Borsko jezero: biser istočne Srbije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Borsko jezero je najznačajniji hidrografski objekat na teritoriji borske opštine. Ima veliki značaj za turizam i ne mogu vam opisati koliko mi je značilo jedno popodne na ovom mestu! Da se sklonim od urbanizacije, gužve, mobilnog telefona, svih obaveza… A mogu vam reći da bi mi i sada dobro došlo jedno popodne na ovom mestu!

Jezero se nalazi na manjie od 15 km od centra Bora, na nadmosrskoj visini od 438 m. Tokom najviših vodostaja, površina jezera iznosi oko 30 ha. Iako zaostaje po površini za mnogim akumulacijama Srbije, njegovi sadržaji su brojni i raznovrsni. Svakako se Borsko jezero u sezoni i te kako ima čime ponositi!

Nastanak jezera i karakteristike danas

U pitanju je veštačko jezero, nastalo 1959. godine podizanjem brane i akumulacijm voda manjih reka: Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Nalazi se u podnožnju planine Crni Vrh i paleovulkanske kupe Tilva njagre. Karakteriše ga čista voda koja tokom letnjih meseci dosegne temepraturu od 25°C. To je čini idealnom za kupanje, a uređene plaže samo doprinose činjenici da je mesto idealno za kupanje. Voda je čista u većem delu jezera i bistra, pa čak negde i ispravna za piće (borskoejzero.info).

U periodu najvišeg vodostaja, najveća dubina vode iznosi oko 52 m. Voda jezera je primarno namenjena industrijskim pogonima Rudarsko-topioničarskog basena u Boru. Međutim, zbog slikovitosti pejzaža i brojnih sadržaja je postala i glavna destinacija za odnor i rekreaciju, ne samo meštana Bora, već i turista iz različitih delova Srbije.

Tokom letnjih meseci su turistima na raspolaganju uređena plaža, kafići i barovi, a tokom zimskih meseci se jezero pretvara u veliko klizalište! To uopšte ne čudi, zbog niskih zimskih temperatura u ovim krajevima. Tokom najhladnijeg perioda, jezero je delimično ili potpuno prekriveno ledom. Izmerena je debljina leda i do 30 cm.

Borsko jezero karakteriše nepravilna i prilično razuđena morska obala, što je prilično čudno za veštačka jezera. Moram vam priznati da sam se iznenadio koliko je priobalje jezera uređeno. Uz to, jezero karakterišu i staze za šetnju, sportski tereni i drugi sadržaji koji pružaju mogućnost za sportske, rekreativne i kulturno-umetničke manifestacije. Ono što je mene posebno oduševilo jeste staza za šetnju kroz šumu četinara. Fantastično mesto za odmor!

Borsko jezero i ribolov

Borsko jezero je idealno mesto za ribolov, jer se čiste planinske vode ulivaju u jezero. Uz to, redovna godišnja probivljavanja ga čine pogodnim staništem za broje riblje vrsta, poput: šarana, deverike, soma, smuđa, amura… Kažu lokalni ribolovci da ovde nisu retki i kapitalni ulovi pojedinih vrsta, pa je zato ovo jako popularna destinacija među ribolovcima!

Kako stići?

Borsko jezero je od Beograd udaljeno oko 250 km. Autoputem se vozite sve do Paraćina, nakon čega pratite isključenje za Zaječar i Paraćin. Ovo je napornija, ali sva sreća, jako kratka deonica. Prolazite kroz naseljena mesta i pred Zaječar se odvajate za Bor, Brestovačku Banju i Borsko jezero. Sa pauzom, ovo rastojanje možete savladati za 3,5 – 4h.

Gde odsesti?

Na samoj obali jezera, ali i u njegovoj okolini, se nalazi nekoliko hotela i ugostiteljskih objekata gde možete odsesti, zatim restorana, kafića, a u blizini se nalazi i auto kamp! Hotel Jezero je najpopularniji među turistima, nalazi se na oko 100 m od plaže, a cena po osobi iznosi 2.850 dinara. Tu je i Vila Vertigo, koja se nalazi na istoj udaljenosti od plaže kao i pomenuti hotel. Njena cena (zakup cele vile) je 5.000 dinara.