Bosna i Hercegovina: tri predloga za odmor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jedna od retkih zemalja gde je dozvoljen ulaz našim turistima, bez karantina od 14 dana i bez negativnog PCR testa, je Bosna i Hercegovina. Moj savet je da dobro ispratite epidemiološku situaciju pre odlaska na putovanje gde god da putujete (iskreno, možda malo više glasam za putovanja po Srbiji). Međutim, ukoliko želite da putujete van granica naše zemlje, onda je ovaj tekst za vas!

Pre nego što krenemo sa predlozima, par korisnih informacija! U Bosni je u upotrebi KM (konvertibilna marka) i za 1€ možete dobiti nešto manje od 2 marke (oko 1,96 – znači, skoro duplo). Menjanje novca se vrši u menjačnicama, obavezno pre menjanja pogledajte da li je kurs povoljan i da li menjačnica ne uzima neku veliku proviziju za menjanje novca! Bosna je u istoj vremenskoj zoni kao Srbija, tako da nećete morati da pomerate časovnike, a pozivni broj je +387. Ne znam kako je kod drugih operatera, ja u mts mreži imam i 100 m:tel minuta koje mogu koristiti iz Bosne ka Srbiji, tako da račun nije uvećan nakon dolaska, bez obzira što sam u inostranstvu.

Da krenemo polako sa predlozima za putovanje. Malo turista zna da Bosna ima izlaz na Jadransko more, pa ću krenuti upravo od tog predloga.

Neum: Bosanski biser na Jadranu

Neum je mali grad u Bosni, prema zvaničnom popisu stanovništva ima nešto manje od 3.500 stanovnika. Ovo je jedini izlaz na Jadransko more naših zapadnih suseda. Iako je situacija takva kakva je, čini se da Naum beleži ove godine prilično dobru posećenost. Mnogo agencija na našem turističkom tržištu organizuje putovanja bez noćenja, sa jednodnevnom posetom i kupanju u Jadranskom moru. Neki su ipak otišli korak dalje i organizuju putovanja od nekoliko dana gde se obilazi Naum i njegove okolne znamenitosti.

Bosna i Hercegovina

Ukoliko se ipak odlučite da idete u sopstvenoj režiji evo nekoliko kratkih uputstva koja vam mogu biti od koristi. Od Beograda, Neum je udaljen oko 510 km. Iz Beograda idete prema Sremskoj Mitrovici, a zatim ka Malom Zvorniku gde se nalazi i granični prelaz. Ulazak u Bosnu je moguć i sa ličnom kartom i sa pasošem (deca, naravno, samo pasoš). Nakon ulaska u Bosnu, očekuje vas prilično naporna deonica za vožnju, naročito preko Romanije ka Sarajevu. Nakon Sarajeva pratite putokaz za Mostar odakle vam je do Neuma potrebno manje od 2h (oko 85 km).

Ukoliko idete iz pravca Niša i Kragujevca, idete prema Čačku, zatim ka Mokroj Gori i Višegradu. Nakon Višegrada, pratite putokaz za Goražde i Foču i dalje idete ka Neumu. Od Niša do Neuma imate oko 585 km, a od Kragujevca oko 440 km.

Što se tiče cena smeštaja, nekako je očekivano da su malo skočile, pa ćete za sredinu avgusta noćenje za dve osobe platiti u proseku 50€. Ima nekoliko objekata koji su prilično povoljni (na booking-u sam video čak i po 20€ za smeštaj za dve osobe), dok je cena u nekim oko 100€ za noćenje (za dve osobe). Zaključak je da ima smeštaja za svaki džep i afinitete: da li želite blizinu plaže, udaljenost od plaže kako bi imali mir itd… Detaljnu ponudu smeštaja možete pogledati na sajtu booking.com.

Okolina Neuma je prilično interesantna

Boravak u Neumu možete iskoristiti da fakultativno odete do Mostara, zatim možda do parka prirode Hutovo blato ili možda do Trebinja. Istina, Trebinje je najdalje od ova tri predloga, ali naši turisti su oduševljeni ovim gradom, tako da možda ne bi bilo loše da ga posetite.

