava (jer je tvrđava izgrađena na ušću Jezave u Dunav), a sa treće strande je prokopan široki vodeni rov. Tako sa sve tri strane tvrđavu okružuju vode.

U okviru tvrđave se tokom septembra meseca organizuje manifestacija Smederevska jesen, posvećena berbi grožđa, jer je ovo jedan od značajnih vinogradarskih regiona naše zemlje.

Korisne informacije:

 • Udaljenost od Beograda je oko 64 km. Do tvrđave možete doći starim putem do Smedereva (direktno izbijate na tvrđavu, pratite naravno Smederevo), a možete ići i autoputem. Ja idem na drugo isključenje (za Vodanj), dolazim do gimnazije i tom ulicom pravo dolazim do tvrđave;

 • Zvanična web stranica visitsmederevo.com;
 • Broj telefona za sve informacije: 026/615-666;
 • Cena ulaznice je 120,00 dinara (60,00 dinara za penzionere, učenike i studente);
 • Radno vreme tvrđave jd od 08:00 do 20:00;
 • Takođe, postoji mogućnost angažovanja vodiča za obilazak tvrđave i grada po sledećem cenovniku:
  • Mali grad (500,00 dinara) – 30 minuta angažovanje
  • Veliki i Mali grad (1.000,00 dinara) – 60 minuta angažovanje i obuhvata, pored Malog grada, obilazak: turskog hamama, Dubrovačke kapije i ostatak crkve iz XV veka
  • Obilazak grada – angažovanje po satu je 1.000,00 dinara.
Dunavom od Beograda ka istoku

Ramska tvrđava

Druga tvrđava o kojoj danas pričamo se nalazi u blizini Velikog Gradišta (na oko 21 km udaljenosti). Smatra se da je podignuta na ostacima antičkih i vizantijskih temelja, a podigao ju je turski sultan Bajazit II. Otvori za topove, koji se uočavaju na tvrđavi, govore da je tvrđava bila artiljerijsko utvrđenje. Osnova je pravougaona, sa pet kula: četiri manje kule koje ojačavaju zidine i jednu snažniju, branič kulu.

Dunavom od Beograda ka istoku

Zvanični podaci govore da je tvrđava izgrađena u drugoj polovini XV veka, po nalogu turskog sultana Bajazita II. Ima ukupno 36 otvora za topove. Tvrđava je dobro očuvana, osnova je nepravilnog pravougaonika, a sastoji se od Donžon kule i još četiri manje.

Požarevačkog mira, u periodu od 1718. do 1739. godine, utvrđenje je privremeno bilo u posedu Austrije.

Ove godine, 02. marta je otvorena obnovljena Ramska tvrđava. Nadamo se da će doživeti uspeh koji je doživela i Golubačka tvrđava nakon obnove (nedostatak je loša web prezentacija).

Korisne informacije:

 • Udaljenost od Beograda je oko 110 km. Isključujete se sa autoputa prativši putokaz za Požarevac, i dalje nastavljate prateći turističku signalizaciju, koja je u ovom kraju sasvim solidno i dobro uređena;
 • Kontakt telefon: 012/663-179;
 • Cena ulaznice: 300,00 dinara (individualna), 200,00 dinara (grupna);
 • Radno vreme je svakog dana od 10:00 do 21:00;
 • Kada završite obilazak, možete napraviti kratku pauzu na obližnjem Srebrnom jezeru, a potom nastaviti putovanje dalje prema Golupcu.

Golubačka tvrđava: trenutno najposećeniji lokalitet Srbije

Dunavom od Beograda ka istoku

Ako je verovati objavama na društvenim mrežama, Golubačka tvrđava beleži trenutno najveću posećenost u svojoj istoriji. Tome je sigurno doprinela fenomenalna web prezentacija lokalitete, ali i dobra materijalna baza i uređenost kompleksa.

Kao i ostale, nalazi se na Dunavu, ali ovde je Dunav najširi i najlepši! Osnova same tvrđave je prilagođena konfiguraciji terena. Tvrđavu čine Palata i devet kula koje povezuju bedemi. Utvrđenje je podeljeno na dva dela: spoljašnje koje je na udaru bilo prvo tokom ratova i unutrašnje sa najvišom Don-žon kulom. Ulaz u Tvrđavu je bio sa zapadne strane kroz Glavnu kapiju, koja je imala drveni most iznad jarka ispunjenog vodom. Tvrđava je nastala u vreme korišćenja hladnog oružja, ali je tokom osmanske vladavine izgrađena topovska kula za odbranu pristaništa i dozidane su obzide na kulama Spoljnog utvrđenja (izvor: tvrdjavagolubackigrad.rs).

