Icon Blue

Češki Krumlov: bajka na jugu Češke

Češki Krumlov se nalazi na samo 30 km od granice sa Austrijom, ovo bajkovito mesto obavezno morate posetiti ako odlazite u Česku. Mesto je potpuno nestvarno, a ambijentu doprinosi reka Vltava na kojoj se grad nalazi. U gradu živi oko 14.000 stanovnika, jedan je od najstarijih gradova u Českoj i nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

Češki Krumlov

Kada kažemo Češka Republika, često nam je svima asocijacija da je to zemlja tornjeva i zamkova. Ono što se odmah i u ovom gradu uoči jeste toranj dvorca, koji je sredinom XIII veka podignut od strane feudalnih gospodara. Već početkom XIV veka, dvorac je postao vlasništvo porodice Rozenberg. Kasnije je Car Rudolf II kupio Krumlov i početkom XVII veka ga je predao nezakonitom sinu. Dvorac je, posle Hradčana u Pragu, drugi najveći dvorac u Českoj. U samom dvorcu se nalazi barokno pozorište, najstarije očuvano u Evropi. Sačuvano je kompletno od dana izgradnje, pa sve do danas.

Kažu da je ovo najromantičniji grad u Češkoj, a šetnjom kroz grad se u to možete i uveriti. Jedan dan je sasvim dovoljan da obiđete i istražite grad. Krivudave ulice kriju brojne legende i tajne. U njima se nalaze kuće pretežno iz XVI veka, a u nekima možete kupiti i autentične suvenire, koji su jedinstveni i uglavnom ručno pravljeni. Ukoliko se odlučite da provedete neku noć u gradu, preporučujem vam Hotel Old Inn i Hotel Konvice.

Glavnim trgom se šire mirisi brojnih nacionalnih specijaliteta. Tu se nalaze i restorani u kojima možete ručati. U neposrednoj blizini crkve Svetog Vita se nalazi Krčma Šatlava gde je hrana definitivno najbolja.

Češki Krumlov

Kako doći do grada?

Češki Krumlov se nalazi na 820 km od Beograda, a najlakše je ići preko graničnog prelaza Horgoš. Od većih gradova prolazite pored Budimpešte i Đera na tetirotiji Mađarske, zatim kroz Beč u Austirji. Put je u odličnom stanju, od Beograda do Krumlova stižete za oko 10h vožnje. Na putu do grada pratite putokaze za gore pomenute gradove, a nakon Beča pratite putokaz za Češki Krumlov i Češke Budejovice.

Tips&Trics

  • Vodite računa o naplati putarine. Vinjete kupujete kod graničnog prelaza (vinjetu za Mađarsku možete kupiti i u Srbiji na Mol pumpama)
  • Ljubitelji umetnosti mogu posetiti Egon Art Centrum ili Muzej voštanih figura.
  • Češka Republika je članica EU, ali u upotrebi je češka kruna (1€ = 25 CZK)
  • Na glavnom trgu obavezno kupite Langoš – specijalitet koji možete probati u Mađarskoj, Austirji i Českoj (slicno našim mekikama)
  • Češka je zemlja piva (o njima ćemo tek pričati), a kada ste u Krumlovu obavezno probajte pivo Budějovický Budvar, koje se proizvodi u blizini (Češke Budejovice, 25 km od Češkog Krumlova)
Češki Krumlov

Za još zanimljivih informacija i fotografija, posetite moj instagram profil. Ostali tekstovi o gradovima Evrope, možete čitati na mom blogu.

Zapratite me na društvenim mrežama