Bosna i Hercegovina

Sarajevo: duh olimpijskih igara i danas se oseća

Glavni grad Bosne i Hercegovine je Sarajevo i kada idete ka Naumu (iz pravca Beograda), prolazite kraj Sarajeva. Tako da bi ovo bio moj drugi predlog, a možete ga iskombinovati pri povratku iz Neuma. Grad se nalazi u središtu Bosne, u dolini reke Miljacke. U neposrednoj blizini se nalazi Vrelo Bosne najpopularnije izletište Sarajlija, ali i njihovih gostiju. Danas Sarajevo ima nešto više od 270.000 stanovnika.

Bosna i Hercegovina

Pre nešto više od 106 godina je izvešen atentat u Sarajevu (28.06.1914.), a na jučerašnji dan (28.07.1914.) je počeo Prvi svetski rat. Međutim, ono što mene više podseća na Sarajevo jesu Zimske olimpijske igre, održane 1984. godine. I danas na ulicama možete osetiti taj duh koji nosi manifestacija tog ranga. U obilasku Sarajeva sa Lejlom (lokalni vodič u Sarajevu), shvatio sam da su Sarajlije jako ponosne na taj događaj i oni stariji koji to pamte, pričaju sa takvim oduševljenjem i ponosom.

Dobro je poznato šta se može videti i šta raditi u Sarajevu, ali to moramo svakako spomenuti. Po dolasku u grad, prvo mesto većine turista je Baščaršija – jako dobro očuvan trgovački deo grada. Prijatna atmosfera i duh osmanskog perioda dominira samim centrom Sarajeva. U tom delu se nalaze brojne građevine islamske arhitekture. Ovde ćete probati najbolje ćevape, baklave, ratluk, tufahije, burek i pite. Znam da je teško, ali… vodite računa, ne morate baš sve probati! 😀 Moj predlog za ćevape jeste Željo (često se dešava da nema slobodnog mesta, ali vredi sačekati). Ono što je najprepoznatljiviji simbol Sarajeva, jeste Sebilj u Baščaršiji.

Bosna i Hercegovina

Osim ovih, tu su i brojne druge znamenitosti: mostovi preko Miljacke, mesto na kojem je izvršen atentant na Franca Ferdinanda, Gradska Vijećnica, spomenik Vječni plamen itd.

Naravno, kafa iz fildžana je nezaobilazna u Sarajevu. Ja kafu volim da pijem u kući Sevdaha u Baščaršiji.

Etno selo Stanišići

Međutim, ukoliko su vam i Sarajevo i Neum daleko, možete otići do etno sela Stanišići u neposrednoj blizini Bijeljine. Ukoliko idete iz pravca Beograda, najbolje je ići na Kuzmin i graničnog prelaza Rače. Od Beograda vam treba oko 2h vožnje i zaista je odlično za jednodnevni izlet! Ovde ne morate menjati novac, već sve možete platiti (pored KM) i u evrima i u dinarima, pa čak i visa karticama.

Etno selo je osnovano pre 16 godina, sastoji se iz dva dela. Prvi deo je pravo etno selo, gde se nalaze autentični predmeti i kuće koje je Boris Stanišić sakupljao dugi niz godina. Drugi deo je malo moderniji, gde se nalazi jezero, hotel Moskva, nojeva barka, vodenica… U okviru kompleksa se nalazi i crkva Svetog Nikole u kojoj se održavaju venčanja mladih parova.

Cene u restoranu su okvirno kao u Beogradu. Možete jesti preko puta kompleksa, u Semberijskom salašu ili u okviru restorana u samom kompleksu.

Ako dolazite u etno selo, svoj dan možete upotpuniti odlaskom do Bijeljine, gde možete posetiti manastir Vasilija Ostroškog i crkvu Svete Petke koja je izgrađena u ruskom stilu.

Ukoliko, ipak, više želite da putujete po Srbiji, moje predloge možete videti u kategoriji Upoznaj Srbiju.