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi ko je i kada izgradio Golubačku tvrđavu, a pojedini podaci govore da je tvrđava osnovana u prvoj polovini XIV veka. Pretpostavlja se da je naziv dobila po devojci Golubani koja je ovde živela, ali je odbila da uđe u haren turskog komadanta. Okovana je za stenu, a odbijanje pokornosti komadantu ju je odvelo u smrt. I danas se ta stena vidi kako viri iz Dunava, a nosi naziv Baba kai – što u prevodu sa turskog znači pokaj se.

Korisne informacije:

 • Udaljenost od Beograda je oko 130 km;
 • Zvanična web stranica: tvrdjavagolubackigrad.rs;
 • Kontakt telefon: 012/638-794, 012/638-798;
 • E-mail: info@tvrdjavagolubackigrad.rs;
 • Tvrđava je otvorena svakog dana od 10:00 do 19:00 časova, a poslednji ulazak u kompleks je u 18:00 (tokom septembra i oktobra radno vreme će biti od 10:00 do 17:00);
 • Cene ulaznica (ulaznice su podeljene po zonama)
  • Zelena zona (I) – (Palata i kule: 9,8,5) – 600 dinara za odrasle, 450 dinara za grupe, 300 dinara penzineri
  • Plava zona (II) – (zelena zona + kula 4) – 800 dinara za odrasle. Pristup je dozvoljen samo punoletnim posetiocima.
  • Crvena zona (III) – (zelena zona i dodatno posetu kuli 7): 800 dinara za odrasle.
  • Crna zona (IV) – (plava, zelena zona i poseta Šešir kuli (1) i Kuli 3) – 1.200 dinara za odrasle.
 • U okviru kompleksa nisu dozvoljena snimanja dronom, a za sva komercijalna snimanja potrebna je saglasnost: Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, Ministarstva kulture i javnog informisanja Republike Srbije i ugovor sa Tvrđava Golubački grad d.o.o.

Tvrđava Fetislam

Ukoliko odlučite da posetite i četvrtu tvrđavu u ovom nizu, mislim da vam neće biti dovoljan jedan dan. Izlet bi možda mogli da proširite na vikend putovanje. Možete prenoćiti u Kladovu (na primer u hotelu Aquastar Danube). Sutradan, možete zakazati i posetu HE Đerdap (više informacija u tookladovo.rs), obići tvrđavu, a popodne ako imate dovoljno vremena, posetite arheološko nalazište Lepenski vir.

Tvrđavu Fetislam su podigli Turci 1524. godine i dali joj naziv Fetislam, što znači pobeda Islama. Podeljena je na dva dela: Mali i Veliki grad. Kako se pretpostavlja, Mali grad je bio artiljerijska baza, a na kapijama koje vode u tvrđavu postavljene su mermerme ploće u slavu sultana Mahmuda II. U sastavu tvrđave se nalazi otvoreni amfiteatar (u TO Kladovo kažu da je otvoreni amfiteatar van funkcije).

Projektom „Integralni razvoj turizma u opštinama Kladovo i Požaženo“ (odobren kroz IPA program EU) – prekogranična saradnja Srbije i Rumunija, predvođena je obnova i rekonstrukcija utvrđenja Fetislam.

Fotografije tvrđave Fetislam možete pogledati na ovom linku.

Korisne informacije:

 • Udaljenost od Beograda oko 245 km
 • Kontakt telefon: 019/801-690
 • Web stranica: tookladovo.rs
 • E-mail: info@tookladovo.rs

Možda vam bude od koristi 🙂

Možda će vam se svideti da virtuelno posetite ove lokalitete. Za to je potrebno da posetite sledeću web stranicu na kojoj je moguće virtuelno obići ova tri lokaliteta. Za još tekstova iz rubrike upoznaj Srbiju, posetite sledeći link. Takođe, ne zaboravite da pratite redovne rubrike na mom instagram profilu.