Bledsko jezero: bajkoviti prizori iz Slovenije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na oko 55 km od glavnog grada Slovenije, nalazi se mirno i dobro poznato Bledsko jezero. Tokom godine, ovo je značajan turistički centar u koji se upućuju brojni turisti iz različitih delova Evrope. Mesto odiše prijatnom atmosferom, a boravak na jezeru pozitivno utiče na odmor čoveka. Ovde ćete odmoriti sva čula gledajući u veliko jezero, slušajući crkvena zvona, krstareći po jezeru, uživanjući u svakom zalogaju kremšnite… Ovo je mesto kao stvoreno za odmor!

Ovo je jedno od najznačajnijih prirodnih jezera ove prelepe Zemlje i za jezero se vezuju brojne legende. Jedna od njih kaže da je u davna vremena jezero naselila boginja Živa. Bila je paganska boginja ljubavi, a na obale jezera je naselila vile i vilenjake. Smatra se da je u periodu između VII i IX veka na jezeru postojao i njen hram.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice kao simbol Bleda

U samom centru jezera, nalazi se ostrvo sa crkvom Uspenja Presvete Bogorodice, lako uočljiva sa svih strana zbog visokog zvonika (visok 52 m). Originalna crkva potiče iz XII veka, ali je kasnije oštećena. Ponovo je obnovljena u XV veku, zbog toga se na fasadi crkve uočavaju brojni stilovi.

Ovde možete zamisliti i želju. Naime, u visokom zvoniku se nalazi zvono želja. Kažu da će vam se želja ostvariti ako zazvonite zvonom tri puta i u sebi izgovorite tu želju (javite mi da li vam se ispunila želja 🙂 ).

Postoji još jedna zanimljiva priča. Sa južne strane ostrva do crkve vodi više desetina stepenika (izbrojao sam 99). Ovo stepenište je izgrađeno u XVII veku, a legenda kaže da će sve mlade parove, koji dolaze ovde da se venčaju, pratiti sreća. Oni moraju zajedno proći preko stepenika, ali tu postoji jedan trik. Naime, mladoženja mora u naručju preneti mladu, svoju buduću suprugu, preko svih 99 stepenika!

Bledsko jezero

Bledski dvorac

Bledsko jezero je poznato i po Bledskom dvorcu, koje se nalazi na litici iznad jezera (visoka 100m). Prijatnom šetnjom kroz šumu dolazite pred ulazak u sam dvorac. Zavisno od tempa koji izaberete, potrebno vam je oko 30 minuta hoda. Ovaj dvorac se smatra najstarijim na području Slovenije. Prvi pisani trag dobijamo iz 1011. godine, kada je nemački kralj ovaj dvorac poklonio briksenškom biskupu. Dvorac se sastoji iz dva dela, a u jednom od njih se nalazi i vinarija gde možete popiti najlepšte vino na Bledu.

Bledsko jezero

Tips & tricks

  • Od Ljubljane do jezera dolazite putem E61, pratite putokaz za Lesce, Bled i Bohinj. Od isključenja sa autoputa do jezera imate oko 10 minuta vožnje automobilom.
  • Ne morate brinuti o parkingu na Bledu. Iza hotela Krim se nalazi veliki parkig gde možete ostaviti vaš automobil. Parking se naplaćuje u periodu od 07:00 – 22:00. Ukoliko ne pronađete mesta za parking ovde, možete pogledati u okolini zgrade opštine koja se nalazi na stotinak metara odatle.
  • Ulaznica u crkvu Presvete Bogorodice se naplaćuje 6€
  • Ulaznica u Bledski dvorac se naplaćuje 11€
  • Uz samo jezero se nalazi restoran hotela Park (Kavana Park) gde možete uživati u prelepom pogledu i ukusnoj hrani, ali ćete za taj užitak morati da izdvojite malo više novca po porciji. Porcija pileće supe je 5,90€; cezar salata 14,90€; porcija paste je oko 16,90€; pivo je oko 5€, a najjeftinija flaša vina je 39€! Hrana jeste odlična, ali su ovo malo jače cene za standard turista koji dolaze iz Srbije.
  • Odličan restoran se nalazi, takođe, u blizini jezera i zove se Oštarija Peglez’n. Ovde možete probati lokalnu hranu, turisti je obožavaju, a cene su dosta pristupačnije.
  • Ja sam veliki ljubitelj italijanske hrane i najlepšu picu sam jeo upravo ovde na Bledskom jezeru! Picerija Briksen se nalazi u okviru Sportskog centra i praktično možete gledati proces pripremanja vašeg obroka. Poseban ukus jelu daje peć na drva u kojoj se jelo priprema. Cene su pristupačne, porcije su velike i što je najbitnije – hrana je jako ukusna!
  • Šta je glavni specijalitet na Bledu? SIgurno ste čuli za kremšnite! Obavezno probajte ovaj specijalitet čiji originalni recept potiče još iz 1953. godine.
  • Preko puta hotela Park se nalazi i Turistički Informativni Centar, a uz njega i radnje gde možete kupiti suvenire.
  • Bledsko jezero je bogato objektima za smeštaj. Možete izabrati neki od brojnih hotela ili vila koje se tu nalaze. Cene jesu možda malo više u odnosu na naš standard, ali ćete za tu cenu dobiti kvalitetan smeštaj, WiFi u sobi i doručak (cena po osobi je od 40€ pa naviše).

I za kraj…

Ne zaboravite da probate kremšnitu na Bledu 🙂

Bledsko jezero

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, možete pogledati ostale tekstove na turizmoblog.com ili se prisetiti prvog teksta o Sloveniji i glavnom gradu ove zemlje.

Za više informacije posetite zvanični sajt TO Bled: www.bled.si